André ONANA

Keeper

Manchester United Training Session and Press Conference

Draktnummer: 24
Fullt navn: André Onana Onana
Født: 2. apr. 1996, i Nkol Ngok, Kamerun
Nasjonalitet: Kamerun
Høyde: 190 cm
Fra: Inter Milan, 20. juli 2023; 45 mill. pund
Kontrakt: 30. juni 2028 (+ 1 års opsjon)
Debut: PL, 14. aug. 2023, mot Wolverhampton (h) 1-0
Tidligere klubber: Barcelona, Vista Alegre (lån), Ajax
Landskamper/mål: Kamerun 34/0

20. juli 2023 bekreftet United at Internazionale-keeperen André Onana Onana hadde bestått legesjekken og skrevet under på en femårskontrakt. Overgangssummen antas å ligge på cirka 52.5 millioner euro, et beløp som på overgangstidspunktet tilsvarte 45 millioner pund.
Så snart overgangen var fullført, satte Onana seg umiddelbart på flyet som skulle bringe ham til USA for å slutte seg til sine nye lagkamerater. De hadde nettopp ankommet New York for å innlede årets sommerturné.

Ballspillende keeper

Ved siden av å være en offensiv og uredd målvakt, er André Onana kjent for sin ypperlige ballbehandling og evne til å holde hodet kaldt i alle situasjoner. Dette var ganske sikkert den aller viktigste grunnen til at manager Erik ten Hag lenge har ønsket seg nettopp sin gamle Ajax-elev til Old Trafford.

Klubbens nederlandske manager er opptatt av at laget hans skal være i stand til å spille seg ut bakfra, og i den sammenheng anser han Onana som den perfekte forutsetningen for å lykkes med nettopp dette.

De to kjenner hverandre godt fra tiden i Ajax Amsterdam, hvor Onana i seks sesonger var klubbens førstekeeper. I mer enn fem av disse tjenestegjorde han under Ajax’ daværende manager  Erik ten Hag, og sammen feiret de flere store triumfer. Nå skal de forsøke å oppnå minst det tilsvarende på Old Trafford.

Fra La Masia til Old Trafford

Den 27 år gamle kamerunske keeperen startet karrieren sin i Europa i FC Barcelona. Dit ble han, bare 14 år gammel, hentet fra sin landsmann, Barça-stjernen Samuel Eto’os, akademi i hjemlandet, for å utvikle seg ved det berømte La Masia-akademiet i den katalanske hovedstaden.

Fem år etter ankomsten takket han imidlertid nei til ny Barcelona-kontrakt. Interesserte klubber som Arsenal, Liverpool og Real Madrid ble alle ignorert, for Onana hadde allerede satt sine øyne på nederlandske Ajax.

I Amsterdam fikk han blant annet nyttiggjøre seg av råd fra klubbens sportsdirektør, Uniteds egen keeperlegende, Edwin van der Ser. Ganske snart, da han så vidt hadde rukket å fylle 20 år, etablerte Onana seg som klubbens førstekeeper etter Jasper Cillesens overgang til Barcelona,.

EL-finale mot United og triumfer med Erik ten Hag

Året etter, i 2017, voktet han Ajax-målet i Europa League-finalen mot United i Stockholm, før han mot slutten av året fikk Erik ten Hag som trener.

Sammen skulle de to blant annet vinne tre liga- og to cupgull. I tillegg var de i 2019 bare sekunder fra en Champions League-finale, da en Tottenham-scoring seks minutter på overtid i semifinalen, knuste drømmen om å gå hele veien.

Utestengt

I februar 2021 ble Onana suspendert fra all fotball etter å ha testet positivt på det forbudte stoffet Furosemide. Straffen på 12 måneder ble senere redusert til ni, men sesongen var allerede ødelagt for keeperen. Han rrakk bare å spille en håndfull kamper, og samtidig nærmet kontrakten seg slutten.

Da den utløp valgte Onana å forlate Nederland til fordel for italienske Inter. Der, på Estadio Giuseppe Meazza, ble det Champions League-finale, seier i cupen og 3. plass i ligaen for målvakten, før han etter bare én sesong nå har tatt keeperhanskene med seg til England, Manchester, Old Trafford og Manchester United.

Der skal André Onana forsøke å fylle plassen etter legenden David De Gea, som nettopp hadde forlatt United etter 12 år og 545 kamper.

Takket nei til mer landslagsspill

Med 34 landskamper for Kamerun på samvittigheten, valgte André Onana i 2022 å avslutte sin internasjonale karriere for hjemlandet sitt etter VM-sluttspillet i Qatar.

 

Sesong Totalt Liga FA LC EC Andre

Powered by Labrador CMS