– Bortimot null sjanse

West Ham-fan Tore Søyland har liten tro på at Manchester United går på sitt tredje strake ligahjemmetap.

Publisert Sist oppdatert

Vi har tatt en prat med Tore Søyland, som kan følges på twitterkontoen @ToreDiCanio, om dagens kamp mot West Ham. Søyland er i styret til Scandinavian Hammers, og jobber ellers i Viasat Sport.

– Manchester United blir ofte omtalt som United, men du er vel ikke helt enig i påstanden «There’s only one United»?

– Hehe, dette er et spørsmål som alltid kommer opp de gangene jeg diskuterer fotball med Manchester United-supportere. Jeg har hatt utallige diskusjoner med deres redaktør Langerød om dette emnet over noen pints, både her i Norge og i England. Du har helt rett i at jeg finner dette rart, og jeg legger heller ikke skjul på det. Selvfølgelig er det bare en liten bagatell, men jeg har på mange måter gjort det til en slags fanesak for meg.

For å forklare litt: Jeg synes det er både merkelig og spesielt at når man sier «United», tenker de fleste på Manchester United. Det er utrolig mange lag som heter United i England, og derfor synes jeg man faktisk bør bruke hele navnet. Selvfølgelig har jeg sterke meninger om dette på grunn av West Ham United, men vi må også huske at Leeds United faktisk har «United» som sitt offisielle klengenavn. Deres klubb bruker Red Devils som klengenavn – ikke United. Husk det.

– West Ham har svingt fra det fantastiske (3-0 borte mot Tottenham) til det heller dårlige (0-1 hjemme mot Stoke). Hva er hovedproblemet denne sesongen? Hva må til for å endre dette?

west_ham_fan_tore_soeyland
HAMMER: West Ham-fan Tore Søyland, her fra Wembley da West Ham sikret opprykket.

– Det største problemet denne sesongen er at Andy Carroll har vært skadet. Det høres ut som en enkel bortforklaring, men ligger ganske mye bak nettopp dette. Big Sam gikk all-in i sommer, og brukte omtrent hele potten overgangspenger vi hadde på Andy. Han fikk heller ikke inn noen ok backup for Carroll på topp, og derfor har vi denne sesongen faktisk spilt flere kamper i formasjonen 4-6-0, rett og slett i mangel på ok alternativ.

Et annet problem er helt klart at noen av våre største stjerner ikke har stått frem slik vi er vant til. Kaptein Kevin Nolan har hatt en skuffende høst, og alle målene vi er vant til fra han har ikke kommet. Mohamed Diame har heller ikke hatt en like bra høst som han hadde i fjor. Av andre enkeltspillere som ikke har levd opp til fjorårets fantastiske (for oss) 10. plass, er keeper Jussi Jaaskelainen. Han har vært på det jevne, med noe smårusk, men ikke som i fjor da han rett og slett var outstanding.

Andy Carroll er trolig tilbake 28. desember. Jeg tror og håper mye snur da. Selv om jeg legger mye ansvar på en spiller nå, synes jeg det må være ok. Han er tross alt tidenes desidert dyreste West Ham-kjøp.

– Den svake ligaplasseringen har ført til at bookmakerne stadig senker oddsen på at Allardyce forsvinner i løpet av sesongen. Hva tenker du om «Big Sams» posisjon?

– Big Sam er for meg den perfekte manageren for en klubb av West Hams størrelse. Han rykker aldri ned, og han har erfaring og kunnskap om å være i vår posisjon som svært få andre har. Derfor vil jeg rett og si at å sparke Big Sam nå, bare fordi det har gått trått et par måneder, vil være noe av det dummeste vi kan gjøre. Jeg tror også at han har så godt forhold til eierne våre (Gold&Sullivan) at temaet ikke engang er oppe til diskusjon pr. i dag. Han fikk ny kontrakt i sommer – etter to fantastiske år på Upton – og stillingen hans er nok kun truet i sommer hvis vi rykker ned.

Jeg vil understreke at dette kun er min personlige mening om emnet. Jeg har nok av West Ham-venner som mener at det allerede har gått for langt, at Big Sam er feil mann for fremtiden. Svært mange ønsker Big Sam sparket nå, det er det ingen tvil om. Ikke så mye på grunn av resultater, men mest fordi han ikke spiller fotball den typiske West Ham Way.

– Mange United-supportere river seg i håret når de ser hvordan Ravel Morrison presterer i West Ham-trøya. Hva har egentlig United gått glipp av her?

Dere har gått glipp av en fantasisk spiller som pr nå er soleklart førstevalg i West Ham United, på U21-landslaget, og som kommer til å være i England-troppen i sommer hvis han fortsetter utviklingen. Han er et unikt balltalent, som gjør ting med ballen som svært få andre gjør. For oss West Ham-supportere er det en herlig følelse at dette endelig gikk vår vei for en gangs skyld. Vi har sett litt for mange gå den andre veien etter å ha gått gjennom vårt akademi (Paul Ince, Rio, Carrick osv.).

Når sant skal sies tror jeg hele overgangen her var bra for alle tre parter. Manchester United fikk til en løsning på sitt såkalte problembarn, West Ham United fikk en fantastisk fotballspiller grisebillig, og Ravel selv endelig kom til en klubb som ønsket å satse 100% på ham. Men jeg er ganske så sikker på at Sir Alex angrer seg noe enormt den dag i dag! De som tror noe annet tar feil.

– West Ham har slitt på Old Trafford. De har ikke scoret der de siste fem gangene, og tapt ni av de ti siste kampene. I 2007 fikk de imidlertid en opptur. Hvor stor er troen på en skalp?

– Troen på en skalp er omtrent så liten som den bruker å være. Maks 5% sjanse. Nei, det er jo ingen tvil om at vi møter et mye sterkere lag enn hva vi selv har. Så ærlig må jeg være. Når vi i tillegg mangler Carroll, Nolan, Downing og kanskje Tomkins – ja da er nok sjansene for borteseier bortimot 0. Jeg håper spillerne klarer å holde oppe tenningen fra onsdag da vi slo Tottenhams førstelag med våre reserver på White Hart Lane.

– Tør du å driste deg til et resultattips?

3-0. Til Manchester United, ja.

Jeg vil avslutningsvis ønske alle lykke til med kampen! United!!

Powered by Labrador CMS