Jesper BLOMQVIST

Venstreving

IMG_5954

Fullt navn: Lars Jesper Blomqvist
Født: 5. feb. 1974, i Tavelsjö, Sverige
Nasjonalitet: Sverige
Høyde: 176 cm
Fra: Parma, 21. juli 1998; £4.4 mill.
Debut: PL, 9. sep. 1998, Charlton (h) 4-1
Siste kamp: CL, 26. mai 1999; Bayern München (n) 2-1
Ligavinner: 1999
Champions League-vinner: 1999
Til: Everton, 9. nov. 2001; gratis
Før United: Umeå, IFK Gøteborg, AC Milan, Parma
Øvrige etter United: Charlton, Djurgårdens, Enköping, Hammarby
Landskamper/mål: Sverige 30/0

Svenske Jesper Blomqvist kom til Old Trafford i 1998, og fikk oppleve Trippeltriumfen i sin første sesong. Dessverre skulle en kneskade sørge for at Champions League-finalen i Barcelona samtidig ble venstrevingens siste kamp for United. 

United-fans fikk første gang øynene opp for Jesper Blomqvist da han som IFK Gøteborg-spiller nærmest terroriserte Uniteds for anledningen høyreback, David May, under Champions League-møtet mellom de to klubbene på Nya Ullevi i november 1994.

Knapt fire år senere ble han selv United-spiller da rødtrøyene betalte nær fire og en halv millioner pund for å hente ham til Old Trafford fra italienske Parma.

Få venstrevinger har blitt tildelt en vanskeligere jobb enn den som da ble Blomqvist til del. Den sympatiske svensken ønsket selvfølgelig å få spille så mye som mulig, men på Old Trafford måtte han først og fremst konkurrere med Ryan Giggs, som på det tidspunkt kanskje var verdens beste i sin posisjon.

Champions League-vinner

Likevel ble det en del spilletid på Blomqvist den første sesongen, og han imponerte til en viss grad. Allikevel, og selv om den hurtige kantspilleren gjorde noen gode kamper, kom han aldri i nærheten av å danke ut Giggsy. Dette hindret imidlertid ikke lykken i å gi ham sjansen i sesongens aller største kamp — Champions League-finalen på Camp Nou i Barcelona.

Ettersom Paul Scholes og kaptein Roy Keane, takket være gule kort begge måtte stå over møtet med Bayern München, var manager Alex Ferguson tvunget til å rokkere på midtbaneleddet. Dette førte til at David Beckham gikk inn sentralt sammen med Nicky Butt, mens Giggs tok høyrevingen og Blomqvist fikk spille i sin foretrukne venstrevingrolle.

Halvveis ut i 2. omgang, på stillingen 1-0 til Bayern München, ble Tavelsjö-gutten byttet ut til fordel for Teddy Sheringham. Det ble et vendepunkt i kampen, i den forstand at Sheringham var mannen som med det viktige utlikningsmålet la grunnlaget for den fantastiske 2-1-triumfen.

Skademareritt

JESPER BLOMQVIST, her i kamp med Wimbledons Michael Hughes, den tidligere City-spilleren som av den lyseblå fanskare hardnakket ble påstått å være «better than Giggs».

Dessverre skulle Champions League-finalen vise seg å bli Blomqvists siste offisielle kamp for klubben. Skadeproblemer ødela Old Trafford-karrieren, og med tiden også hele hans aktive fotballkarriere.
Men før han til slutt ble tvunget til å gi opp, kjempet svensken en lang, hard og smertefull kamp.

Karrierestopp – og comeback

Sommeren 2001 ble Blomqvist fristilt av United, før han senhøstes samme år fikk muligheten til å sette ny fart på karrieren på Goodison Park. Dessverre skulle Everton-perioden vise seg å bare bli en kortvarig opptur for den blide svensken. For, etter bare en håndfull kamper for Walter Smiths lag, måtte Blomqvist igjen ut på vandring etter en ny arbeidsgiver.

Charlton ble neste korte stopp, før han omsider returnerte til Sverige og Stockholms-klubben Djurgården. Her endte opprinnelig Blomqvists aktive karriere i 2005 – trodde alle, sannsynligvis inkludert ham selv. Tre år senere, i 2008, forsøkte han seg imidlertid på et comeback, og siden spilte han både for Enköping og Hammarby. I 2012 omsider la den tidligere Manchester United-spilleren opp for godt.

Sesong Totalt Liga FA LC EC Andre
1998/9929-9-120-5-13-2-00-1-06-1-00-0-0

Powered by Labrador CMS