«United bør kutte båndene til Raiola»

BRUGGE: – Det vil komme med en kostnad på kort sikt, men i det lange løp vil United være best tjent med denne løsningen.

Publisert Sist oppdatert

Manchester Uniteds tidligere advokat og styremedlem Maurice Watkins fikk en plass i klubbens styre i 1984 på samme dag som Sir Bobby Charlton.

I 2012, etter å ha tjent United trofast i 28 år, takket han for seg og stilte velvillig opp til intervju med United-Supporteren.

– En vesentlig forskjell

Der la han ikke skjul på at Alan Shearer var «The One who got away», men uttrykte også en viss anger og frustrasjon for at han ikke hadde funnet en løsning på det kompliserte papirarbeidet som ville gjort Peter Beardsley til Manchester United-spiller på en langtidskontrakt.

DJEVLENES ADVOKAT: Maurice Watkins var sentral i United i nesten 30 år og fremforhandlet i sin tid alle overganger og kontrakter i United. FOTO: Bjarte Valen

Watkins var den som forhandlet frem overganger og kontrakter på vegne av United. Da samtalen kom inn på hvordan Bosman-dommen hadde endret fotballen påpekte Watkins til meg noe som han mente var en vanlig misforståelse.

«En fotballklubb eier ikke en spiller, men den eier lisensen spilleren trenger for å kunne spille så lenge denne spilleren er under kontrakt. Det er denne lisensen klubbene i realiteten kjøper når man henter en spiller», forklarte han.  

Kall det gjerne pedantisk, men det er likevel en viktig forskjell i detaljene mellom det å eie en spiller og eie lisensen som spilleren trenger for å kunne spille og United vil eie denne lisensen frem til Pogbas kontrakt går ut.

Mino Raiola har derfor rett i én ting.

Manchester United eier faktisk ikke Paul Pogba. De eier spillerlisensen han. 

Men der stopper også all forståelse for Raiolas resonnement.

– Raiola kan ha tjent 41 millioner

Reaksjonen på Ole Gunnar Solskjærs utspill om at Pogba er Uniteds spiller og ikke hans, er nok et bevis på Raiolas taktikk om å så splid og uro, for så å prøve å utnytte det til fulle.

Det er ingen respekt for den nåværende kontrakten til spilleren, ingen respekt for klubben som eier spillerens lisens, og ingen respekt for det som burde være en normal etikette for fotballagenter:

Representer gjerne klienten din etter beste evne, men gjør det med et snev av verdighet.

Skal vi tro boken Football Leaks: the Dirty Business of Football kan Riola ha tjent så mye som 41 millioner pund på overgangen til Paul Pogba fra Juventus til United i 2016, fire år etter at han gikk i klinsj med Sir Alex Ferguson og tok Pogba motsatt vei.

Raiolas honorar skal ha bestått av 23 millioner fra Juventus, 16 millioner i provisjon fra United over Pogbas femårskontrakt, samt 2 millioner pund fra Pogba selv, et beløp som United skal ha betalt på vegne av Pogba.

KONTROVERSIELL: Paul Pogba er etter alle solemerker ine i sin siste sesong som United-spiller.

De enorme summene Mino Raiola får for å representere Paul Pogba er et generelt problem for fotballen, men enten man liker det eller ei er Raiola drivende dyktig til å finne de rette smutthullene i regelverket som gjør at han kan berike seg på overgangene til sine klienter.

At det har kostet dyrt, både for United og andre klubber, er ikke det største problemet i seg selv.

I alle fall ikke på kort sikt.

For Manchester United har det vist seg å være vanskelig å klatre tilbake på pidestallen av engelsk fotball med en overgangspolitikk som i flere år tilsynelatende har vært styrt, eller i det minste dominert, av mektige agenter, først og fremst Mino Raiola som har hentet Pogba, Zlatan Ibrahimovic, Henrikh Mkhitaryan og Romelu Lukaku til United.

Problemet er Raiolas fremgangsmåte for  oppnå det han ønsker.

De omstridte metodene

Apropos Mkhitaryan; armeneren hadde ett år igjen av av sin kontrakt med Dortmund da United hentet ham sommeren 2016.

Dortmunds Hans-Joachim Watzke ga flere ganger uttrykk for at klubben ikke ville selge Mkhitaryan, men en tresiders endring i armenerens kontrakt datert 1. mars 2014 viser at Raiola ikke bare ville få en betydelig sum dersom Mkhitaryan ble solgt.

Han ville også få en betydelig sum dersom han ikke ble solgt. For Raiola var det en vinn-vinn-situasjon. 

