Chelsea v Brighton & Hove Albion - Premier League

Avis: – United ble betalt for å trekke seg fra Superligaen

Publisert Sist oppdatert

Tirsdagen ble dagen da Superligaen døde, etter en dag fylt med følelser og deretter en voldsom utvikling på kvelden.

Slik var utviklingen tirsdag:

02.00: FOR EN REISE! Her har vi oppsummert de siste timene og de siste to døgnene.

01.51: Chelsea har bekreftet at de også trekker seg fra Superligaen. Dermed er alle de engelske lagene offisielt ute.

01.00: Da er det på tide å si natta etter en vill dag hvor vi dessverre også hadde noen tekniske problemer da over 12 000 av dere var innom siden på samme tid. Vi beklager dette, og må forsøke å få bedre løsninger til senere.

00.45: Real Madrid-president Florentino Perez møtte aldri opp til intervjuet han skulle delta i mandag kveld.

00.32: The Times skriver at utbryterklubbene i Premier League ikke kommer til å straffes. Målet skal i stedet være å ta enkeltpersonene i klubbene som stod bak utbryterforsøket.

00.26: Ble de engelske klubbene betalt av UEFA for å trekke seg? Spanske Mundo Deportivo hevder dette.

00.16: En liten detalj, men likevel: Arsenal innrømmet i sin melding om at de trakk seg at de gjorde en feil og at de beklaget det. 

00.06: Chelsea jobber ifølge rapportene også med en uttalelse om at de trekker seg. Dermed vil alle de seks engelske klubbene være ute av den nye Superligaen.

23.59: Tottenham, Arsenal og Liverpool har også trukket seg, slik at fem av de seks engelske lagene som meldte seg på har innsett feilen og lagt ballen død.

23.58: United har trukket seg fra Superligaen.

– Vi har lyttet nøye til reaksjonene fra supporterne våre, regjeringen og andre nøkkelaktører. Vi ser nå frem til å jobbe sammen med fotballsamfunnet for å finne løsninger på de langsiktige utfordringene innenfor fotballen.

23.53: Manchester Evening News-journalist Samuel Luckhurst melder at United trekker seg fra Superligaen.

23.51: Nyhetsbyrået PA melder at Arsenal snart skal være klare til å melde at de trekker seg fra Superligaen.

23.45: BBCs Simon Stone skriver at alle de gjenværende engelske klubbene kommer til å trekke seg innen kort tid.

23.02: Det engelske fotballforbundet:

– Vi tar velkomment imot nyhetene om at noen klubber har bestemt seg for å gi opp planene om en Superliga, en plan som truet hele fotballpyramiden. Engelsk fotball har en stolt historie basert på muligheter for alle klubber, og motstanden mot dette har vært enstemmig. Det var en plan som var laget for å dele oss alle i to, men i stedet har gjort oss alle mer United.

 

 

 

22.45: Oi, oi, oi. Nå meldes det plutselig at Barcelona og Atletico Madrid stiller seg støttende bak Superligaen. Dette kommer fra spanske medier.

City er altså ute, men Chelsea skal, ifølge rapportene fra Spania, mest ha uttrykt bekymringer rundt Superliga-prosjektet.

Hva er sant? Hvem kan vi stole på? Chelsea-supporterne har jo tidligere tirsdag feiret at klubben skulle trekke seg.

22.34: UEFA-president Aleksander Ceferin sier at han er overlykkelig over å ønske Manchester City velkommen tilbake til den europeiske fotballfamilien.

– Det krever mot for å innrømme en feil, men jeg tvilte aldri på at de hadde den kvaliteten. City er en stor ressurs for fotballen.

22.23: BEKREFTET: Manchester City trekker seg fra Superligaen. Nå er det ikke lenger bare journalist-kilder bak denne. Ordlyden er at de har satt i gang med de formelle prosedyrene som må til for at dette skal gå i orden.

22.20: BEKREFTET: Ed Woodward har sagt opp jobben sin, men sitter ut 2021.

22.00: United.no har hele veien hørt at så godt som ALLE i United-systemet har vært voldsomt imot Superliga-planene.

Nicy Butt og Gary Neville er helrøde. Slik feiret de tirsdag kveld.

 

 

21.53: Det virker bare å være timer unna en endelig bekreftelse på Superligaens død, og Uniteds exit er altså ikke bekreftet. United skal imidlertid ha vært med på alle samtalene i dag hvor klubbene skal ha forklart at de vil ut.

