firespiss

12 hete spisser: Hvem følges av United? Hvem er tilgjengelig? Hvor dyre og aktuelle er de?

Publisert Sist oppdatert

– Det er åpenbart at vi trenger en ny spiss. Klubben trenger best mulig spiss. Det tror jeg alle er klar over.

Det sa Ralf Rangnick tidligere i februar da han fikk spørsmål om United trengte en ny og yngre spiss når overgangsvinduet åpner i juni.

Spørsmålet hang selvsagt sammen med at United per nå på spissplass har mistet Mason Greenwood på ubestemt tid, har en formsvak Marcus Rashford, samt 37 år gamle Cristiano Ronaldo og 35 år gamle Edinson Cavani som de rene spissalternativene.

Derfor må og skal noe nytt inn.

Spørsmålet er mest hva. De fleste vet jo at United sjelden har mer enn 100 millioner pund å handle for. Den summen kan riktignok bli høyere ved for eksempel salg, men den kan også bli mindre hvis klubben ikke kvalifiserer seg til Champions League.

Forrige sommer ble united.no for eksempel fortalt fra United-kilder at når Raphaël Varane var på plass så hadde klubben blitt nødt til å droppe Jadon Sancho hvis ikke Dortmund godtok en avbetaling over fem år. Bedre er altså ikke økonomien.

Samtidig er det mange som snakker like mye om behover for en sentral midtbanespiller som en ny spiss. Dermed må det tas noen tøffe valg.

United.no har derfor tatt en titt på aktuelle spissnavn i de ulike toppligaene, hva de har levert, sjansen for at de flytter på seg og også i hvilken grad United kan være aktuelle.

Merk: Spillerne er listet opp i tilfeldig rekkefølge.

Robert Lewandowski

rlew

Klubb: Bayern München
Nasjonalitet: Polsk
Alder: 33
Kontrakt til: Sommeren 2023

Fortsetter å banke inn mål for Bayern, både i ligaen og Champions League og leder klart i kampen om Gullstøvelen så langt, med 28 ligamål og 39 totalt frem til mars.

Mulighet for å hente: Ja, har selv uttalt at han er åpen for alt til sommeren, selv om et eventuelt klubbytte selvsagt da må skje med Bayerns velsignelse.

Er blitt koblet til United med litt ujevne mellomrom over lang tid, og kan kanskje være tilgjengelig for så lite som 18-30 millioner pund i ren overgangssum. Det er imidlertid andre klubber, for eksempel Real Madrid, som kanskje nevnes med enda større overbevisning til Lewandowskis navn, men samtidig kan vel ikke spanjolene hente både Mbappe, Haaland og Lewandowski? Det er fortsatt en del i Tyskland forventer at han til slutt ender med å forlenge med Bayern, selv om det er åpenbart at hvis Bayern får kloa i Haaland så kan det skje noe med Lewandowski til sommeren..

Kjapp vurdering: United tenker seg nok godt om før de henter enda en 30+-spiss til klubben, men i et marked hvor spisser gjerne er veldig dyre så vil det ikke overraske om klubben prøver seg her. Vi tar det imidlertid for gitt at United må klare Champions League-spill om Lewandowski skal være aktuell.

Patrik Schick

patrickba

Klubb: Bayer Leverkusen
Nasjonalitet: Tsjekkisk
Alder: 26
Kontrakt til: Sommeren 2025

De fleste husker vel tsjekkerens scoring fra midtstreken mot Skottland under fotball-EM. Nummer to på toppscorerlista i Tyskland, kun slått av Lewandowski så langt, etter 20 mål på 20 ligakamper. Det er også bare ett av disse målene som er kommet på straffe.

Mulighet for å hente: Nevnte for noen år siden, da han var i Roma, United som ett av lagene han gjerne kunne tenke seg til. Er ikke like ekstrem som en del andre av de største navnene, men likner kanskje litt mer på Sebastian Haller, som Erik Ten Hag nå nyter godt av i Ajax.

Han har også erfaring fra RB Leipzig, dit han dro da Rangnick overlot tømmene til Julian Nagelsmann. Samtidig har Schick også tidligere vært ønsket av Mauricio Pochettino, da argentineren var i Tottenham.

Flere nettsteder mener også at Ralf Rangnick liker ham som type, og så er spørsmålet hva prisen vil være. Rapportene tyder på at kjøpende klubb i alle fall må ut med over 50 millioner pund, og Arsenal er kanskje den klubben som kobles sterkest til ham for øyeblikket.

Kjapp vurdering: Det er andre navn som virker mer aktuelle, men som targetman, med RB Leipzig-bakgrunn, med tidligere interesse fra Pochettino og som en spiss som scorer mye og er på vei inn i sin beste alder – og en prislapp på kanskje ikke altfor mye over 50 millioner pund – så kan dette muligens være en dark horse – selv om de fleste kanskje vil mene at han ikke er fra aller øverste hylle.

