Edinson CAVANI

Angriper

IMG_6014

Fullt navn: Edinson Roberto Cavani Gómez
Født: 14. feb. 1987, i Salto, Uruguay
Nasjonalitet: Uruguay
Høyde: 184 cm
Fra: Klubbløs, 5. okt. 2020
Debut: 24. okt. 2020; PL, innb. mot Chelsea (h) 0-0
Siste kamp: 22. mai 2022; PL, mot Crystal P. (b) 0-1
Kontr. utløp: 30. juni 2022
Før United: Danubio, US Palermo, Napoli, PSG
Etter United: Valencia, Boca Juniors
Landskamper/mål: Uruguay, 136/58

Uruguayansk stjerneangriper som skrev under for United på overgangsvinduets siste dag i oktober 2020, og deretter tilbrakte to sesonger på Old Trafford.

Edinson Cavani, som flere ganger tidligere hadde vært ryktet til Manchester United, skrev i utgangspunktet under på en ettårskontrakt med Ole Gunnar Solskjærs lag. Den forholdsvis korte kontraktstiden skyldtes rett og slett spillerens høye alder (han var allerede blitt 33 år gammel) og senere års noe bekymringsverdige skadefrekvens i sitt klubblag, franske Paris St. Germain.
United sørget imidlertid for å sikre seg muligheten til en avtaleforlengelse på ytterligere ett år dersom den målfarlige søramerikaneren skulle klare å innfri.

Forlenget

Og i sin første sesong innfridde den søramerikanske veteranen så til de grader. For Cavani personlig ble 2020/21-sesongen rett og slett et eneste langt triumftog. Det skyldtes ikke utelukkende hans 17 fulltreffere, hvorav mange ble hentet fra aller øverste hylle, men hans kolossale arbeidsinnsats. Den ble sett som et lysende eksempel for lagkamerater som gjerne ble beskyldt for å mangle 33-åringens tilsynelatende umettelige suksessjakt. Resultatet ble at fansen trykket ham til sitt bryst.

Gleden blant tilhengerne ble desto større den 10. mai 2021, da det endelig ble bekreftet at «El Matador» hadde lagt bort alle tidligere planer om en retur til Sør-Amerika ved sesongslutt. Isteden valgte han å ta ytterligere en sesong på Old Trafford.

«I can’t deny, I am in love, our centre forward is the king of Uruguay. El Matador, who could this be, his first name’s Edinson and second Cavani».
En av United-fansens sanger til ære for Cavani

Antiklimaks i oppfølgeren

Manchester United v AS Roma - UEFA Europa League Semi Final: Leg One
Edinson Cavani med sin karakteristiske scoringsfeiring, her etter å ha scoret sitt fjerde(!) mål på to kamper mot AS Roma i Europa Leagues semifinale.

Cavanis andre sesong ble naturligvis imøtesett med store forventninger. Med fullsatte tribuner etter et år med coronarestriksjoner, skulle spissen fra Salto ved grenseområdet mot Argentina, endelig få oppleve publikumsatmosfæren på Old Trafford.

Prestasjonene i oppfølgersesong hans skulle imidlertid bli stående i nærmest diametral motsetning til det man var blitt vant til fra den kanten.

Ikke slik å forstå at arbeidsinnsatsen ute på banen var blitt mindre, men stadige skadeavbrudd førte til at sesongen hans ble preget av bare åtte opptredener fra start og tolv mer eller mindre korte innhopp fra benken. At scoringsantallet sank fra 17 i sesongen forut til bare to, gjorde ikke saken bedre. Det gjorde heller ikke stadige beskyldninger fra utenforstående om at han prioriterte spill for det uruguayanske landslaget fremfor Manchester United. Faktum er imidlertid at skader førte til at Cavani måtte stå over fem av Uruguays tolv kamper i løpet av sesongen.

– Ville ikke ha forlenget

P.S.: I etterkant av Edinson Cavanis United-karriere uttrykte spilleren selv at han neppe ville ha forlenget den opprinnelige ettårskontrakten om han hadde visst at Cristiano Ronaldo ville bli hentet fra Juventus.

«Ikke fordi jeg ikke ville spille med Cristiano, for han er veldig profesjonell, eller at jeg dermed ikke lenger kunne spille i min posisjon. Derimot handlet det om å forstå situasjonen, for i fotballen er det mye som har forandret seg i de senere årene. Da overgangen først hadde skjedd var jeg imidlertid aldri i tvil, og tenkte: Kom igjen, la oss spille, dette klarer vi», sa Cavani i et intervju med brasilianske ESPN.

Bakgrunn: Scoringsfenomen

Edinson Cavani kom til United med en imponerende CV på innerlommen. Etter å ha innledet spillerkarrieren med to år i Danubio hjemme i Uruguay, dro han, 20 år gammel, over Atlanterhavet til italienske Palermo. På Sicilia ble det 37 scoringer på 117 kamper, før en lovende karriere ble viderebygget med tre sesonger ved foten av Vesuv.

Der, i storklubben Napoli, tok det av for alvor. Hele 94 mål (33, 33 og 38) på tre sesonger og 138 kamper, gjorde Edinson Cavani til en av verdens mest ettertraktede måljegere. Egentlig var det bare et tidsspørsmål før en enda større klubb ville banke på døren.

200 mål, og titler på løpende bånd

Til slutt ble det de nyrike franskmennene fra Paris Saint-Germain som i 2013 sikret seg underskriften til den 184 centimeter høye scoringskongen. Prisen var voksen, den lød på 64 millioner euro, ny fransk overgangsrekord, men akkurat det skulle ingen angre på. Oppholdet i den franske hovedstaden ble nemlig den kjempesuksessen alle parisere med hjertet i PSG hadde håpet på.

I løpet av syv sesonger og i alt 301 kamper i liga og cup, fant Cavani motstandernes nettmasker nøyaktig 200 ganger. Da kontrakten med den franske giganten utløp etter 2019/20-sesongen, hadde han i tillegg sanket titler i fleng. Sytten store triumfer (seks ligatitler, fem triumfer i den franske cupen og seks i ligacupen) forteller sitt tydelige språk om akkurat det.

Som nevnt utløp Cavanis PSG-kontrakt i 2020. Dermed sto han altså uten klubb da Manchester United banket på.

 

Sesong Totalt Liga FA LC EC Andre
2020/2121-18-1713-13-101-2-01-0-16-3-60-0-0
2021/228-12-27-8-21-0-00-0-00-4-00-0-0
Totalt:29-30-1920-21-122-2-01-0-16-7-60-0-0

Powered by Labrador CMS