brunoroon

Championship i helgene for United og Superliga i midtuka?

Publisert Sist oppdatert

Den nye superligaen er altså tenkt – fra stifterklubbenes side – å erstatte deres spill i normale europacuper.

LES OGSÅ: United bekrefter Superliga-deltakelsen

Det betyr at de – inkludert United – sier farvel til Champions League og Europa League for alltid.

Samtidig trenger klubbene en arena å spille på i helgene, og klubbenes ønske er å fortsette som før i Premier League, La Liga, Serie A etc.

Spørsmålet er om de når gjennom med dette.

UEFA, FIFA, Premier League, La Liga og Serie A mener nemlig det samme – at dette er ulovlig, at det bryter med fotballens ånd og alt som heter solidaritet.

De har varslet alle mulige tiltak for å bekjempe dette – både sportslig og rettslig.

Alle disse kom også med krasse tilsvar søndag.

UEFA møtes nå mandag for å diskutere videre tiltak. Trolig kommer det da også reaksjoner fra Premier League og de andre ligaene. Svar som gjør oss klokere.

Det er ikke umulig at utbryterklubbene – inkludert United – forsøkes å nektes spill i Premier League og andre nasjonale toppdivisjoner hvis de bryter ut av fotballfellesskapet slik vi kjenner det nå.

Så gjenstår det å se hvem som virkelig kan gjøre hva videre – både rettslig og sportslig – for å få det som de ønsker.

Hvis de engelske utbryter-klubbene «kun» nektes spill i Premier League så spekuleres det allerede i at de seks klubbene faktisk kan gå til EFL (Championship, League One, League Two) og spørre om de kan bli en del av deres ligasystem.

EFL hadde frem til mandag morgen i alle fall ikke sagt et eneste ord i saken. De hadde altså heller ikke kommet med fordømmelse.

Det betyr – satt veldig på spissen – at United kanskje kan få en ny ligahverdag i Championship i helgene – og så Superliga-spill i midtukene – hvis de nektes spill i Premier League.

DET HANDLER OM PENGER: Det har det gjort helt siden Glazers fikk lov til å kjøpe United.

Som alle forstår vil dette uansett endre fotballen og fotballpyramiden for alltid hvis det går gjennom.

Hvis disse utbryterklubbene havner i EFL eller et annet sted enn i sine respektive toppdivisjoner i landene sine så vil jo det på sikt føre til endring av både maktbalansen og pengefordelingen innad i disse landene. Uten disse toppklubbene vil nemlig ligaene miste mye av sin appell. Hvis klubbene ender andre steder så vil pengene trolig forskyves dit ved senere TV-avtaler.

Dette handler nemlig utelukkende om makt, kontroll og penger – og nøyaktig hvordan det ender er nå umulig å spå. 

Det eneste som er sikkert så langt er at fordømmelsen har vært kraftig, og at dette gjøres uten at noen supportergrupperinger er tatt med på lag.

Absolutt alle – unntatt eierne av disse 12 utbryterklubbene – virker å være mot planene. Også lagenes supportere.

Fra Uniteds side er dette Joel Glazer og de amerikanske eiernes forsøk på å få mer penger og mer kontroll ved å delta i en ny turnering ala NBA og NFL der man som en gigantisk klubb er sikret spill hvert eneste år.

Siste ord er imidlertid ikke sagt. Det er helt sikkert.

Powered by Labrador CMS