Erling Braut Haaland

haasa

Klubb: Borussia Dortmund
Nasjonalitet: Norsk
Alder: 21
Kontrakt til: Sommeren 2024

Vi holder oss til Tyskland, og må ta med nordmannen på lista. Er nummer tre, bak Lewandwoski og Schick på toppscorerlista der, men har satt sine 16 ligamål på bare 14 kamper – og har i de siste fire sesongene sine for Dortmund/RB Salzburg scoret mer enn ett ligamål i snitt per kamp. Det er derfor han er så het.

Mulighet for å hente: Absolutt. Det er snakk om en utkjøpsklausul. Spørsmålet er mest hva den ligger på, om det er nærmere 55 millioner pund eller 15-20 millioner mer. United.no hørte forrige sesong at det var snakk om en sum i nederste del av det området. Har som alle vet lenge også blitt koblet til United. Krever visstnok også en enorm lønn, utgangspunktet for forhandlinger skal ligge på nærmere 1 million pund i uka enn 500 000 pund, noe som vil filleriste de fleste lønnsstrukturer som allerede finnes. Samtidig er de summene noe United er én av få klubber som kan matche.

Vi må imidlertid være så ærlige at klubber som Real Madrid, Barcelona eller også Manchester City virker å være mer naturlige valg for nordmannen enn det United er det. Har også sagt nei til United før.

Kjapp vurdering: Har sagt nei til United før, og i skrivende stund er det lite som tyder på at han kunne tenke seg til United nå.

Christopher Nkunku

nkunku324

Klubb: RB Leipzig
Nasjonalitet: Fransk
Alder: 24
Kontrakt til: Sommeren 2024

Vi holder oss til Tyskland, og nå er vi nede på 5. plass på toppscorerlista. Nkunku har 14 mål, og har spesielt vært on fire i 2022, der han står med 10 mål på 11 kamper i liga, cup og Europa. Har også vist styrke mot de beste. Står med tre mål mot City denne sesongen, og også mål mot blant annet Paris-Saint Germain, Bayern og Dortmund – og totalt åtte mål også i Europa. Sånt blir man brennhet av. Verdt å ta med at han har fortid fra PSG.

Mulighet for å hente: Er kanskje den som er sterkest koblet til United for øyeblikket, i alle fall fra tysk presse. Spiller også i RB Leipzig, der Ralf Rangnick har ekstremt gode kontakter og imponerer der altså i et Leipzig-lag som nå er enda mer direkte enn de kanskje i perioder var under Julian Nagelsmann. Sånn sett passer han kanskje enda bedre til «Ralf Rangnick-filosofien».

Det sies gjerne at han ikke har noen spesielle svakheter, og har en ekstra styrke ved at han også kan gjøre en jobb som tilrettelegger. Det er ikke så mange i Bundesliga som har flere målgivende enn ham de siste sesongene. Er sånn sett et alternativ til flere offensive roller, ikke bare jobben som ren spiss. Franskmannen er visstnok verdsatt til cirka 45 millioner pund, selv om vi også har sett enkelte medier snakke om en eventuell overgangssum på 50-70 millioner pund.

Kjapp vurdering: Det heteste alternativet? En spiss som er veldig på vei opp i et Leipzig-lag som er kjent for sin direkte stil, som vel er den veien United ønsker seg? Scorer mål, serverer målgivende og har få svakheter. Kobles også hyppigere til United enn en del andre på denne lista.

Hugo Ekitike

Klubb: Stade de Reims
Nasjonalitet: Fransk
Alder: 19
Kontrakt til: Sommeren 2024

Én av de yngste spissene som nå scorer regelmessig i europeisk toppfotball, og har akkurat slått seg inn på det franske U20-landslaget. Sammenliknes gjerne med Kylian Mbappe. Det legges merke til at 19-åringen har scoret jevnt for et lag på nedre halvdel av tabellen i Ligue 1. Ni ligamål på bare 14 starter er bra, spesielt med tanke på at han ofte byttes ut etter en times spill.

Mulighet for å hente: Absolutt. Reims godtok et Newcastle-bud på 33 millioner pund i januar, men spilleren sa da nei til en overgang. Det vitner kanskje om enda større ambisjoner. United har også sendt speidere for å se på ham, noe som gjelder alle Europas største klubber. Lang, ganske tynn og noe hengslete, men også for uferdig for å vurderes til en United-førsteellever nå? Kanskje. Kanskje ikke.

Kjapp vurdering: Kunne vært et litt billigere alternativ, men vår vurdering er egentlig at han virker for uferdig til å vurderes som det nye førstevalget på spissplass for United.

