Donny VAN DE BEEK

Midtbane
Draktnummer: 34
Født: 18. apr. 1997, Nijkerkerveen, Nederland
Nasjonalitet: Nederland
Høyde: 184 cm
Til United: 2. sep. 2020
Fra: Ajax, Amsterdam, 35,1 mill. pund
Kontrakt: 30. juni 2025 (+ opsjon på ett år til)
Debut:
Landskamper/mål: Nederland

23-åringen har signert en avtale som strekker seg til 2025, og Manchester United har opsjon på enda ett år. Det bekrefter klubben på sine hjemmesider. Ifølge rapportene får Ajax rundt 40 millioner pund for midtbanespilleren.

Selv om han fortsatt er ganske så ung så har han en innholdsrik karriere bak seg før han nå flytter til Manchester.

Bergtatt av Bergkamp

Van de Beek blir Manchester Uniteds 13. nederlender, men vil nok heller trekke fram en Arsenal-legende som et av sine forbilder. Som liten gutt fulgte talentet i fotsporene til sin far og spilte for Veensche Boys fra den lille byen Nijkerkerveen. Der markerte han seg med imponerende gjennombruddspasninger i tidlig alder.

Ikke overraskende gikk turen til Ajax-akademiet, der han fikk veiledning av Dennis Bergkamp.

– Han kom ofte bort til meg og lærte meg masse om tierrollen. Du finner ikke en bedre lærer enn Bergkamp på det området, gjør du vel? har Van de Beek sagt i et intervju med barndomsklubben.

Relasjonen til Bergkamp vil nok likevel være sterk selv om ingen av dem lenger er i Ajax. Van de Beeks kjæreste er nemlig Bergkamps datter, Estelle, som av naturlige årsaker vokste opp i London.

På Van Gaals radar

Faktisk var Van de Beek koblet til Manchester United allerede i 2015. Ifølge Daily Mirror fulgte Louis van Gaal landsmannens utvikling tett, og det samme gjorde Bayern München, Real Madrid og Barcelona.

I sin dybevurdering av Van de Beek legger ansvarlig redaktør Dag Langerød vekt på at 23-åringen er ekstremt fotballklok.

– Jeg vil faktisk gå så langt som å si at jeg føler meg sikker på at dette blir et bra kjøp. Det eneste spørsmålet jeg stiller er egentlig hva Ole Gunnar Solskjærs plan er. Hvor skal han spille? skriver Langerød.

Etter debuten mot Celtic og scoringen mot Molde i 2015 kom Van de Beeks definitive gjennombrudd under Peter Bosz i 2016/17-sesongen. Sammen med Abdelhak Nouri og Lasse Schöne bemerket han seg på midtbanen.

To år senere sjarmerte et ungt og yrende Ajax-lag en hel fotballverden med sitt Champions League-eventyr i 2018/19-sesongen. «Alle» fikk øynene opp for talentfulle spillere som De Jong, De Ligt og Hakim Ziyech, og Van de Beek scoret både i kvartfinalen mot Juventus og i semifinalen mot Tottenham.

Tapet for Tottenham ble en av de siste kampene til De Jong og De Ligt som forsvant til Barcelona og Juventus. Lenge virket det sannsynlig at Real Madrid ville hente Van de Beek for 50 millioner euro, men til slutt ble nederlenderen værende i Ajax.

Dersom overgangssummen på 40 millioner stemmer, er Van de Beek Uniteds billigste midtbanekjøp siden Bastian Schweinsteiger kom til klubben i 2015.

I Premier League møter han tidligere lagkamerat Hakim Ziyech, som tidligere i år signerte for Chelsea.

I 2019 var han blant de 30 nominerte til Ballon d’Or, og ble til slutt nummer 28 sammen med Joao Felix og Marquinhos.

Uniteds nyinnkjøpte midtbanemann er nederlandsk landslagsspiller.

Tilbake til spilleroversikten