Det virker nå altså som om det bare gjenstår tidspunktet for når United offisielt bryter med Superligaen

21.35: Uniteds rolle i Superligaen er altså ikke endelig avklart – selv om turneringen skal være i ferd med å dø. Mange forventer at det først kan skje utenfor åpningstidene til New York-børsen.

21.30: Flere ulike journalister melder at Glazer-familien nå skal være mer åpne for et salg av klubben.

Det melder blant annet Sam Pilger, journalist for blant annet FourFourTwo.

21.30: The Telegraph melder at Ed Woodward ikke kommer til å bli med videre ut hele 2021, men at han kommer til å gi seg med øyeblikkelig virkning.

21.25: United vil bekrefte at Woodward trekker seg så fort New York-børsen stenger.

21.10: Ed Woodward har altså levert inn sin oppsigelse, men vil ifølge Samuel Luckhurst jobbe ut 2021 før han forsvinner ut av klubben. Merk. Woodward skulle egentlig uansett gi seg da, men oppsigelsen er likevel nå inne.

20.53: TalkSPORT melder at Superliga-møtet tirsdag kveld endte med at klubbene ble enige om å legge hele ideen død.

Så melder hele det engelske pressekorpset at Ed Woodward har trukket seg fra sin rolle i United. Årsaken skal være det mislykkede Superliga-prosjektet.

Superliga-prosjektet har altså blitt snudd på hodet i løpet av bare et par timer med voldsomme konsekvenser.

Superliga- og Real Madrid-topp Florentino Perez skal snakke om ligaen på et spansk TV-program klokka 23.30 tirsdag kveld.

20.50: Sam Wallace i The Telegraph melder at alle 12 utbryterklubbene har vært i møte tirsdag kveld hvor de har diskutert strategien for å legge Superligaen død.

20.40: The Athletic-journalist David Ornstein skriver at det ikke skal være noe utvikling fra Uniteds side om Superligaen – altså, at United ikke har trukket seg.

20.33: Så Chelsea, City, Atletico Madrid og Barcelona – at de trekker seg er det veldig gode kilder på – men kildene bak at United trekker seg må sies å være usikre – selv om det selvagt spres voldsomt på sosiale medier nå. Barcelonas klubbpresident understreket at medlemmene eventuelt måtte stemme dem inn – noe som er et tegn på at de er ute.

20.26: United skal også være i ferd med å trekke seg fra Superligaen. Dette skal offentliggjøres før fredag.

Kildene på United er dog ikke verdens beste, men hvis det stemmer så skal det ha vært et spilleropprør i kulissene mot Uniteds deltakelse.

 

20.25: TalkSPORT melder at Superligaklubbene skal i møte tirsdag kveld for å diskutere å legge hele Superligaen død.

20.20: MERK: Fire av 12 klubber skal altså være i ferd med å trekke seg ut av Superligaen, selv om det ikke er endelig bekreftet fra klubbene selv – foruten sitatet fra Laporte i Barcelona.

Det er imidlertid såpass mange troverdige journalister som melder dette at det nok handler om at de er briefet fra de involverte klubbene.

20.15: Barcelona og Atletico Madrid trekker seg også.

Barca-president Joan Laporte sier: Barcelona vil IKKE bli med i Superligaen før medlemmene våre eventuelt stemmer for at det skal skje. Det er deres klubb og deres avgjørelse.

20.10: Manchester City skal også være i ferd med å trekke seg.

 

20.05: Som flere av journalistene også påpeker: Chelsea har skrevet under på å delta i Superligaen, noe som betyr at det å trekke seg ut – som de nå altså ønsker – ikke nødvendigvis blir det enkleste. Det er likevel et stort skritt for de som kjemper mot dette at dette nå skjer.

19.58: Følger flere etter? Times-reporter Henry Winter utelukker ikke det.

 

19.50: Mange kjente engelske journalister melder at Chelsea er i ferd med å trekke seg fra Superligaen – at dokumentene for dette ordnes nå.

Dette melder journalister fra både The Times, Sky Sports, The Athletic, BBC med flere.

19.45: Luke Shaw med et ganske så klart innlegg som viser at han også er mot det som nå skjer. Les hele saken her.

19.35: Så du meldingen klokka 18.00 om at Superligaen hadde fått medhold til sine planer i en rettsinstans i Madrid. Ifølge BBCs Simon Stone så mener en Superliga-kilde at det dermed også gjelder i sveitsisk rett (der UEFA har tilhold), og denne rettskjennelsen forhindrer ulike ligaer fra å gå til rettslige skritt mot de involverte klubbene.

 

19.05: Store protester utenfor Stamford Bridge i kveld – i forkant av Chelseas kamp mot Brighton. Supporterne nektet å slippe spillerbussen inn og Chelsea-legende Petr Cech måtte ut i kaoset for å forsøke å mekle.