Alexander Isak

Klubb: Real Sociedad
Nasjonalitet: Svensk
Alder: 22
Kontrakt til: Sommeren 2026

Hadde en flott fjorårssesong med 17 ligamål på 30 kamper, men det har stoppet litt opp denne sesongen med bare fire mål på totalt 21 ligakamper.

Mulighet for å hente: Absolutt. Arsenal var visstnok veldig interessert i januar, men uten at det ble noe av det. Kobles også jevnlig til både United og Chelsea. Med en langtidskontakt i Spania så rapporteres det imidlertid om en prislapp på nærmere 75 millioner pund siden han har en utkjøpsklausul på 90 millioner euro, noe som kanskje gjør denne overgangen mer usannsynlig enn den ellers kunne vært. Svensken har nemlig noen rå kvaliteter på sitt beste.

Kjapp vurdering: Dette virker per nå for dyrt.

Lautaro Martinez

lautaro22

Klubb: Inter
Nasjonalitet: Argentina
Alder: 24
Kontrakt til: Sommeren 2026

Tre strake sesonger med et tosifret antall ligamål for Inter. Liten, men med stor arbeidskapasitet og gode kvaliteter. Sentral da Inter vant seriegull forrige sesong.

Mulighet for å hente: Ja, selv om agenten nylig understreket hvor fornøyd han var i Inter. Kobles imidlertid jevnlig til de fleste europeiske storklubber. Hvis det skal være noe som helst håp om å få kloa i ham så må nok kjøpende klubb ut med 50-80 millioner pund.

Kjapp vurdering: Er ikke den kraftspissen en del managere kanskje ønsker seg på topp, og en prislapp på nærmere 100 millioner pund vil nok være for mye. Spørsmålet er om den kan reduseres. Hvis man skulle få tak i Martinez for nærmere 60 millioner så kan man nok gjøre veldig mye dårligere valg på overgangsmarkedet enn å gå for det.Christo

Jonathan David

david2243

Klubb: Lille
Nasjonalitet: Canadisk
Alder: 22
Kontrakt til: Sommeren 2025

Den relativt unge canadieren har nå for andre år på rad scoret et tosifret antall ligamål for Lille. Scorer også hyppig for sitt Canada, der han står med 20 mål på 27 A-landskamper, riktignok mange av dem mot litt svakere motstand. Bidro til ligagull for Lille i Frankrike forrige sesong, og har fått verdifull Champions League-erfaring tross sin unge alder.

Mulighet for å hente: Absolutt. Agenten har tidligere uttalt at dette blir hans siste sesong i Lille, og at Premier League er høyinteressant. God med begge bein, rask og et ok bevegelsesmønster. Sånn sett atskillig mer kraftfull enn Ekitike som er nevnt over. I januar ble en mulig prislapp på snaut 50 millioner pund nevnt, og kanskje er den enda bittelitt billigere til sommeren (siden det da også er enklere for Lille å erstatte ham).

Kjapp vurdering: Det er mulig tiden for en United-overgang har gått fra ham, men har en del interessante kvaliteter. Kanskje heller ingen ulempe at han også er kanadisk.

Harry Kane

kane4534

Klubb: Tottenham
Nasjonalitet: Engelsk
Alder: 28
Kontrakt til: Sommeren 2024

Ikke scoret like hyppig denne sesongen. Etter 24 kamper har han fortsatt ikke nådd tosifret antall ligamål, men viste for en drøy uke siden hvordan han kan terrorisere motstandere, da han senket City på Etihad.

Mulighet for å hente: Alle husker hvor mye han ønsket seg vekk fra Tottenham i fjor sommer, men da var prislappen for drøy også for Manchester City. United.no vet at han da samtidig hadde vært interessert i en United-overgang, om United la nok penger på bordet.

Vil nok egentlig mest til et lag der han føler han kan vinne titler. Det er usikkert om United kan tilby det, men er nok uansett så ambisiøs at uroen i Tottenham og klubbens manglende evne til å levere sølvtøy nok vil bety enda en sommer der Kanes fremtid vil diskuteres jevnlig i mediene.

Spørsmålet er mest hvor mye Tottenham vil kreve for å gi slipp på ham, og all erfaring til nå tyder på at dette blir ekstremt dyrt for en eventuell kjøpende klubb. Dermed blir nok dette vanskelig.

Kjapp vurdering: Prislappen har vært ekstremt høy, og det er lite som tyder på at Daniel Levy i Tottenham vil senke den betraktelig. Dermed er dette lite sannsynlig.

Dominic Calvert-Lewin

DCL

Klubb: Everton
Nasjonalitet: Engelsk
Alder: 24
Kontrakt til: Sommeren 2025

Har slitt med skader mesteparten av denne sesongen, og har dermed bare tre mål på totalt åtte ligakamper for Everton.

