Én av de største

For 44 år siden takket Sir Matt Busby for seg etter nesten et kvart århundre i managerstolen.

Publisert Sist oppdatert

Den 14. januar 1969 sa Sir Matt Busby opp som manager for Manchester United. Da hadde han sittet i sjefsstolen i ikke mindre enn 24 år, i ettertid kun overgått av sin landsmann Sir Alex Ferguson.

Som manager for United vant Busby en rekke trofeer. Under hans ledelse ble det fem seriemesterskap, to FA-cup-titler og fem seiere i Charity Shield. I tillegg ledet han laget som tok hjem den gjeveste Europacupen i 1968.

Busby hadde i tillegg til sin karriere som manager, mange år bak seg som spiller og noe overraskende var det i Manchester City og Liverpool han hevet lønn i denne perioden.

Etter 229 kamper i City og 122 for Liverpool, var det ingen selvfølge at skotten skulle overta som sjef i United.

Han fikk da også et jobbtilbud av Liverpool, men da hans filosofi for hvordan fotball skulle spilles og hvordan en klubb skulle styres ikke stemte overens med ledelsen, ble det til at han tok over United den 1. oktober 1945.

Heldigvis, vil mange si.

Busby Babes

Mot slutten av 50-tallet hadde Busby bygget opp et meget sterkt lag som tok hjem ligatittelen i både 1956 og 1957. Sesongen 57/58 så tilsvarende lovende ut, men så kom den skjebnesvangre kvelden i Munchen.

Den 6. februar 1958, på vei tilbake fra en Europacup-kamp mot Røde Stjerne, kræsjet flyet på rullebanen i Munchen. Hele åtte spillere og tre andre som var tilknyttet klubben omkom som følge av ulykken.

Busby selv overlevde mot alle odds, men fikk ikke vite hvor katastrofal ulykken skulle vise seg å være før noen uker etterpå da legene mente påkjenningen ville være for stor.

Han skal også ha fortalt sin kone Jean at han ikke ville fortsette i managerjobben i etterkant da han følte mye skyld for det som hendte, men hun skal ha overbevist han om å fortsette for å ære de som gikk bort.

En legende

I årene etter Munchen, formet Busby United-laget rundt flere av de overlevende etter ulykken, deriblant Sir Bobby Charlton. I 1963 vant laget FA-cupen og de vant serien i både 1965 og 1967, men den største suksessen var likevel seieren i Europacupen mot Benfica i 1968.

Ett år senere trakk han seg fra manager-jobben, men hadde en liten vikar-periode som manager i 70/71 og fortsatte i klubbapparatet som både direktør og president i mange år.

Busby gikk selv bort i 1994 i en alder av 84 år.

I ettertid vant United igjen den gjeveste Europacupen i 1999 på det som hadde vært Sir Matts 90-årsdag, og igjen i 2008 – 50 år etter Munchen og 40 år etter hans egen triumf over Benfica.

Les mer om Sir Matts liv og karriere her.

Powered by Labrador CMS