– Det var en merkelig periode

Publisert Sist oppdatert

I dag, 19. mai 2023, er det nøyaktig ti år siden Sir Alex Ferguson ledet Manchester United ut på banen for aller siste gang, i den spinnville 5-5-kampen borte mot West Bromwich.

I forbindelse med dette har MUTVs Stewart Gardner snakket med tre tidligere United-spillere, som alle var en del av laget på det tidspunktet: Jonny Evans, Tom Cleverley og Adnan Januzaj.

Ett av temaene som blir tatt opp, var tidspunktet for da spillerne fant ut av at Ferguson ville gi seg etter sesongen.

– Det var en merkelig periode. Jeg husker jeg spilte golf med Wayne Rooney på Dunham og ryktene om at «the gaffer» skulle legge opp begynte å svirre. Alle var så sjokkerte, det kom ut av det blå, sier Cleverley, og fortsetter:

– Det ga mening at han ville gi seg på topp – vi hadde tapt ligaen året før under uheldige omstendigheter, så det må ha føltes så godt for manageren at han vant ligaen med 11 poeng det neste året og han følte åpenbart at det var rett tidspunkt for ham å dra.

– MERKELIG PERIODE: Tom Cleverley om tiden da det ble kjent at Sir Alex Ferguson ville gi seg.

Det var imidlertid ikke på golfbanen, men på Carrington at spillerne fikk nyheten bekreftet av sjefen selv.

– Han samlet hele laget i garderoben på Carrington for å kunngjøre at han sluttet. Det var ganske emosjonelt for spillerne som hadde spilt under ham i 15 år eller mer, og for folk som meg som hadde vært i klubben siden de var 12 år gamle og bare visste til én leder.

– Han var ingen normal manager – han forhandlet frem min første profesjonelle kontrakt, han hadde stor påvirkning på hvor jeg reiste på lån, han og Paul McGuinnes var de to mest innflytelsesrike personene i karrieren min, så det var en emosjonell garderobe, forteller Cleverley.

Også Evans gjengir hvordan han opplevde disse dagene.

– Vi var alle på en golfklubb den dagen – spillerne spilte mot staben. Vi var alle på golfbanen da nyhetene kom ut, sier Evans.

– Det var veldig overraskende og en ganske så surrealistisk følelse, men jeg tror vi alle forsto at det ville ta slutt en dag. Det var ingen tegn i det hele tatt om at Sir Alex vurderte å gi seg.

KOM OVERRASKENDE PÅ: Selv om det ga mening, kom nyheten om Fergusons avskjed overraskende på – også for spillerne.

Ferguson tok over United tilbake i 1986, og den siste kampen mot West Bromwich, 26 og et halvt år senere, var hans 1500. ved roret.

– Man visste at sjefen ikke ville fortsette for alltid. Jeg visste ikke om noe annet enn at Sir Alex var United-manager. Det var vanskelig å forestille seg hva som kom til å skje videre, da vi ikke hadde noen erfaring med noe annet enn Sir Alex, sier Evans.

Januzaj, som var på vei opp og frem, hadde fortsatt ikke fått sin debut på førstelaget på dette tidspunktet.

Men også han er tydelig på at han ble satt ut av hele situasjonen.

– Jeg var faktisk ganske trist, fordi jeg var nettopp i gang med karrieren min under ham. Det var et sjokk – ikke bare for meg, men for hele fotballverden. Men jeg var veldig glad for å være en del av den siste kampen (som innbytter) og å være der.

Powered by Labrador CMS