Donny VAN DE BEEK

Midtbane
Draktnummer: 34
Født: 18. apr. 1997, Nijkerkerveen, Nederland
Nasjonalitet: Nederland
Høyde: 184 cm
Til United: 2. sep. 2020
Fra: Ajax, Amsterdam, 35,1 mill. pund
Kontrakt: 30. juni 2025 (+ opsjon på ett år til)
Debut: PL, 19. sep. 2020; Crystal Palace (h) 1-3
Landskamper/mål: Nederland

23 år gamle Donny van de Beek har signert en avtale som strekker seg til 2025, med opsjon på enda ett år. Det bekreftet Manchester United på sine hjemmesider idet overgangen fra Ajax ble   kunngjort. 

Selv om den nederlandske midtbanemannen fortsatt er ganske så ung, kom han til Old Trafford med en innholdsrik karriere i bagasjen.
Med overgangen ble Van de Beek Manchester Uniteds 13. nederlender.

Bergtatt av Bergkamp

Som liten gutt fulgte det unge talentet i fotsporene til sin far og spilte for Veensche Boys fra den lille byen Nijkerkerveen. Der markerte han seg tidlig med imponerende gjennombruddspasninger, samtidig som han trakk frem Arsenal-legenden Dennis Bergkamp som et av sine forbilder.

Og det var nettopp Bergkamp som fikk jobben med å veilede unge Van de Beek da turen etter hvert gikk videre til Ajax-akademiet.

– Han kom ofte bort til meg og lærte meg masse om tierrollen. Du finner ikke en bedre lærer enn Bergkamp på det området, gjør du vel? har Van de Beek senere sagt i et intervju med barndomsklubbens nettside.

Selv om ingen av dem lenger befinner seg i Ajax, er relasjonen til gamletreneren fortsatt sterk. Van de Beeks kjæreste heter nemlig Estelle Bergkamp, og er – ja, du gjettet riktig – datter av den tidligere Arsenal-spissen. Av naturlige årsaker vokste hun opp i London.

På Van Gaals radar

Faktisk var Van de Beek koblet til Manchester United allerede i 2015. Ifølge Daily Mirror fulgte Louis van Gaal landsmannens utvikling tett, og det samme gjorde Bayern München, Real Madrid og Barcelona.

I sin dybevurdering av Van de Beek legger ansvarlig redaktør Dag Langerød vekt på at 23-åringen er ekstremt fotballklok.

– Jeg vil faktisk gå så langt som å si at jeg føler meg sikker på at dette blir et bra kjøp. Det eneste spørsmålet jeg stiller er egentlig hva Ole Gunnar Solskjærs plan er. Hvor skal han spille? skriver Langerød.

Etter debuten mot Celtic og scoringen mot Molde i 2015 kom Van de Beeks definitive gjennombrudd under Peter Bosz i 2016/17-sesongen. Sammen med Abdelhak Nouri og Lasse Schöne bemerket han seg på midtbanen.

To år senere sjarmerte et ungt og yrende Ajax-lag en hel fotballverden med sitt Champions League-eventyr i 2018/19-sesongen. «Alle» fikk øynene opp for talentfulle spillere som De Jong, De Ligt og Hakim Ziyech, og Van de Beek scoret både i kvartfinalen mot Juventus og i semifinalen mot Tottenham.

Tapet for Tottenham ble en av de siste kampene til De Jong og De Ligt som forsvant til Barcelona og Juventus. Lenge virket det sannsynlig at Real Madrid ville hente Van de Beek for 50 millioner euro, men til slutt ble nederlenderen værende i Ajax.

Dersom overgangssummen på 40 millioner stemmer, er Van de Beek Uniteds billigste midtbanekjøp siden Bastian Schweinsteiger kom til klubben i 2015.

I Premier League møter han tidligere lagkamerat Hakim Ziyech, som tidligere i år signerte for Chelsea.

I 2019 var han blant de 30 nominerte til Ballon d’Or, og ble til slutt nummer 28 sammen med Joao Felix og Marquinhos.

Uniteds nyinnkjøpte midtbanemann er nederlandsk landslagsspiller.

Sesong Totalt Liga FA LC EC Andre
2020/21 15-21-1 4-15-1 4-0-0 3-1-0 4-5-0 0-0-0
Tilbake til spilleroversikten