tenhagbruno311222

«Kan det bli andre enn Bruno?»

Bruno Fernandes blir trolig Manchester Uniteds nye kaptein. Er han den beste kandidaten, eller er det andre vel så gode kandidater?

Publisert Sist oppdatert

Harry Maguire er ferdig som Manchester United-kaptein, etter å ha hatt rollen siden januar 2020 da Ashley Young forlot klubben.

I denne saken ser vi på alternativene til ny United-kaptein.

Vi skal ikke legge skjul på at den ene kandidaten er soleklar favoritt, og kanskje vil da flesteparten av alternativene som nevnes i denne saken mest av alt være kandidater til å være visekaptein. United trenger tross alt flere ledere enn bare én.

Den åpenbare kandidaten

Det store spørsmålet i denne sammenhengen er jo rett og slett dette: «Kan det bli andre enn Bruno?». Såpass stor favoritt er han.

Fernandes kom til klubben omtrent samtidig som kapteinsjobben ble ledig forrige gang, og markerte seg som en leder fra dag én. Allerede i sin første kamp var det mye peking og instruksjoner som kom fra portugiseren, og siden Harry Maguire mistet plassen forrige sesong, så var han i praksis Uniteds kaptein i mesteparten av Erik ten Hags første sesong.

Ten Hag omtalte ham i vår også som «kapteinen vår», og det ville nok vært et kontroversielt valg om det ikke ble portugiseren som tok over.

Fernandes setter vanligvis et godt eksempel med sin strålende arbeidskapasitet, og det skader ikke akkurat at han spiller bortimot hver eneste kamp heller. Han har blitt kritisert for kroppsspråket i motgang, men samtidig er han også blant spillerne som ofte bidrar mest i vanskelige kamper.

Alt annet enn Bruno Fernandes vil være en gedigen overraskelse.

Manchester United v Sevilla FC: Quarterfinal First Leg - UEFA Europa League
HAR I PRAKSIS VÆRT KAPTEIN: Bruno Fernandes ledet United som kaptein hver gang Harry Maguire ikke spilte forrige sesong, og er nå ventet å få kapteinsbindet permanent.

To søramerikanske «nykommere»

Erik ten Hag har gjort store forandringer etter at han ankom Manchester United sist sommer, og to av de viktigste signeringene var Casemiro og Lisandro Martínez.

To ledere, to spillere med den riktige innstillingen – og to åpenbare spillere i Uniteds førsteellever.

Casemiro har vært Brasils kaptein etter VM i Qatar, og er åpenbart en leder, og det er jo ikke slik at ikke United tidligere har hatt kapteiner som innimellom er suspenderte.

Språket taler imot, selv om Casemiro kan litt engelsk, men uansett er det nok mer sannsynlig at han ender opp som visekaptein enn som kaptein. Martínez er nok også en kandidat til den jobben. Han fremstår som en leder i spillergruppa, og er populær blant fansen, og det er nok ikke utenkelig at vi snakker om en fremtidig United-kaptein.

Det vil uansett være en stor overraskelse om noen av 2022-signeringene får kapteinsvervet nå.

Manchester United v Newcastle United - Carabao Cup Final
UTFORDRERE: Lisandro Martínez og Casemiro.

Andre kandidater i klubben

David de Gea kunne med sin lange fartstid potensielt vært en kandidat, men for det første er han borte, og for det andre ville nok neppe Erik ten Hag gitt kapteinsvervet til en spiller som passet såpass dårlig inn i Ten Hag-stilen.

Det mest sannsynlige alternativet vi ikke har nevnt ennå, er trolig Raphaël Varane. Et åpenbart førstevalg på den høyre stopperplassen, en legende på stopperplass både for Real Madrid og for det franske landslaget, og han har opplevd mye av den suksessen United nå sikter mot under Ten Hag. Varane var Uniteds kaptein fra start mot Leeds, selv om Lisandro Martínez også startet kampen, og må nok sies å være en av Fernandes’ mest åpenbare utfordrere.

Samtidig er han også periodevis skadeplaget, noe som definitivt må med på minussiden her. Varane spilte 22 ligakamper i debutsesongen i United, og 24 i den andre. Det er for så vidt en liten fremgang, og sesong nummer to var definitivt bedre enn den første av flere grunner, men Ten Hag kan nok tenke seg å ha en kaptein som han vet vil være tilgjengelig i bortimot alle kamper.

AFC Bournemouth v Manchester United - Premier League
SOLID: Raphaël Varane.

Noen andre?

Marcus Rashford står for mye av det United handler om som symbol, men det ville vært et sjokk om han plutselig ble kaptein likevel.

Kanskje er Luke Shaw den mest åpenbare kandidaten ellers, etter å ha levert en svært solid sesong for United. Han fremstår mer og mer som en leder i troppen etter å ha slått tilbake de siste sesongene etter mye motgang, og han spilte godt både som venstreback og som stopper i 2022/23.

Han vil være sentral for Ten Hags planer videre også – men er nok også en av spillerne som må gå inn i kategorien som er kandidater til å bli visekaptein, men hvor det ville vært en kjempestor overraskelse om han plutselig ble utnevnt som kaptein.

shaw300423
HAR BLITT EN LEDERFIGUR: Luke Shaw.

Nye spillere

Noen spillere er naturlige ledere uansett hvor lang fartstid de har i en klubb, og vil raskt kunne gå inn i en lederrolle. Harry Maguire ble for eksempel United-kaptein etter bare noen måneder i klubben.

Men vil det skje med noen av sommersigneringene? Det virker enda mer usannsynlig enn alle kandidatene vi har nevnt tidligere i artikkelen.

Mason Mount ville aldri blitt United-kaptein nå, og andre mulige signeringer som Onana eller Højlund er selvsagt heller ikke kapteinskandidater for Ten Hag. Det går an å se for seg at Harry Kane – som jo er kaptein for det engelske landslaget – kunne blitt kaptein umiddelbart om han ankom, men for det første virker jo ikke det spesielt sannsynlig nå, og for det andre er det ventet at en ny kaptein vil bli utnevnt i løpet av nærmeste fremtid, og en slik overgang ville naturligvis tatt tid.

Hva mener Supporterklubbens medlemmer?

Vi har ikke noen tall fra denne sommeren på dette, men under vinterens VM-sluttspill hadde vi en avstemming om hvilken spiller de mener bør være kaptein, og det er liten tvil om at Bruno Fernandes kom best ut av den avstemmingen.

Han vant foran Christian Eriksen, Casemiro, Lisandro Martínez, Raphaël Varane og David de Gea – før Maguire kom bak der igjen.

Bruno-tallet ville kanskje vært enda høyere nå, mens det kanskje ville vært færre som ønsket seg Eriksen som kaptein siden hans plass på laget nå er mer usikker, i tillegg til at han også hadde noen skadeproblemer etter årsskiftet.

Resultatet av avstemmingen:

1. Bruno Fernandes – 63,7%
2. Christian Eriksen – 9,2%
3. Casemiro – 8,6%
4. Lisandro Martínez – 6,1%
5. Raphaël Varane – 4,7%
6. David de Gea – 3%
7. Harry Maguire – 2,5%
8. Marcus Rashford – 1,7%
9. Scott McTominay – 0,2%
10. En av de andre – 0,1%

Hva mener dere nå? Bruk kommentarfeltet for å si hvem dere mener Erik ten Hag bør gå for!

dilema
– HAHA, jeg slo deg i avstemmingen til Supporterklubben.

Powered by Labrador CMS