Himmel og helvete for Pogba og Rojo

Paul Pogba styrte Frankrikes midtbane – Rojo ble hektet av i pausen.

Frankrike – Argentina 4-3

Åttedelsfinale, Kazan Arena

Mål: Griezmann (straffe, 13′), Di Maria (41′), Mercado (48′), Pavard (57′), Mbappé (64′, 68′), Agüero (92′).

🇫🇷 Paul Pogba

Minutter: Spilte samtlige 90 minutter.

Helhetsinntrykk: Stor i den første omgangen, noe mer anonym etter hvilen.

Verdt å vite: Dette var bare den tredje gangen Frankrike og Argentina møttes i VM.

Midtbanespilleren ble hvilt mot Danmark, og det så ut til at hvilen hadde gjort Paul Pogba godt.

Det ble tidlig i kampen klart at Pogba skulle ta tak i midtbanekampen, noe han også til de grader gjorde.

Kampen var bare ti minutter gammel da Pogba stoppet et Messi-initiativ like utenfor egen boks, og ballen havnet hos Kylian Mbappé som gjorde sin beste etterligning av Michael Owens superløp mot nettopp Argentina i VM 1998. Eneste forskjellen var at i 2018 blir Mbappé regelrett revet ned i motstanders boks – og det var Marcos Rojo som ble syndebukken.

Noen minutter senere viste Pogba igjen hva som bor i han, i det han med den største selvfølgelighet passerte to Argentinere, ble felt, men tar frisparket raskt og smeller en 50-meters-pasning rett på lissa til Mbappé i bakrom.

Det var tydelig at nettopp dette var planen til Frankrike, sette Argentinas tempoproblemer i bakre rekke på prøve. Det gjorde de også ved flere anledninger, og Pogba var som regel distributøren.

Det faktum at Argentina hadde nytt 69 prosent ballinnehav etter 25 minutter viser også hvor effektive Frankrike var fremover i banen.

Pogba er best, slik det gjelder de fleste, når han holder det enkelt. Det presterte midtbanespilleren hele kampen mot Argentina, og resultatet ble flyt i spillet, gode temposkifter og fine kombinasjoner.

Etter en drøy halvtime var det også en fin situasjon hvor Pogba vant ballen fra Messi, og holdt både verdens beste fotballspiller, Mascherano og Banega unna før han fikk et korrekt idømt frispark. I den situasjonen, og ved flere anledninger, så han rett og slett ut som den største gutten i skolegården som får gjøre som han vil på fotballbanen.

Pogba skinte kanskje ikke like sterkt etter hvilen, men han fikk til gjengjeld vist at han har evnen til å gjøre de mindre glamorøse jobbene. Pogba ble sjeldent «tatt» ute av posisjon – og kunne ved flere anledninger enkelt bryte ballbanen i Argentinas offensive spill.

Pogba har hatt en fin oppadgående kurve dette mesterskapet, og det hele lover veldig godt for neste sesong – om franskmannen tar med seg dette tilbake til Manchester.

Vurdert av: Anders Zerener.

Fra sosiale medier:

🇦🇷 Marcos Rojo

Minutter: 45+2 (1. omgang)

Verdt å vite: Rojo har scoret i to fotball-VM på rad – og begge ganger mot Nigeria.

Vurdering:

Han ble helten, selve frelseren, mot Nigeria.

Men han ble syndebukken da Argentina kom under mot Frankrike.

Rojo var venstre stopper for Argentina, men etter 11 minutter møtte han sin overmann.

Kylian Mbappe kom med sin toppfart, spilte ballen forbi Rojo som siste mann, United-stopperen fikk opp farten, men var likevel sjanseløs mot rykket, brukte armer og kropp, men tok franskmannen. Forseelsen begynte utenfor 16-meteren, men fortsatte inn i feltet. Gult kort til Rojo, straffe og 1-0 til Frankrike.

Men samtidig – 99,9 prosent av alle verdens midtstoppere ville vært kraftig i trøbbel på den, selv om han, når vi vet hva som skjedde, burde tatt Mbappe utenfor 16-meteren med en kroppstakling eller latt ham løpe forbi – siden franskmannen faktisk løp litt vekk fra keeper og målet.

Åtte minutter senere ble Rojo og hele forsvarsrekka til Argentina løpt fra av Mbappe, men da slapp de med skrekken – og frispark imot på 17 meter.

Rojo ble også lurt av Antoine Griezmann på kanten etter 26 minutter, da franskmennene fikk nok en farlig sjanse, noe som også må karakteriseres som en svak inngripen.

Ti minutter før pause kom hans beste involvering, da han vant ballen mot Griezmann i feltet, men det var vel egentlig hans eneste virkelig positive involvering i hele omgangen – mot to, tre negative – hvorav den ene førte til baklengsmål.

I pasningsspillet leverte han sjeldent annet enn kortpasninger til siden, selv om det utover i omgangen også kom noen timeters-pasninger fremover.

På argentinske cornere ble han passet på av Raphael Varane, men han kom aldri til duell.

Og i pausen mente Argentinas trener at det var bedre å ta ut Rojo, flytte Otamendi over til venstre og sette inn svære Federico Fazio som høyre stopper.

Det grepet endte med tre baklengs på de første 23 minuttene etter pause…

Vurdert av: Dag Langerød.