– Spillere var motvillige

SIR ALEX-BOKA: Den første tiden i United var tøff, og spillerne var motvillige til mine metoder, avslører Ferguson.

Publisert Sist oppdatert

Sir Alex Ferguson kom med den oppsiktvekkende uttalelsen på mandagens boklansering i London.

Foran flere hundre United-fans forklarte Ferguson at det var nødvendig for ham å røske opp i det gamle regimet på Old Trafford.

Men populært var det ikke. 

– De hadde det for godt

Jeg hadde en ganske tøff stil da jeg var yngre. Den første dagen i UNited-jobben samlet jeg alle spillerne i gymsalen på The Cliff og sa til dem at jeg kjente til kulturen som hadde vært i United. « Dere må endre dere, for jeg kommer ikke til å gjøre det», sa jeg til spillerne, forklarte Ferguson til tilhørerne i Royal Festival Hall i London mandag kveld.

GOD SPILLER MEN...: Paul McGrath var en av spillerne som fikk merke det da Ferguson strammet tøylene i United
GOD SPILLER MEN…: Paul McGrath var en av spillerne som fikk merke det da Ferguson strammet tøylene i United

– Jeg var nok litt for tøff, men det var viktig for meg å sende ut et signal om at spillerne måtte ut av komfortsonen. De hadde hatt det for godt. Det ble ikke godt mottatt. Spillerne var motvillige til mine metoder i starten selv om de visste at jeg hadde rett, sier Ferguson som skriver i boken at Ron Atkinson hadde vært for jovial og kameratslig med spillerne.

– Måtte ofre mye

Ferguson understreket poenget av å få spillerne til å skjønne at de måtte ofre ganske mye for å nå toppen som United-spiller.

– Jeg sa til spillerne at dersom dere klarer å overbevise meg om at dere blir bedre spillere av å drikke alkohol så skal jeg besørge drikkevarene, sa Ferguson.

Selv om Manchester United ble nummer to i ligaen i Fergusons første hele sesong i United (1987/88), var skotten sikker på at den troppen han rådet over aldri ville vinne ligaen. 

– Vi måtte kvitte oss med en haug med spillere, noe vi også gjorde. Vi kjøpte inn mange unge spillere i begynnelsen og midten av 20-årene og det tok sin tid før resultatene for alvor kom. Men vi hadde fått banket inn en holdning i spillerne om at de måtte ofre mye for å bli best. Da jeg tok United-jobben visste jeg også at jeg overlot ansvaret til Cathy (kona, red anm.) for å ta seg av oppveksten til våre tre sønner. Det var prisen å betale for at jeg kunne gjøre jobben, sier Ferguson.

Fra to til 25 speidere

Ferguson poengterte også viktigheten av å bygge en klubb og ikke bare et lag da han kom til United.

FØRSTE TRIUMFEN: Bryan Robson og Sir Alex Ferguson feirer Fa-cupen i 1990. Det ble det første av mange høydepunkter under Ferguson.
FØRSTE TRIUMFEN: Bryan Robson og Sir Alex Ferguson feirer Fa-cupen i 1990. Det ble det første av mange høydepunkter under Ferguson.

– Det måtte store endringer til, men jeg måtte investere tid til å bygge opp alt rundt meg. Da jeg kom til United brettet jeg ut et stort kart og hang det opp på veggen. Der plottet vi inn de speiderne vi hadde rundt omkring. Det viste seg at vi hadde kun to speidere i Manchester. Den første som kom på plass var Les Kershaw som hadde jobbet for Arsenal og George Graham. Ikke lenge etter var speidernettverket utvidet til 25 over hele landet og for meg var det viktig at de brant for jobben. «Dere skal ikke finne den beste spilleren i gaten deres, men i byen dere bor i», sa jeg til dem, forklarer Ferguson.

Du kan nå kjøpe Sir Alex Fergusons nye bok i vår nettbutikk. Klikk her for bestilling.

Powered by Labrador CMS