19.01: Samtidig rapporteres det om at hvis England lagde samme lover om eierskap som i tyske klubber – at fansen skal eie 50+1 – så vil det ifølge FIFA-regler ikke betegnes som et brudd på myndigheters rett til å involvere seg.

https://mobile.twitter.com/ben_rumsby/status/1384510064023642113

19.00: Boris Johnson, Storbritannias statsminister: – Hvordan kan det være riktig at man kan lage et kartell hvor du stopper klubber fra å møte hverandre? Det går mot de grunnleggende prinsippene om en konkurranse. Vi vil undersøke muligheten for å finne en løsning via loven, men håper at de uansett kan finne en vei fremover selv.

18.50: EUs antitrust (konkurransepolitikk) har ifølge spanske La Stampa gitt grønt lys til Superligaen. De sier at det er en levedyktig og kommersiell turnering.

18.30: Franske RMC melder at UEFA nå jobber med å få på plass ekstern investering som sikrer klubbene i Champions League og Europa enda mer penger – som et mottiltak mot Superligaen.

18.15: En ny episode av podcasten United We Podkast er ute, og Andreas Hedemann leser blant annet opp en nekrolog på Uniteds vegne.

Hør episoden og hør eller les United-nekrologen her.

18.00: En rettsinstans i Madrid (Florentino Perez-land) har akkurat forbudt FIFA og UEFA å gå mot Superliga-planene, og skal også ha kommet til at det er forbudt for UEFA å nekte spillerne å spille på landslaget. Det melder L’Equipe. Hva slags rettsinstans og hva slags makt de eventuelt sitter på og hvordan de kom frem til en slik avgjørelse så raskt har vi ikke sett noe om.

17.30: Ansvarlig redaktør i Supporterklubben, Dag Langerød, skriver om hva han setter sin lit til for at Superliga-planene skal dø.

16.25: Amazon Prime har også tatt avstand fra Superligaen, noe som er viktig siden TV-inntekter vil være avgjørende for at Superligaen skal kunne lykkes.

16.02: Gary Lineker vil ikke ta imot eventuelle jobboppdrag relatert til superligaen, skriver han på Twitter:

15.43: Det varslede møtet mellom Premier League (og FA) og Premier League-klubbene (utenom de seks store) har enstemmig kommet med en «kraftfull»  avvisning av planene for turneringen.

Hva det vil bety i praksis vil vise seg, men de viser i alle fall at de står samlet.

Les egen artikkel her.

15.17: Mens vi skrev forrige punkt her så kom også Marcus Rashford med denne Twitter-meldingen:

15.14: Jordan Henderson skal ha tatt initiativ til et møte mellom kapteinene for Premier League-klubbene – ikke bare de seks utbryterklubbene. Det skriver Mike Keegan i Daily Mail.

På agendaen står da altså å få på plass spillerresponsen til disse planene. Flere spillere i ulike klubber har gitt uttrykk for at de ikke liker planene. I United skal spillerne ha vært misfornøyde under et krisemøte med Ed Woodward mandag morgen, og Harry Maguire skal ha konfrontert ham rundt den manglende involveringen av spillerne, i tillegg til at selve planene ikke skal være godt likt.

15.09: Som manager for Leicester er ikke uventet Brendan Rodgers svært kritisk til forslaget:

14.46: Pep Guardiola sa på pressekonferansen sin før onsdagens Aston Villa-kamp ifra om at det er litt ukomfortabelt å få spørsmål om dette fordi managerne ikke sitter med all informasjonen, og ikke er riktige personer til å svare på spørsmål om det, men han var uansett tydelig på noe av det prinsipielle:

– Sport er ikke sport når suksess er garantert, når relasjonen mellom innsats og belønning ikke eksisterer. Det er ikke en sport når det ikke betyr noe om du taper. Det er ikke rettferdig om lag kjemper i toppen og ikke kan kvalifisere seg.

14.41: I lys av Bjarte Valens artikkel om klausulene i Uniteds utstyrsavtale som potensielt kan koste United dyrt om de seks store engelske klubbene ender opp med å bli kastet ut av Premier League, så er det verdt å få med seg dette: United-draktleverandør adidas nekter å kommentere den såkalte superligaen:

14.16: Ifølge ESPNs Mark Ogden er utbryterklubbene klare til å gå i dialog med UEFA og de hjemlige ligaene.

Det skal være aksept i utbrytergjengen om at det trengs skikkelige samtaler for å få lagt frem planene, skriver Ogden.