RAIOLA-SPILLER: Henrikh Mkhitaryans overgang til United i 2016 ble fremforhandlet av Mino Raiola etter at han hadde sikret seg en klausul i kontrakten med Dortmund.

Mino Raiola har for lengst startet sonderingene med å finne en ny klubb for Pogba ettersom franskmannen vil bort. Det er heller ikke ulovlig og det er verdt å huske på at slike betydelige overganger ofte er et resultat av taktisk tautrekking i mange måneder før en avtale kommer i havn.

Problemet med Carmine Raiola er ikke hva han ønsker å oppnå, men  arbeidsmetodene hans som stort sett innebærer å besørge splid, uro gjennom kontroversielle utspill.  

Det hersker ikke lenger noen tvil om at Paul Pogba vil bort og Raiola vil også at det skal skje. Men det kyniske spillet Raiola bedriver med å lage støy og bidra til enda mer skepsis/uro rundt Pogba for så å si at Pogba er fullt fokusert på United, henger faktisk ikke sammen.

Det skaper uro, og det skaper frustrasjon.

Og det er et problem United bør adressere.

Snarest.

Kanskje er United i ferd med å gjøre nettopp det. United har nemlig selv forklart at de trakk seg fra en overgang for Erling Braut Haaland nettopp fordi Mino Raiola skal ha krevd en betydelig del av en eventuell overgangssum i fremtiden.

Forklaringen fra Haaland selv, og Raiola, er at nordmannen simpelthen foretrakk Dortmund fremfor United.

Man står fritt til å tro på hvem man vil, men ved å lekke den informasjonen United har gjort har klubben uansett sendt et signal til Raiola.

Klar beskjed fra Ferguson

Sir Alex Ferguson kunne knapt vært tydeligere i sin bok «Leading» fra 2015.

«Det finnes et par agenter jeg simpelthen ikke liker og Mino Raiola, Paul Pogbas agent, er en av dem. Jeg mistrodde ham fra det øyeblikket jeg møtte ham. Vi hadde en treårskontrakt med Paul med en opsjon på å forlenge den med ett år, en opsjon vi ønsket å benytte. Plutselig dukker Raiola opp og vårt første møte var en fiasko. Han og jeg var som olje og vann. Fra det øyeblikket så vi skriften på veggen fordi Raiola hadde lyktes med å innynde seg med Paul og familien og spilleren gikk til Juventus».

KLAR TALE: Sir Alex Ferguson la aldri skjul på at han mislikte Mino Raiola. – Vi var som olje og vann og jeg mislikte han fra første øyeblikk, skrev Ferguson i boken sin Leading.

I 2016 vendte han tilbake.

Paul Pogba har vært et kommersielt trekkplaster og draktene med franskmannens navn var i flere sesonger de mest populære blant United-draktene som ble solgt verden over.

Men han ble også et trekkplaster for uønsket oppmerksomhet. 

Etter en turbulent 2018/19-sesong droppet Pogba bomben.

I juli, på et sponsoroppdrag i Japan, forklarte Pogba med all tydelighet hvordan han så på fremtiden sin i United.

– Det har vært mye snakk og mye tenking. Jeg har vært i Manchester i tre år. Det har vært bra og jeg liker alle. Etter alt som har skjedd, og dette har vært min beste sesong, kan det være bra å få en ny utfordring et annet sted.

Raiola fulgte opp i The Times kort tid etter.

– Alle i klubben, fra manageren til eierne, vet hva Paul ønsker. Alle kjenner til Pauls velvillighet til å dra videre. Vi er i den prosessen nå. Alle vet hva Paul føler.

Det er ikke ulovlig for agenter å ønske at spillerne deres drar til andre klubber, ei heller å jobbe for det. De fleste gjør det likevel med respekt for spillernes nåværende klubb og jobber i det stille.

Ikke Mino Raiola. Der andre går stille i dørene, sparker den tidligere pizzabakeren inn dørene som en elefant i en porselensbutikk.

HVA NÅ: Ed Woodward og United-ledelsen må adressere problemet med Mino Raiola selv om det kan koste gode spillere på kort sikt.

Paul Pogbas kontrakt med United utløper sommeren 2021, med en opsjon på en forlengelse med ett år.

For Manchester United bør begeret nå være fullt. Og nå handler det om å få mest mulig tilbake av investeringen klubben gjorde i 2016 og samtidig sørge for at de ikke setter seg i en lignende situasjon igjen.

Det gjør de best ved å kutte båndene til Raiola.

Selv om det kan komme med en kostnad på kort sikt, er det en pris United bør være villig til å betale. 

Powered by Labrador CMS