Leicester City v Manchester United - Premier League

«Jeg ser mye av Solskjær i Mason»

Publisert Sist oppdatert

Er du ikke medlem? Premium medlemskap koster 350,- for ett år, mens digitalt medlemskap (full tilgang til alt digitalt, også bladet) koster 250,-

Paul McGuinness har stor tro på Mason Greenwood, og han spår en spennende sesong for sine to tidligere elever Dean Henderson og Brandon Williams.

Av Paul McGuinness, fortalt til Lars Morten Olsen

Mason har fått skjerpet konkurranse med Jadon Sancho og Cristiano Ronaldo, men jeg tror Mason tar den utfordringen på strak arm.

Jeg ser mye Ole Gunnar Solskjær i avslutteren Mason Greenwood.

Mason er både grådig og giftig innenfor sekstenmeteren. Han har en naturlig hunger etter å score, akkurat som Ole og nå Cavani og Ronaldo. Jeg hadde aldri Mason på mitt lag, men jeg var med da vi prøvde han i «buret», der vi lot spillere fra ulike årsklasser spille med og mot hverandre.

Wolverhampton Wanderers v Manchester United - Premier League
MATCHVINNER: Mason Greenwood scoret kampens eneste mål mot Wolverhampton på bortebane tidligere i sesongen. Tidligere United-trener Paul McGuinness skriver i sin spalte at den unge United-angriperen minner ham mye om Ole Gunnar Solskjær.

Han var ikke mer enn 12, maks 13 år da han var med der for første gang og spilte med spillere som var to, tre og fire år eldre. Han tok utfordringen fint.

Selvsagt får du ikke veldig mye av ballen når du er såpass ung og spiller med eldre spillere, men det er ingen tvil om at det var god lærdom for Mason å trene med eldre spillere som Pogba, Lingard, Rashford samt Will og Michael Keane.

Mason kan være et mareritt for keepere fordi han bruker så kort tid mellom touch og skudd.

 Jeg la merke til at han lurte ved bakre stolpe uten å gjøre så mye vesen av seg, men plutselig fikk han en halvsjanse og da lå som regel ballen i nettet. Han var fysisk veldig liten, men samtidig meget smart til å være såpass ung.

Hvis keeper måtte gi en retur eller bare halvklarerte et innlegg, var han lynraskt frampå.

Mason har selvsagt utviklet seg enormt siden den gang. Han leser situasjoner som jeg nevnte med keeper-retur glimrende og har evnen til å sende av gårde et rapt, hardt skudd med både høyre og venstre fot.

Mason kan være et mareritt for keepere fordi han bruker så kort tid mellom touch og skudd. Det går kanskje bare et halvt sekund og da rekker ikke målvakt å lese skuddet. Det er noe av det viktigste for en spiss – ikke la keeperen få en anelse om hvor skuddet kommer.

mason435
TENKER KJAPT: Mason kan være et mareritt for keepere fordi han bruker så kort tid mellom touch og skudd, skriver Paul McGuinness.

Da jeg så Mason på trening i «buret» var han definitivt en som skilte seg ut. En meget «smooth» spiller, god med begge føtter, herlig bevegelse og smart.

Jeg vil ikke svare ja eller nei på spørsmål om Brandon Williams får en lang og god karriere i United fordi jeg ønsker ikke å være så tabloid.

Men det jeg kan si er at Brandon trenger flere kamper for å bevise noe. Brandon kom inn da United hadde skadeproblemer på backposisjonen og gjorde en solid jobb.

Jeg tror Norwich var et perfekt valg for Brandon.

Han hadde «impact», som vi sier, umiddelbart og supporterne trykket han til sine bryst på grunn av hans herlige innstilling og fryktløshet. Han var modig og kastet seg inn i situasjoner som publikum elsket. Han gjorde en god jobb på venstrebacken.

Han er naturlig høyrefotet, noe som gjør at Brandon blir en annen type venstreback offensivt enn for eksempel Luke Shaw.

Det blir for eksempel vanskeligere for Brandon å komme med de samme innleggene når han er på offensiven. Defensivt derimot er han solid og han har et herlig temperament. Rett temperament er viktig i fotball og Brandon har helt siden han var liten gutt hatt rett temperament.

Arsenal v Norwich City - Premier League
FORNUFTIG VALG: – Et utlån denne sesongen var det eneste rette, og jeg tror Norwich var et perfekt valg, skriver Paul McGuinness.

Jeg mener at med rett temperament så vil du alltid ha en sjanse til å lykkes. Tenk på Gary Neville. Han hadde et herlig temperament.

Tidlig i karrieren hadde han ikke mye å tilby rent offensivt, men på grunn av rett innstilling, kombinert med at han hadde David Beckham foran seg, utviklet Gary seg til å bli en meget god offensiv side­back.

Gary utviklet seg som fotballspiller rett og slett, og det kan meget vel bli tilfelle for Brandon også. Et utlån denne sesongen var det eneste rette, og jeg tror Norwich var et perfekt valg.

I øyeblikket virker det som om han får mye spilletid, og han har fått god omtale i de kampene han har spilt. Brandon fylte 21 år i september og har tiden på sin side.

Min tidligere elev Dean Henderson fortjener mye sympati etter mye motgang siden forrige sesong. Først måtte han, omtrent på overtid, melde forfall til EM på grunn av hofteskade.

Deretter, like etter å ha kommet tilbake på United-trening etter sommerferien, testet han positivt for corona. Sykdommen satte Dean langt tilbake og det var ikke før 11. september, for U23-laget, at han fikk sine første minutter på fotballbanen denne sesongen.

