Scott DUNCAN (manager)

IMG_7249

Fullt navn: Adam Scott Mathewson Duncan
Født: 2. nov. 1888, i Dumbarton
Nasjonalitet: Skotsk
Spillerkarriere: Dumbarton fra 1906; Newcastle, mars 1908; Rangers, mai 1913; Dumbarton, fra 1918; Cowdenbeath, 1920
Meritter: 1909 – Ligavinner med Newcastle
Managerkarriere: Hamilton, 1923-1925; Cowdenbeath, okt. 1925; Man. United, 1. aug. 1932-9. nov. 1937; Ipswich, nov. 1937-aug. 1955; deretter General Manager.
Meritter: 1935/36 – 2. divisjonsvinner med Man. United; 1953/54 – Vinner av 3. div. Syd med Ipswich
Død: 3. okt. 1976

Manager med betinget suksess

Sommeren 1932 ble den 43 år skotten Adam Scott Mattewson Duncan ansatt som ny manager for Manchester United. For en årslønn på £800 skulle han prøve å føre klubben tilbake til gamle høyder. Det var første gang noen med profesjonell spillerbakgrunn var blitt ansatt som United-manager på permanent basis.

Det ville være synd å si at Scott «Archie» Duncan kom til duk og dekket bord, for United slet tungt, både sportslig og økonomisk. Sesongen forut hadde vært katastrofal og endt med nedrykk til 2. divisjon. Men Duncan satte igang et arbeid man håpet skulle utvikle seg til noe stort. Samtidig startet han en kjøpefest uten sidestykke i klubbens vel 50 år lange historie. At United trengte forsterkninger var få i tvil om, men hvorvidt manageren hadde evne til å hente inn de rette spillertypene skulle det med tiden bli større diskusjon om. Han hadde en forkjærlighet for landsmenn fra Skottland, men langt ifra alle ble den suksessen manageren hadde håpet på.
Likevel klarte Duncan å bremse den sportslige nedturen allerede i sin første sesong ved roret. Publikum begynte igjen å finne veien til Old Trafford, pengene strømmet inn i kassen og sjetteplassen til slutt var en fin oppmuntring.

På kanten av stupet

Derfor ble den påfølgende sesongen et sjokk, både for Scott Duncan selv, klubben og dens tilhengere. Spillet var dårlig, resultatene likeså og publikum sviktet igjen. I et forsøk på å snu den negative trenden byttet man til og med ut den røde trøyen og erstattet den med en kirsebær- og hvitstripet utgave! Men det hjalp ikke stort. Tallenes tale var nemlig tydelig nok: Da det gjensto en ligarunde av 1933/34 sesongen hadde Manchester United bare en klubb bak seg på tabellen. Lincoln City var allerede klare for 3. divisjon og ville få følge av United dersom Manchester-klubben ikke beseiret Millwall på The Den i London. Millwall lå bare ett poeng foran og ville følgelig klare seg med et uavgjort resultat. Aldri tidligere hadde Manchester United befunnet seg lenger nede i systemet, og bare fuglene visste hva et nedrykk ville få å si for klubbens fremtid.

Scott Duncan visste bedre enn de fleste at jobben hans hang i en tynn tråd. Men i et øyeblikks anfall av genialitet – eller var det kanskje desperasjon?(?), gjorde han flere endringer fra laget som hadde spilt uavgjort mot Swansea uken før. Uansett hva som var grunnen, så virket resepten, for da det gjaldt som mest spilte laget sin beste kamp for sesongen. Scoringer av Tommy Manley og John Cape påførte Millwall et sviende 2-0 nederlag, og mens United feiret den fornyede kontrakten med 2. divisjon, fortvilte hjemmelaget. Nå var det isteden de som måtte slå følge med Lincoln City.

Endelig noen lyspunkter

Det var ikke lett å få øye på potensialet etter den nær skjebnesvangre 1933/34 sesongen, men bare to år senere gikk faktisk Manchester United helt til topps og sikret seg igjen opprykk til 1. divisjon. Scott Duncans lag startet ligainnspurten allerede i januar 1936 og gikk deretter ubeseiret gjennom de resterende nitten kampene fram til sesongslutt. Ligatrofeet var det første siden 1911, og selv om det bare var snakk om et 2. divisjonsmesterskap var det viktig for selvfølelsen og den videre satsingen. Scott Duncan hadde nemlig etter mange mislykkete spillerinnkjøp fått føle styrets vrede, samtidig som han innså at James Gibsons lommebok ikke lenger var like åpen som den hadde vært tidligere.

Men så røyner det på

Gjensynet med 1. divisjon ble slett ikke så skremmende som mange pessimister hadde spådd. Riktignok bar det ikke uventet direkte tilbake til etasjen under, men klubben hadde ikke på noen måte vært noe slaktoffer. Det var noe på gang, men det skulle ikke få utvikle seg under Scott Duncans ledelse. Han følte nå at han var kommet til et punkt der veggen sto i veien for ham og at han derfor ikke var rette mann til å føre klubben videre. Etter fem år på Old Trafford, og fjorten kamper inn i 1937/38 sesongen, ba han derfor om å få forlate Manchester United.

* Da Scott Duncan forlot Old Trafford i november 1937 tok han over som manager i Ipswich Town, en klubb som ennå ikke var kommet med i ligasystemet. Den tidligere United-manageren ble på Portman Road i 18 år før han trakk seg tilbake i 1956.

Turnering Kamper Vunnet Uavgjort Tapt Mål Seiersprosent
Liga224895085361-34139,7
FAC1133510-2127,27
Totalt235925390371-36239,1

Powered by Labrador CMS