Ber fansen om råd

Manchester United har bedt fans om å si sin mening om såkalt «Safe Standing», i tilfelle dette skulle bli tillatt også i England.

Publisert Sist oppdatert

«Safe Standing», eller «trygge ståplasser», som gjør det mulig for tilskuerne å stå under fotballkamper, benyttes flere steder, først og fremst i Tyskland, men også på Celtic Park i Glasgow. Der har ordningen vært i bruk fra og med inneværende sesong.

I England, derimot, er det – i hvert fall inntil videre – forbudt. Det ble bestemt etter den såkalte «Taylor-rapporten» i kjølvannet av Hillsborough-tragedien i 1989, og førte i sin tur til at samtlige Premier League- og Championship-tribuner ble omgjort til rene sitteområder.

I flere år har muligheten for innføring av «trygge ståplasser» blitt diskutert i England, men så langt uten gehør fra ansvarlige myndigheter. Likevel er det liten tvil om at erfaringene, spesielt fra Tyskland, har ført til at motstanden mot innføring av ståplasser er i ferd med å mykne litt opp.

Diskusjonen fortsetter

Selv Premier League-topper anerkjenner at det er fordeler med egne ståtribuner, først og fremst med tanke på stemningen under kamp. Som følge av dette har klubbene i Englands øverste divisjon blitt enige om å følge opp diskusjonen over nyttår.

Ifølge BBC finnes det imidlertid noen klubber – deriblant Everton – som stiller seg negative til tanken om ståplasser. I tillegg har vi det politiske aspektet; det må nemlig en lovendring til for å oppheve dagens forbud.

gettyimages-1870222
SAFE STANDING – Borussia Dortmund-fans i aksjon hjemme på Signal Iduna Park.

United er på banen

I forbindelse med denne diskusjonen, tok Manchester United torsdag kontakt med sine sesongkortinnehavere, hvor klubben knyttet 20 spørsmål til en eventuell innføring av «Safe Standing». Supporterne ble blant annet spurt hvilke tre områder på Old Trafford de vil foretrekke å se ståtribuner innført.

Det skal være første gang en Premier League-klubb har bedt sine fans om å si sin mening angående dette temaet.

Dette har fått Jon Darch, leder av Safe Standing Roadshow, en organisasjon som promoterer innføring av trygge ståplasser, til å uttale at han imøteser resultatet av Uniteds undersøkelse med stor interesse.

– Jeg er sikker på at interessen for dette vil vise seg enorm, og ser også frem til å se om andre Premier League-klubber følger etter United i dette spørsmålet, sier han.

Powered by Labrador CMS