Manchester United Training Session
I UTFORDRERPOSISJON: – Det skal bli spennende å se hva som skjer videre ettersom David de Gea har startet sesongen såpass bra, skriver Paul McGuinness.

Før alt dette skjedde, tok Dean karrierestigen steg for steg og hadde kommet langt. Det skal bli spennende å se hva som skjer videre ettersom David de Gea har startet sesongen såpass bra. Peter Schmeichel sa på en trenersamling at etter hans mening bør det ikke være to keepere som kniver side om side om plassen.

Etter hans mening kan det gå ut over keeperens selvtillit og i tillegg liker resten av laget å vite hvem som er førstekeeper.

En keeper som gjør en feil behøver, ifølge Schmeichel, ikke å bekymre seg om feilen fører til at han mister plassen. Et lag trenger selvsagt også en god nummer to som er klar når han blir bedt om å steppe inn, men med to målvakter som kjemper om plassen blir det unødvendig ekstra press på dem, mener Schmeichel.

Det er en situasjon som Ole må vurdere, men mitt tips er at Dean eller David ikke kommer til å bli værende hvis situasjonen fortsetter å være som den var i fjorårssesongen. Da spilte de nesten like mange kamper; Henderson 26 og De Gea 31.

Og apropos keeper.

United har nå fått en meget god tredjekeeper i Tom Heaton. Jeg kjenner Tom godt og ble oppriktig glad da jeg hørte at han var tilbake i United. Både moren og faren er gymlærere og jeg blir ikke overrasket om Tom med tiden blir trener.

Manchester United v Everton - Pre-season Friendly
STØDIG RESERVE: Tom Heaton har enorm erfaring og Paul McGuinness er sikker på at veteranen vil være klar om Solskjær trenger ham på førstelaget.

Jeg har alltid ment at tredjekeeperen bør være en erfaren målvakt og ikke en ung gutt på 20-22 år. Etter min mening tikker Tom av alle boksene. Han har bred erfaring etter mange år i både Premier League og Championship, han er klar hvis han får sjansen, og kommer til gi de andre keeperne både veiledning, råd og kanskje også trene de yngre litt.

Han vet hvordan det er å trene andre og han kan sette rett standard under treningene. Sist, men ikke minst så kjenner Tom klubben og er en perfekt rollemodell for de yngre spillerne.

Han var med da vi vant Dallas Cup. Som jeg har fortalt tidligere var det da vi brukte låten «The Chain» som motivasjon. Vi lærte guttene alt om samhold og at alle var viktige både på og utenfor banen og hvor avgjørende det var å holde sammen som en lenke. Tom var absolutt en del av den lenken selv om han faktisk ikke var vår førstekeeper.

Det var en stor, sterk gutt som het Ryan Jomans. Ryan fikk imidlertid ikke den progresjonen vi håpet på, men det gjorde til gjengjeld Tom.

Tom lå litt etter Ryan på flere områder, men hadde alltid fantastisk mentalitet og innstilling og det var en av hovedgrunnene til den fine progresjonen.

Tom fikk aldri en offisiell kamp for United før han flyttet videre, og det ville være gøy om han endelig fikk sin debut i en alder av 35 år.

Tom var alltid optimistisk og hundre prosent dedikert. Han krummet nakken, sto på og ble belønnet med først juniorkontrakt og deretter proffkontrakt. Siden fikk han en flott karriere med godt over 100 kamper i Premier League og nesten 200 kamper i Championsship, og til og med tre A-landskamper for England.

Jeg er ikke i tvil om at Tom er kapabel til å klare oppgaven hvis han blir spurt om å spille en kamp i for eksempel FA-cupen.

Tom fikk aldri en offisiell kamp for United før han flyttet videre, og det ville være gøy om han endelig fikk sin debut i en alder av 35 år.

Shola Shoretire har ferdigheter, fart og våger å utfordre, den type spiller United-fansen vil elske.

Jeg har lyst til å runde av denne spalten med noen ord om den unge, talentfulle kantspilleren Shola Shoretire.

Shola var faktisk den siste spilleren som kom inn i «buret», der vi mikset yngre og eldre akademispillere, før jeg forlot United. Han var så liten at du vil ikke tro det. Han minnet om en liten dukkemann.

Shola var tolv år, men så ut som en seks eller syvåring. Og hvilket herlig talent!

Queens Park Rangers v Manchester United - Pre-season Friendly
STORTALENT: SHola Shoretire er på ingen måte i mål og har en lang og hard vei foran seg. Det er nå jobben begynner, påpeker Paul McGuinness.

Han hadde en nydelig touch, naturlig kropps­bevegelse, og var meget god til å passere folk. Shola hadde alltid smilet på lur, en herlig gutt jeg jeg har stor sans for.

Jeg ble oppriktig glad da han fikk debuten sin mot Newcastle og proffkontrakten er først og fremst hans egen fortjeneste.

Han er på ingen måte i mål og har en lang og hard vei foran seg. Det er nå jobben begynner, men gutten har virkelig ferdigheter; fart og våger å utfordre.

Han er bare 17 år og det er langt igjen, men hvis United pleier talentet og følger opp Shola kan han bli akkurat en sånn type spiller United-fansen vil elske.

Denne spalten stod på trykk i United-Supporteren nummer 2 som nå er ute hos premiummedlemmene.

Powered by Labrador CMS