– Spillerne tipset meg om Cantona

SIR ALEX-BOKA: Et av Fergusons aller beste råd er helt gratis, men krever til gjengjeld litt tålmodighet.

Publisert Sist oppdatert

En av Fergusons fremste kvaliteter, skal vi tro skotten selv, var å være en god lytter.

– Det store flertallet bruker ikke øynene og ørene effektivt. De er ikke observante og dermed går de glipp av mye av det som skjer rundt dem. Det er en grunn til at Gud ga oss to ører og to øyne, men bare én munn. Det er for at vi skal kunne lytte og observere dobbelt så mye som vi snakker, skriver Ferguson i boken «Leading».

Kunne dratt til Rangers

I 1984 ble Ferguson tilbudt managerjobben i klubben han forgudet som liten gutt, Rangers. Ferguson vokste opp i Govan like ved Rangers sin hjemmebane Ibrox og en skulle tro det ville være en drøm for ham å overta klubben han var supporter av som ung gutt.

– Jeg likte meg der jeg var, og dersom jeg skulle forlate Aberdeen var jeg skeptisk til å dra til en annen skotsk klubb. Jeg ringte Scot Symon som hadde vært manager for klubben i 13 år. Han rådet meg til ikke å ta jobben siden jobbtilbudet neppe hadde blitt klarert med styret. Det er et råd jeg var glad jeg lyttet til, sier Ferguson.

– Merket meg Cantona

En annen gang Fergusons ører stod på stilk var etter en kamp mot Leeds i 1992. Etter kampen badet han for en sjelden gangs skyld sammen med spillerne da Steve Bruce og Gary Pallister skrøt Leeds-spissen Eric Cantona opp i skyene.
– Der og da bet jeg meg merke i navnet Cantona og kommentarene deres sådde en spire i hodet mitt som senere ledet til at vi kjøpte ham fra Leeds, skriver Ferguson.

En annen episode Ferguson beskriver i boken var da United ble slått av Norwich i 2012. Da Ferguson møtte manager Chris Hughton og Norwich-ledelsen etter kampen for en drink, skrøt de uhemmet av flere av sine egne spillere som hadde slått United. Ferguson noterte seg navnet på hver enkelt av dem så snart han var ute av rommet og Uniteds speidere fulgte dem tett i tiden som fulgte.

Det aller beste rådet fikk han imidlertid tidlig i karrieren da han lyttet til sin mangeårige assistent i Aberdeen og United. Ferguson beskriver hvordan Archie Knox kom til ham som asistenten hans i Aberdeen og overtalte manageren til å la ham lede treningen mens Ferguson kunne observere fra sidelinjen.

– Det gjorde meg i stand til å se det store bildet, samt at jeg kunne se mange detaljer jeg ikke kunne se på selve treningsfeltet. Det rådet fra Archie la hele fundamentet for min managerkarriere, skriver Ferguson.

Du kan nå kjøpe Sir Alex Fergusons nye bok i vår nettbutikk. Klikk her for bestilling.

Powered by Labrador CMS