erikpo

«Det var et laguttak som oste av gambling for alle unntatt én mann»

MANCHESTER: Det var en kamp der United-fansen både fikk tilbake sitt «gamle United» og et mulig glimt av fremtidens United. Men mest av alt møtte Liverpool sine overmenn i et United-lag med Erik ten Hags DNA.

Publisert Sist oppdatert

Om det tidligere hadde hersket et fnugg av tvil om Erik ten Hag faktisk var modig nok til å ta de tøffe avgjørelsene som trengs, så ble mandagen en stilstudie på hva både spillerne og fansen har i vente.

DEN LILLE GIGANTEN: Derfor er Martínez gull verdt for Ten Hag

Dette er en manager som allerede nå har begynt å forme laget sitt og da hjelper det fint lite hva du heter, hvor mye du tjener eller om du faktisk er kaptein.

Etter den svake serieåpningen mot Brighton og den ydmykende fadesen mot Brentford, var nederlenderen avhengig av en reaksjon fra spillerne mot Liverpool.

Manchester United v Liverpool FC - Premier League
ENDELIG: Marcus Rasford og Bruno Fernandes jubler for 2-0-scoringen til førstnevnte som endelig fant veien til nettmaskene igjen.

I en kamp United trengte å vinne, og for alt i verden måtte unngå å tape, ville det vært fristende for managere flest å ta den enkleste utveien. Gi tillit til spillerne med rutine og erfaringen fra disse oppgjørene som tidvis kan minne om krig. Spillerne som er vant til å stå i stormen og spillerne som har vært fast på laget i lang tid.

Men da lagoppstillingen kom var det ingen Luke Shaw. Det var ingen Fred og det var ingen Cristiano Ronaldo. Og det var heller ingen Harry Maguire, og det var særlig vrakingen av kapteinen som fremstod mest som et veivalg.

Det var et laguttak som oste av gambling for alle unntatt én mann.

Samtlige av de tre nykommerne fra i sommer fikk tillit fra start.

Mandagskvelden tilhørte først og fremst Lisandro Martínez. Den kortvokste argentineren som etter bare to kamper ble vei og funnet for lett for livet mot robuste angripere i Premier League av mange eksperter.

Tyrell Malacia fikk sin Premier League-debut fra start mot en av verdens mest kreative og skapende spillere i Mohamed Salah og gjorde knapt en feil.

Christian Eriksen viste hvorfor han vil være en glimrende tilvekst for United når laget er i balanse.

Men mandagskvelden tilhørte først og fremst Lisandro Martínez. Den kortvokste argentineren som etter bare to kamper ble veid og funnet for lett for livet mot robuste angripere i Premier League av mange eksperter.

Mot Liverpool var den lille argentineren banens gigant. Han rensket unna i luften og på bakken. Han blokkerte skudd og han dikterte spillet.

Dette er den venstrebente midstopperen som Erik ten Hag så som helt essensiell for sitt byggverk.

Selv om det hadde vært lett å ta argentineren ut av skuddlinjen fra de kraftige salvene som ble fyrt mot han etter de to første serierundene, var trolig Martínez et av de første navnene da Ten Hag skrev ned navnene på de elleve som skulle starte mot Liverpool.

erikt
TILFREDS: Erik ten Hag fikk akkurat den reaksjonen fra spillerne han ønsket mot Liverpool.

Og med valgene han tok var meldingen fra Erik ten Hag til omgivelsene krystallklar:

Vi gjør det på min måte.

Det var en guts, det var innsats, det var glød og det var en fightervilje United-fansen ikke har sett på lenge, og selv om noen stjerner skinte kraftigere enn andre, var seieren mot Liverpool først og fremst en lagseier.

Og dermed en ekstra viktig seier for Ten Hag.

Etter å ha sett flere av sine etablerte stjerner svikte i de to første serierundene, var det viktig for Ten Hag å gi laget sitt identitet.

Og lite markerte det tydeligere enn å beholde Cristiano Ronaldo på benken til det rett og slett ikke var mer sprut igjen i beina til Marcus Rashford, da var det spilt 86 minutter og krampen var på god vei til å ta halve United-laget.

Det er lett å si at Erik ten Hag satte seg i respekt som manager ved å ta de valgene han gjorde. Enda enklere blir det å komme til den konklusjonen når han lykkes.

Hadde United snublet for tredje gang på rad i Premier League, hadde laguttaket blitt kritisert. Det er Ten Hag fullstendig klar over. Han vraket kapteinen og han vraket den største stjernen. Ten Hag kunne i realiteten gitt seg selv to betydelige problemer. I stedet satte han seg i respekt og bygget sin egen autoritet.

casemi3
NY DJEVEL: Casemiro ble presentert for United-fansen på Old Trafford før kampstart.

Var alt perfekt?

Nei. Liverpool hadde 70 prosent ballinnehav og flere skudd, både på og utenfor mål, enn United, og United hang tidvis i tauene.

Men det var United som viste energien og fandenivoldskheten som bortelaget har blitt så kjent for å besitte under Jürgen Klopp. Og nettopp det gir Erik ten Hag en glimrende plattform å bygge videre på.

Det kommer til å svinge av United denne sesongen. Det er mange nye elementer som skal implementeres i laget, og det kommer dager der United kommer til å fremstå på en måte som gjør at vi tenke mer med gru på serieåpningen mot Brighton enn den eurforiske lykkerusen etter å ha slått Liverpool.

Men for en manager som tok et knallhardt oppgjør med spillernes innsats foran åpne mikrofoner etter fadesen mot Brentford, var dette akkurat det han trengte.

For lagets del, men ikke minst også for hans egen del.

Ingen trenger å være i tvil om hva seieren mot Liverpool kan ha å si på et psykologisk plan.

Mens United-fansen vil suge ekstra hardt og inderlig på den søte karamellen etter seieren over rivalen fra Merseyside, vil Erik ten Hag bruke de neste dagene på å se etter detaljene som kan løfte United enda et hakk eller to.

Og et av de elementene ble presentert for fansen foran et fullsatt Old Trafford da Casemiro mottok hyllesten fra publikum etter å ha satt navnetrekket på kontrakten med Manchester United.

Det er for tidlig å friskmelde United. Til det var bunnivået i de to første ligakampene så ufattelig lavt.

Samtidig trenger ingen å være i tvil om hva seieren mot Liverpool kan ha å si på et psykologisk plan.

De tre poengene mot Liverpool kom først og fremst som et resultat av intensitet og innsats. Standarden spillemessig er ikke satt ennå, men dette var et solid steg på veien.

Se høydepunktene og målene fra seieren her.

 

Flere saker fra kampen:

Powered by Labrador CMS