Ethan LAIRD

Forsvarer

Fullt navn: Ethan Benjamin Laird
Født: 5. aug. 2001, i Basingstoke
Nasjonalitet: England/Jamaica
Høyde: 177 cm
United-akademiet: 1. juli 2017
Debut: EL, 28. nov. 2019; Astana (b) 1-2
Siste kamp: EL, 12. des. 2019; innb. AZ Alkmaar (h) 4-0
Utlån: MK Dons, Swansea, Bournemouth, QPR
Til: Birmingham, 30. juni 2023; £7,5 mill.
Landskamper/mål: England U19

Lynrask backtype, glad i å storme fremover i angrep.

Veien frem til en fast plass i Uniteds førstelagstropp ble dessverre i lengste laget for den lovende forsvarsspilleren.

30. juni 2023 kom da også meldingen om at han hadde skrevet under på en 3-årskontrakt med Championship-klubben Birmingham City. Overgangssummen  lød på rundt £750 000, og i tillegg skal United ha sikret seg en del av kaken ved et eventuelt videresalg.

Trådte sine barnesko på Drømmenes teater

Ethan Laird var i United-systemet helt siden han var ni år gammel og bare en neve stor. Siden den gang gikk han gradene innad i klubben.

Han utmerket seg tidlig som en spiller å følge med på, og ble i 2017 tatt opp på klubbens akademi. Her fortsatte han fremgangene på U18-laget, og fikk — til tross for at han var sitt akademikulls yngste deltaker, også prøve seg i U23-sammenheng.

Skadeplaget

Dessverre skulle skader etter hvert sinke den fysisk sterke backens utvikling. Under de påtvungne fraværene viste han imidlertid vilje og solid arbeidsmoral ved hele tiden å jobbe hardt for en snarest mulig retur til fotballbanen.

Det betalte seg, for høsten 2019 var den offensive backen tilbake for fullt. U18-laget, hvor Laird hadde gjort et så solid inntrykk, lå nå bak ham, mens høyresiden på U23 ble hans nye lekegrind.

Førstelagsdebut

Uniteds daværende manager,  Ole Gunnar Solskjær, hadde lenge holdt et godt øye med det unge talentet, og i november 2019 benyttet sjefen muligheten til å innlemme Laird i Europa League-troppen til bortemøtet med kasakhstanske Astana (1-2). Ja, Laird ble ikke bare innlemmet i troppen; han fikk sin første kamp for Uniteds førstelag. Selv om et purungt United til slutt måtte gi tapt for vertene, takket Laird for debutsjansen ved å stå frem som en av banens beste spillere.
To uker senere fikk han igjen muligheten i den samme turneringen, da han etter 68 minutter fikk slippe til fra benken i hjemmemøtet med nederlandske AZ Alkmaar (4-0). Det skulle samtidig markere Ethan Lairds siste opptreden for Manchester United.

Nye skader og utlån

I 2019/20-sesongen og videre utover høsten den påfølgende sesongen, ble skader dessverre igjen en stor del av Ethan Lairds fotballhverdag. Kun fire opptredener for klubbens U23-lag var derfor alt han fikk lagt bak seg før han i januar 2021 gikk på et meget vellykket utlån til MK Dons.

16. august samme år ble Laird igjen sendt ut for å lære, denne gang til Swansea i en avtale som i utgangspunktet gjaldt for hele sesongen. Etter en svært god høstsesong, med 18 kamper fra start og to fra benken, ble imidlertid lånet avbrutt til fordel for et halvår hos opprykksjagende Bournemouth.

Der gikk det ikke like bra for den dynamiske backen, som bare fikk seks opptredener, fire av dem fra start.

Suksess på Loftus Road

Den dårlige erfaringen fra sørkysten skulle imidlertid snart bli snudd til noe positivt. Så snart 2022/23-sesongenn ble sparket i gang ble nemlig Laird sendt til London, utlånt til Queens Park Rangers. Der tilrev han seg snart fast plass på høyrebacken, spilte 33 kamper og gjorde en solid sesong for The Hoops.

P.S.

Ethan Laird har representert England til sammen 15 ganger på henholdsvis U17-, U18- og U19-nivå. I kraft av sine familiebånd har han også muligheten til å spille A-landslagsfotball for Jamaica.

 

Sesong Totalt Liga FA LC EC Andre
2019/201-1-00-0-00-0-00-0-01-1-00-0-0

Powered by Labrador CMS