MÅL: Feirer 2-1-målet mot Valencia.

LESERBREV: Hva skjedde med fortet vårt

En studie av Uniteds kampstatistikk i perioden 1992-2014.

Publisert Sist oppdatert

Supporterklubben er for supportere, og derfor ønsker united.no leserbrev til nettsiden. Takhøyden er stor, men united.no forbeholder seg retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt. Leserbrev kan sendes til [email protected]. Du må oppgi fullt navn og alder, og fortelle hvor lenge du har vært fan. Du må også fortelle hvorfor eller hvordan det skjedde Send gjerne også reisebrev eller skildringer med bilder. Det tar vi VELDIG GJERNE imot.

————————————————————————————————————————————————

Dagens leserbrev er innsendt av 28 år gamle Espen Geelmuyden Rød, som i presentasjonen av seg selv skriver at han har vært United-fan siden tidlig 90-tall: – Jeg er usikker på hvorfor det ble MU, men har en mistanke om at det var en reaksjon på at flere av mine venner var Liverpool-fans. Contrarianism FTW! Er veldig glad i statistikk, som for meg er en de beste måtene å forstå fotball på, noe jeg antar kommer frem i leserbrevet, skriver Espen innledningsvis, før han gyver løs:

Hva skjedde med fortet vårt? Kampstatistikk 1992-2014

Bjarte Valen skrev 22.08.2014 om Manchester Uniteds siste 10 hjemmetap, som har kommet i løpet av knappe 15 måneder. Til sammenligning skriver Valen at de forrige 10 hjemmetapene kom over en periode på over 7(!) år. Valens innlegg inspirerte meg til å ta en nærmere kikk på Manchester Uniteds kampstatistikk i løpet Premier League historien (1992-2014).

Manchester United vant 74% av alle kampene på Old Trafford i denne perioden, 16% endte uavgjort og 10% med tap. Det er fantastiske tall! Bortestatistikken ser også bra ut, med 54% av kampene vunnet, 26% uavgjort og 20% tap.

Hvordan ser en gjennomsnittlig sesong ut for Manchester United på Old Trafford? De røde trekantene i figuren viser at Manchester United i snitt taper 2, spiller 3 uavgjort og vinner 14 PL kamper per sesong på hjemmebane. 2 tap i snitt på Old Trafford betyr at det normalt tar 5 sesonger å påføre Manchester United 10 hjemmetap. Den eneste gangen Manchester United har tapt mer enn 3 hjemmekamper i en PL sesong under Alex Ferguson var i 2001/2002. Den gangen ble en elendig hjemmestatistikk derimot besvart med hele 13 borteseire, 3 flere enn gjennomsnittet. Snittet på bortbane viser 4 tap, 5 uavgjort og 10 seire per sesong.

R Graphics Output

Valens poeng om at Old Trafford ikke lengre er synonymt med hjemmeseier blir åpenbart når man sammenligner fjorårssesongen med den gjennomsnittlige sesong. De blå sirklene i figuren viser tallene for 2013/2014. Det slående er at bortestatistikken fra i fjor nesten er på snittet, mens hjemmestatistikken er _langt_ unna normalen. På bortebane tapte Manchester United en kamp mer og spilte en mindre uavgjort enn i gjennomsnitt, men Moyes’ lag vant 10 bortekamper forrige sesong, noe som er snittverdi. På Old Trafford ble det derimot spilt elendig. Manchester United vant 5 kamper mindre enn gjennomsnittet. For å gjøre vondt verre ble endte ikke disse 5 kampene uavgjort, Manchester United tapte alle sammen.

Gitt tallene fra 1992-2014, hva kan vi (statistisk sett) forvente dersom van Gaal klarer å få skuta på rett kjøl? På Old Trafford gir det følgende tall: mellom 1-3 tap, 2-4 uavgjort og 13-15 seire. På bortebane: mellom 3-4 tap, 4-6 uavgjort og 9-11 seire. Disse tallene er selvsagt utelukkende basert på kampstatistikk (tar ikke hensyn til spillerstall, moral, endringer i hvor gode andre lag er osv.) og bør taes med en sunn klype salt. Så fryktelig langt unna sannheten håper jeg likevel ikke at de er, for da holder det hardt å komme inn i topp 4.

Med ønske om en god sesong!

Datakilde: http://www.premierleague.com/en-gb/clubs/profile.overview.html/man-utd

Powered by Labrador CMS