14.13: Boris Johnson møtte i dag tidlig fangrupperinger fra de seks utbryterklubbene, og ifølge The Athletic skal han sagt klart ifra om at regjeringen kommer til å stoppe dette, og at de ser på ulike metoder som kan brukes for å stoppe det.

Han har også møtt representanter fra FA, Premier League og FSA, og har også der gitt uttrykk for at dette skal stoppes. Helst gjennom fotballregulering, og hvis ikke kan myndighetene gripe inn.

13.34: Utstyrsleverandør adidas kan kutte det årlige beløpet til United med 50 prosent om ikke Manchester United spiller i Premier League, skriver Bjarte Valen her på united.no. adidas kan også terminere den gullkantede avtalen med klubben med én sesongs varsel.

13.27: UEFA-president Aleksander Ceferin på UEFA-kongressen:

– Jeg vil adressere eierne av noen engelske klubber. Mine herrer, dere har gjort en stor feil. Noen vil si at det er grådighet, andre forakt, arroganse, respektløshet eller fullstendig uvitenhet om Englands fotballkultur. Faktisk betyr det ikke noe. Det som betyr noe er at det fortsatt er tid til å skifte mening. Alle gjør feil i livet. Engelske fans fortjener at dere retter opp feilen som er gjort. De fortjener respekt.

The Times er ellers inne på noe av det samme som Sky Sports Kaveh Solhekol og Daily Mirrors Oliver Holt fra tidligere i dag: Til tross for at innsidekilder insisterer på at alle 12 lagene er forpliktet til prosjektet, så er det minst én engelsk klubb som nå har krisesamtaler internt om den beste veien videre, og at flere høyt oppe i klubben skal være dypt bekymret for at de fremmedgjør fansen.

12.56: KOMMENTAR: Det er pinlig, flaut og skamfullt at klubben er blitt med i dette «fine» selskapet, skriver US-redaktør Lars Morten Olsen, som mener at eierne spytter på Busby Babes og andre United-helter.

12.34: Vanligvis velinformerte Simon Stone fra BBC har blitt fortalt at de seks engelske klubbene fortsatt står samlet om å bli med i superligaen til tross for all motstanden og kritikken. Samtidig hevder altså flere andre noe annet. Dette betyr ikke at noen av journalistene bommer, nødvendigvis, det kan nemlig fort være at Stone har blitt informert dette av en eller flere av klubbene som ikke vurderer å trekke seg, mens Solhekol og Holt fort kan ha snakket med noen helt andre. Dermed passer dette i så fall inn i bildet av at det er uenighet mellom klubbene.

12.26: En uavhengig supporterorganisasjon sier seg sterkt uenig i Florentino Pérez’ påstand om at en må tilpasse seg de unge fordi de ikke er interesserte nok i fotball. De mener at dette handler om at de prises bort, og viser som eksempel frem en billett til en Champions League-kamp mellom Real Madrid og Ajax som koster 80 euro.

12.04: Det er problemer innad blant utbryterklubbene, ifølge Kaveh Solhekol fra Sky Sports. Det skal ha vært sterke uenigheter privat mellom disse klubbene, og noen av de involverte begynner å få kalde føtter, slik det også ble hevdet fra Daily Mirrors Oliver Holt.

De skal være nervøse og skuffet over måten dette har blitt håndtert på, og Solhekol siterer en kilde på at «dette er ikke det vi ble med på».

Noe av uenigheten handler om at enkelte av utbryterklubbene var fast bestemte på å få dette i gang så tidlig som mulig, mens andre så på det som en mulighet til å melde seg på noe som de var villige til å utforske. Noen av klubbene ønsker derfor nå at noen av lederne bak det hele skal komme frem for å forklare planene.

11.13: UEFAs sjef for kvinnefotball er sterkt kritisk til planene, og mener at det ville vært svært negativt for kvinnefotballen:

11.09: Mer fra FIFA-president Gianni Infantino:

– Det er min oppgave, og vår oppgave, å beskytte den europeiske sportsmodellen, klubbturneringer, landslag. Om de velger å gå sin egen vei, så må de leve med det valget. De er enten inne eller ute. De kan ikke være halvveis inne og halvveis ute.

11.04: Everton har publisert en uttalelse på sitt nettsted hvor de skriver at de er triste over forslagene fra de såkalte seks store, og hvor de ber om at de revurderer.

De lar det ikke være noen tvil hva de mener om dette:

– Seks klubber som kun handler ut fra egeninteresse. Seks klubber som ødelegger omdømmet til ligaen vår og til spillet. Seks klubber som velger å vise manglende respekt til enhver annen klubb som sitter de rundt Premier League-bordet sammen med. Seks klubber som tar for gitt, og forråder, flertallet av fotballsupportere over hele landet og så videre.

