George GLADWIN

Høyrehalf/Indreløper

IMG_6604

Fullt navn: George William Gladwin
Født: 28. mars 1907, i Chesterfield
Nasjonalitet: England
Høyde: 170 cm
Fra: Doncaster, feb. 1937; £3.000
Debut: Div. 1, 27. feb. 1937, Chelsea (b) 2-4 Debutmål: 1
Siste kamp: FAC, 11. jan. 1939; West Bromwich (h) 1-5
Gjestespill under krigen: Barnsley, Wrexham, Doncaster, West Ham
La opp pga krigsskade: 1945

George Gladwin hadde spilt over 200 ligakamper for Doncaster Rovers, da han i februar 1937 ble hentet til Manchester United for en sum av 3.000 pund.

Scoring i debuten

Få dager etter overgangen så det ut til å gå mot en pangdebut for den tidligere mureren. Han fant nettmaskene mot Chelsea på Stamford Bridge, men opplevde bare kortvarig glede ettersom hjemmelaget til slutt vant kampen med 4-2.

Enda verre for Gladwin – og United, var det faktum at scoringen skulle bli hans eneste i rødt, og det til tross for ytterligere 27 forsøk på å motbevise antakelsen om at nettkjenningen i Vest-London hadde vært en ren tilfeldighet.

Det skulle bli i alt åtte opptredener på Gladwin i denne, hans første sesong på Old Trafford. I den første halvparten av disse spilte han indre høyre, mens han i den andre halvparten opererte som høyrehalf. Sånn sett ser det ut til å ha hersket en viss usikkerhet rundt hva som egentlig var mannens beste posisjon. Men, med tanke på at han etter hvert ble plassert i høyrehalf-posisjonen, er det også grunn til å tro at det var her han gjorde aller best nytte for seg.

Kort nedtur

Dessverre klarte han ikke å forhindre at United, etter bare én sesong blant landets eliteklubber, rykket ned igjen ved sesongslutt. Han fikk heller ikke mer enn syv kamper da laget den påfølgende sesongen ble nummer to i 2. divisjon, bak vinnerne fra Aston Villa. United rykket altså opp igjen på kortest mulig tid, og det på bekostning av treerne fra Sheffield United. «Knivbladene» oppnådde samme poengsum, men hadde marginalt svakere målsnitt (se forklaring nederst i saken *) enn rødtrøyene fra Manchester. 

i toppen skulle det derimot bli flere opptredener for den etter hvert 31 år gamle George Gladwin. I alt 12 ganger akslet han den røde trøyen da United spilte seg inn til en 14. plass i ligaspillet, og dermed sikret fornyet kontrakt med god margin. Senere skulle det også vise seg at dette ble den siste sesongen før utbruddet av 2. verdenskrig.

Pinlig cup-sorti

Som spiller fikk imidlertid ikke Gladwin med seg sesonginnspurten i 1938/39. Hans siste opptreden som United-spiller, i januar 1939, skulle bli en nedtur og ydmykelse av de sjeldne.

Etter 0-0 på The Hawthorns i FA-cupens 3. runde, skulle Gladwin & co. sørge for å sikre avansement foran eget publikum i omkampen mot gjestene fra West Bromwich.
Joda, snakk om å ha planene i orden, om ikke noe annet. På Old Trafford ble man nemlig vitne til at 1. divisjonsklubben fra Manchester ble nedsablet av de vertikalstripete middelhavsfarerne fra 2. divisjon.
17.641(!) tilskuere på Old Trafford fikk se United-keeper Norman Tapken hente ballen ut av eget nett hele fem ganger! I en slik situasjon hjalp det lite med Hubert Redwoods enslige trøstemål.

Gjestespill og krigsskade

Under krigen gjestespilte Gladwin for klubber som Barnsley, Wrexham, sin gamle klubb Doncaster Rovers, og West Ham.
I slutten av 2. verdenskrig, tidlig i april 1945, pådro han seg alvorlige skader i høyrebeinet under krigshandlinger i Burma. Det førte til at George Gladwin måtte legge fotballen på hyllen.

----------------------------------------------------------------

*) Målsnitt versus målforskjell

Frem til 1976/77-sesongen ble det benyttet målsnitt (goal average) istedenfor målforskjell for å skille klubber  som havnet på samme poengsum. 

Eksempel: Ved sesongslutt i 1964/65-sesongen tronet både Leeds og Manchester United øverst på 1. divisjonstabellen med 61 poeng hver (2 poeng for seier).
Så, hvordan i all verden skulle man skille dem? Vel, enkelt i dagens system, men ikke like rett frem den gang.

Først må vi se på fakta: Leeds hadde i løpet av ligasesongen scoret 83 mål og sluppet inn 52. Samtidig var Uniteds tilsvarende tall henholdsvis 89 og 39.

Med dagens system ville tallene gått klart i Uniteds favør, og det  gjorde de heldigvis også den gang. Det tok bare litt lengre tid å finne ut av det.

 Metode: Ved å dividere scoringer for/imot. På den måten kunne Fotballforbundets aldri hvilende matematikeravdeling  konkludere med at Leeds hadde oppnådd et målsnitt på 1,596 (83 dividert på 53), mens tilsvarende utregning ga United et snitt på 2,282. 

Så snart resultatet av utregningene forelå, kunne man omsider la bomben smelle: Leeds hadde lagt beslag på andreplassen, mens United ble utropt til sesongens rettmessige ligavinnere.

Tungvint? Joda, og derfor ble systemet (gudskjelov) endret fra målsnitt til målforskjell.

Sesong Totalt Liga FA LC EC Andre
1936/378-0-18-0-10-0-0
1937/387-0-07-0-00-0-0
1938/3913-0-012-0-01-0-0
Totalt:28-0-127-0-11-0-0

Powered by Labrador CMS