Mulighet for å hentes: Everton kjemper for å unngå nedrykk fra Premier League. Går de ned så er han nok garantert borte fra klubben i sommer, og den høyreiste spissens rykte er uansett så godt at han ofte allerede nå kobles bort fra klubben. Prislappen som diskuteres i media er cirka 60 millioner pund, men som engelsk så vet vi alle hva som gjerne skjer med prislappen når det drar seg til. Flere klubber skal også være interesserte, slik at en budkrig virker sannsynlig. Fremstår som en target-spiss ala Haller og Schick, som allerede er nevnt i denne saken.

Kjapp vurdering: Veldig prisavhengig, men en skadefri Calvert-Lewin på sitt beste fremstår vel som den beste target-spissen av alle som er nevnt her. Prislappen kan imidlertid bli høy, kanskje for høy.

Victor Osimhen

SSC Napoli v Bologna FC - Serie A

Klubb: Napoli
Nasjonalitet: Nigeriansk
Alder: 23
Kontrakt til: Sommeren 2025

Har egentlig lenge blitt koblet til United, men da han byttet klubb i 2020 så var det fra Lille til Napoli. Scoret 10 mål på 16 starter i sin første sesong der i 2020/21, og står med 7 mål på 14 starter denne sesongen.

Mulighet for å hente: Osimhen kobles fortsatt jevnlig til United, men en overgang vil ikke bli billig. Napoli kjøpte ham for to år siden for 70 millioner euro, noe som var klubbrekord. Det er lite trolig at de vil selge ham nå med tap, og rapportene fra Serie A går nå på en prislapp på 100 millioner euro. I så fall er nok dette også svært lite trolig, selv om ulike medier hevder at Rangnick liker spilleren.

Kjapp vurdering: Lite sannsynlig så lenge prislappen må sies å bli over 70-80 millioner euro.

Darwin Nunez

nunez222

Klubb: Benfica
Nasjonalitet: Uruguayansk
Alder: 22
Kontrakt til: Sommeren 2025

Toppscoreren i Portugal denne sesongen, med 20 mål på 20 kamper. Scoret også mot Barcelona og Bayern i Champions League-gruppespillet. Har spesielt funnet målformen fra slutten av november og videre.

Mulighet for å hente: Ja, alle som imponerer i Portugal er som regel tilgjengelig. I januar skal prislappen ha vært 50 millioner pund, men om det ligger på samme nivå – eller kan bli høyere – får man se til sommeren. Sannsynligvis vil kravet ha økt til sommeren så lenge han fortsetter som de siste ukene. Er en targetman, som noen av de andre som er nevnt i denne artikkelen. Kobles jevnlig til United, selv om en del av koblingen kommer fra Portugal, der det er velkjent at avisene gjerne gjør klubbenes jobb med å forsøke å fyre opp interesse for enkeltspillere. Ble imidlertid også nevnt nylig i en artikkel av The Independents Miguel Delaney.

Kjapp vurdering: Som på de fleste andre her er prislappen nok være avgjørende. Desto nærmere 50 millioner, jo mer interessant. Veldig mye høyere så blir det vanskeligere. Et lite spørsmålstegn ved at han ikke har mer enn ett ordentlig år i Europa-toppen. Tør United satse på en som senest for to sesonger siden var i Segunda Division med Almeria (selv om han scoret masse også der)?

Andre navn som må nevnes,
men som foreløpig ikke virker å kobles spesielt sterkt til United:

Sebastian Haller (27), Ajax

16 mål på 21 ligakamper for Ajax og toppscorer i Champions League under United-aktuelle Erik Ten Hag. Da må han med. Kjøpt fra West Ham for 20 millioner pund, og kan kanskje være en billig targetman (altså under 50 mill), kanskje spesielt for Ten Hag hvis han skulle bli United-manager.

Yeremi Pino (19), Villarreal

Nok en unggutt som imponerer. Scoret nylig fire mål i en og samme La Liga-kamp, som den første som gjorde det siden Lionel Messi for noen år siden. United har nok likevel god kontroll på ham, etter to kamper mot Pino og Villarreal i Champions League-gruppespillet.

Raphinha (25), Leeds

Ikke ren spiss, men det er litt uro i Leeds. Raphinha er Bruno-kompis og ligger altså på delt 7. plass på toppscorerlista i Premier League selv om han ikke er midtspiss. Derfor tar vi ham med. Han blir også jevnlig koblet bort fra Leeds, også til United.

Moussa Dembele (25), Lyon

Tas mest med for ordens skyld. Var veldig koblet til United for et par år siden. Det har roet seg ned nå, men selv om Dembeles utlån i Atletico Madrid ikke ble minneverdig så har han ni mål på 14 starter i Ligue 1 denne sesongen – og et tosifret antall scoringer i hver av sine tidligere hele sesonger der.

Powered by Labrador CMS