10.43: FIFA-president Gianni Infantino har sagt sin mening på UEFA-kongressen, og er fortsatt klar på sin motstand til dette:

10.21: Alan Shearer mener som mange andre at klubbene som går for spill i den europeiske superligaen bør sparkes ut fra Premier League.

 

09.29: Manchester-borgermester Andy Burnham liker motstanden til superligaen, men er opptatt av at det må handle om enda mer enn å stoppe det, men at det også må jobbes for å få fotballen tilbake på riktig spor, med uavhengig regulering av eierskap og finanser.

09.17: I natt meldte Tom Newton Dunn, politisk kommentator i Times Radio, at britiske myndigheter skal prøve å få i stand et samarbeid med politikerne i Spania og Italia, som også er motstandere av idéen om superligaen.

08.54: Har to av de engelske utbryterklubbene begynt å få kalde føtter? Det ble hevdet i går at klubbene hadde forventer negative reaksjoner, men kanskje det er to klubber som har blitt overrasket av hvor negativ reaksjonen har vært fra fansen? Oliver Holt fra Daily Mirror skriver i alle fall at ting begynner å slå sprekker fordi to klubber er i ferd med å få kalde føtter.

Han skriver altså ingenting om hvilke klubber det er, men det virker som om flere går ut fra at det kan være Chelsea og Manchester City ut fra hva som har blitt skrevet tidligere.

Det virker lite trolig at United er en av klubbene ut fra klubbens ledende rolle i dette, men om klubber begynner å trekke seg ut så blir det selvsagt vanskeligere å gjennomføre uansett.

08.44: I gårsdagens livesak omtalte vi møtet Ed Woodward hadde med svært misfornøyde United-spillere, og Mike Keegan (som skrev den saken) skriver nå at hans forståelse av det er at Harry Maguire skal ha konfrontert Woodward om det at spillerne ikke var informert om planene.

08.39: Stretford End Flags står bak alle de permanente/semi-permanente flaggene og bannerne på Old Trafford, og de har bedt supporterne stemme på om de skal fjerne alle flaggene på stadion i protest, og foreløpig er det en kjempeovervekt til ja-siden.

08.31: Real Madrids Florentino Pérez har gitt et intervju, og Petter Veland har oversatt det han sa i det i det intervjuet. Her er noe av det som ble sagt:

Foreløpig er det vel fair å si at Florentino Pérez ikke høster veldig mye sympati når han snakker om den vanskelige situasjonen for storklubbene.

08.29: Vi starter dagen med dette bildet, fra The Trafford-puben som mange av oss som har vært mye på Old Trafford kjenner godt til:

Dette skjedde mandag:

Supporterklubbens reaksjon på planene:

Utvikling i saken: 

  • UEFA-presidenten var nådeløs i sin kritikk av eierne av utbryterklubbene, og trakk spesielt frem Uniteds Ed Woodward og Juventus’ Andrea Agnelli. UEFA godkjente samtidig sitt nye Champions League-format.
  • United og de andre klubbene kan bli utestengt fra neste års Champions League, og Jesper Møller (som er i UEFAs hovedstyre) uttalte mandag også at han forventer at lag blir utestengt også denne sesongen, og at det kan skje fredag.
  • Sportsminister Oliver Dowden ga uttrykk for at myndighetene skal gjøre det de kan for å stoppe planene, og det skal også undersøkes hva som kan gjøre med fotballen på sikt, for å unngå slik problematikk i fremtiden.
  • Ed Woodward skal ha hatt et krisemøte med United-spillerne, som skal ha vært svært misfornøyde med både planene og det faktum at de ble informert via media, og ikke via klubben. Bruno Fernandes har hintet ganske tydelig om at han ikke er fan av planene.
  • Leeds spilte 1-1 mot Liverpool, men enda viktigere: representanter fra begge klubber uttalte sin motstand mot superligaplanene. På TV-sendingen i forbindelse med kampen så uttalte Gary Neville seg om planene igjen, og han har ikke blitt mindre tydelig om hva han synes. Les (og se) hva Neville sa i denne saken.
  • Nærmest en parentes på en slik dag, men tidligere United-manager José Mourinho fikk sparken fra Tottenham. Det var den sportslige nedturen som felte portugiseren, så det var ikke relatert til den europeiske superligaen på noen måte.

Om dere vil se en mer detaljert gjennomgang av mandagen, så står mye av det som skjedde i livesaken vi hadde i går.

Powered by Labrador CMS