Fem akademispillere som kan debutere denne sesongen

Publisert Sist oppdatert

Det var hovedsaklig de av oss som kan karakteriseres som akademientusiaster som hadde hørt stort om Brandon Williams da Ole Gunnar Solskjær tok over etter José Mourinho.

I september 2019 fikk han debuten sin, og plutselig endte han opp med å spille 36 kamper for Manchester United i løpet av sesongen.

Er det noen som kan gjøre det samme denne sesongen? Tja, det virker kanskje ikke helt realistisk at noen som ikke har debutert ennå skal ta et såpass betydelig steg inn i førstelagets rekker, men det er nok i alle fall noen som kommer til å debutere, og en skal aldri si aldri.

Her er fem kandidater til å få debuten for United denne sesongen.

Dean Henderson

Vi begynner med den åpenbare – Dean Henderson har nemlig ikke debutert ennå for Manchester United.

Han kommer selvsagt få debuten sin denne sesongen om han ikke plutselig blir sendt ut på lån likevel.

Kanskje blir han fast i hjemlige cupturneringer, og kanskje får han sjansen i en gruppespillskamp eller to i Champions League (alt etter hvordan det går), men han må nok finne seg i at David de Gea starter sesongen som førstevalg, og vil stå i mål når det gjelder i både Champions League, og med ytterst få unntak i ligaen.

Samtidig vet vi jo at Henderson har større ambisjoner enn å bare sitte på benken i Manchester United. Derfor gjelder det at han tar sjansen når han får den, slik at Solskjær blir minst mulig skeptisk til et potensielt keeperskifte etter hvert.

Kjenner vi Henderson riktig, så er han overbevist om at skiftet kommer til å skje i løpet av sesongen.

HAR SELVTILLITEN I ORDEN: Dean Henderson.

Anthony Elanga

Anthony Elanga scoret sju mål, og hadde tre målgivende pasninger, på ni opptredener for U18-laget sist sesong, og denne sesongen kommer han til å være et fast innslag på U23-laget.

Elanga fikk prøve seg så vidt for førstelaget med et innhopp i treningskampen mot Aston Villa, og kanskje kan 18-åringen få A-lagsdebuten sin denne sesongen?

I så fall er kanskje sjansen aller størst allerede neste uke, når vi møter Luton i ligacupen (eventuelt i FA-cupens tredje runde).

Hvordan United gjør det i starten av sesongen nå med mannskapet er ikke godt å si, men det er jo ikke utenkelig at den spennende svensken kan ta plass på benken på Kenilworth Road.

Elanga har et herlig tempo i kroppen, og kombinasjonen av ekstremferdigheter og relativ allsidighet (kan spille i flere av de offensive posisjonene) gjør det i alle fall mulig å se for seg nok en svenske som spiller for United.

I alle fall hvis han tar like store steg i 2020/21 som i 2019/20.

Hannibal Mejbri

Ja, selvsagt må vi nevne Hannibal Mejbri også.

At United har tro på ham er åpenbart, og det er lett å se hvorfor.

Han fremstår nemlig svært lovende. Han har grunnferdighetene på plass, han har intensitet i spillet sitt og han virker å være ganske fotballklok også. I tillegg har han det ubestemmelige «noe», et eller annet ved seg som er vanskelig å beskrive.

Det hjelper også at han har spilt i flere offensive posisjoner, siden United tross alt er ganske godt forspent i den offensive midtbanerollen.

Talentet er stort nok til å komme inn på denne lista, men Luton-kampen neste uke kommer nok altfor tidlig for Mejbri. Klubben er nok lystne på at han skal fortsette utviklingen sin litt mer før han kastet inn på førstelaget.

– En leser at han kommer til å være på førstelaget, at han kommer til å være det neste ditt eller datt. Folk må bare ta et par steg tilbake og innse at han er en 17-åring som har et godt potensial. Vi trenger ikke å snakke om at han skal være på førstelaget nå. Det er dit han trenger å komme, men han har mye utvikling og læring å gjøre, sa reservelagssjef Neil Wood i et intervju med Andy Mitten for The Athletic nylig.

WOOD OG HANNIBAL: Reservelagssjef Neil Wood mener at vi må være tålmodige med Hannibal Mejbri.

Reece Devine

Om vi skal snakke om hvem som kan ta «en Brandon Williams», så kommer vi ikke utenom det å ta med en spiller i samme posisjon denne gangen.

Reece Devine er nemlig kanskje like lovende.

Devine tok over etter Williams på U18-laget, og så på U23-laget, og har nok klare ambisjoner om å kjempe seg opp på førstelaget også.

18-åringen kom til United i 2018 etter å ha vært i Manchester City før det.

Hans fysiske forutsetninger er gode, og undertegnede har ofte blitt imponert av kondisjonen hans – han har bidratt mye offensivt, samtidig som han har fremstått som solid defensivt.

Enn så lenge vil nok Solskjær i stor grad lene seg på Brandon Williams når Luke Shaw ikke kan spille, men en debut i løpet av sesongen er definitivt ikke utenkelig om utviklingen fortsetter.

DEVINE: Her i aksjon mot gamleklubben City.

Arnau Puigmal

Egentlig ville det mest naturlige her vært å skrive Ethan Galbraith, som det virker som det er mange som har tro på. Han er en spennende midtbanespiller, i alle fall om han får den riktige utviklingen, men «problemet» er at han allerede har debutert for United, med noen ytterst få minutter mot Astana i Kasakhstan.

Vi regner med han kan leve med å bli utelatt fra denne lista.

I stedet for Galbraith tar vi heller med Arnau Puigmal, selv om han potensielt også kan forsvinne på lån om det dukker opp en mulighet for det.

Puigmal har kanskje ikke utviklet seg helt slik vi håpet på da vi hentet ham, men det var litt utvikling å spore sist sesong, og han kom seg også med på benken mot Astana.

Spanjolen har ekstremferdigheter, vi tenker da spesielt på frisparkfoten hans, og noe som kan tale til hans fordel når det gjelder en potensiell debut er at han også kan spille i flere posisjoner – han har etter hvert blitt relativt komfortabel på både sentral midtbane, høyreving og på høyrebacken.

PUIGMAL: Her sammen med Luke Shaw i Kasakhstan.

Så er det kanskje vel så sannsynlig at en eventuell spiller som slår gjennom allerede har debutert. I så fall er midtstopper Teden Mengi og høyreback Ethan Laird gode kandidater.

Mer lesestoff om akademiet

I mars/april hadde vi en artikkelserie om United-akademiet hvor vi gikk gjennom de forskjellige posisjonene, og skrev om situasjonen både på U23-laget og U18-laget, og fikk akademikjenner David Pritt til å komme med sine meninger om noen av spillerne.

Saker i den artikkelserien: 

Powered by Labrador CMS