Preview United – Sunderland

United må tåle et kraftig favorittstempel mot Sunderland, der manager Roy Keane gikk av torsdag. OPPDATERT FREDAG 15.30.

Publisert Sist oppdatert

United er naturlige favoritter hjemme mot Sunderland. United har tatt 16 av 18 hjemmepoeng, mens "Black Cats" ligger nummer tre fra bunnen. Samtidig er det alltid et faremoment den første kampen mot en klubb der manageren har gått av eller fått sparken. Historien er full av eksempler på det.

Drøye 48 timer før duellen på Old Trafford gikk Roy Keane av som Sunderland-manager. Etter to år og tre måneder ved roret, mente den tidligere United-helten at han hadde tatt Sunderland så langt det var mulig. Han førte Sunderland til førsteplass og opprykk til Premier League i sin første sesong, 06/07, mens han i 07/08 stabiliserte Sunderland på en trygg 15. plass. En sesong hvor for øvrig Keane måtte finne seg i to ligatap mot sin tidligere klubb United. Denne sesongen, og spesielt de seneste ukene, har imidlertid de polkagris-kledte slitt mer.

UNITED

United har en bra hjemmestatistikk så langt i ligaen. Etter 17-1-1 under marsjen mot ligagullet i 2007/08, har United vunnet fem og spilt uavgjort én gang på de seks ligakampene så langt. Den ene uavgjorte var i ligaåpningen mot Sunderlands nabo, Newcastle. I tillegg har vi vunnet våre tre hjemmekamper i Ligacupen, samt en seier og en uavgjort i Champions League. Totalt i liga og cup er hjemmestatistikken denne sesongen altså 9-2-0 på elleve kamper.

Den seneste hjemmekampen var onsdag, da Blackburn ble slått 5-3 i Ligacupen. Uniteds sjette strake kamp uten tap, hvorav fire er endt med seier. Før den underholdende kampen mot Paul Ince & Co. spilte United faktisk fem kamper på rad uten baklengsmål.

Dermed tviler vi vel på om Ben Foster, etter at han slapp inn tre mål onsdag, vokter målet lørdag. Det er allikevel verd å nevne at Sir Alex har valgt å alternere mer enn vanlig på keeperplassen de seneste ukene. På de ti seneste kampene har Edwin van der Sar stått mellom stengene fem ganger, Tomasz Kuszczak tre og Foster to ganger.

Det samme gjelder høyrebacken, som ingen har klart å ta abonnement på denne sesongen. Gary Neville (8), Rafael Da Silva (8), Wes Brown (5) og John O' Shea (3) har spilt de 24 kampene hittil, og det eneste som er sikkert nå er at Wesley ikke spiller mot Sunderland. Rafael var for øvrig den eneste av de elleve som startet i forrige helgs 1-0-seier mot Manchester City, som også var i startelleveren mot Blackburn i midtuken. Vi tipper det blir mange endringer også fra Rovers-kampen til møtet med Sunderland. Det mest spennende er kanskje å se om Carlos Tevez får fornyet tillit etter sine fire scoringer mot Blackburn. Tre minutter er alt han fikk på de to kampene før det. Skjønt, så veldig få sjanser har ikke argentineren fått. Hvis vi ser på Uniteds ti seneste kamper har Tevez faktisk startet i flere (seks) enn både Wayne Rooney (fem) og Dimitar Berbatov (fem). Det er også verd å huske at den eneste kampen hvor herrene Berbatov, Tevez og Rooney har spilt sammen fra start var i Berbas debutkamp, 13. september, da vi røk 1-2 for Liverpool borte.

Owen Hargreaves og Wes Brown er skadet, mens Paul Scholes gjorde et etterlengtet comeback onsdag. Scholes fikk ingen reaksjon etter kampen, men Sir Alex har likevel besluttet å la Scholesy hvile mot Sunderland. Kanskje naturlig, siden Scholes' seneste kamp før Blackburn var bortekampen mot Aalborg 30. september. Darren Fletcher sliter med hamstringskade, men oddsen er gode for at han rekker kampen. Sir Alex Ferguson må følge oppgjøret fra tribuneplass etter at han fikk to kampers karantene av FA, mens Cristiano Ronaldo returnerer etter karantene.

Preliminær tropp er: Van der Sar, Foster, Kuszczak, Neville, Rafael, Ferdinand, Evans, Vidic, Evra, O'Shea, Ronaldo, Nani, Fletcher, Carrick, Anderson, Giggs, Park, Tevez, Rooney, Berbatov.

SUNDERLAND

Sunderlands form har dalt kraftig, noe som også bidro sterkt til Roy Keanes avgang. Keanos siste match som Sunderland-sjef var det pinlige 1-4-tapet hjemme for Bolton. Alt så rosenrødt ut da Sunderland slo erkefienden Newcastle 25. oktober. Etter det har imidlertid "Black Cats" tapt fem av seks ligakamper, samt også røket ut for Blackburn i Ligacupen. Sunderland har kun Blackburn og West Bromwich bak seg på tabellen, og bortestatistikken er 2-2-3.

Men tro nå ikke at fordi Keano har gått av så blir det ingen ex-Red på bortebenken lørdag. Nei, faktisk blir det tre tidligere United-folk der! Uniteds tidlgiere reservelagstrener Ricky Sbragia er midlertidig manager, mens tidlgere juniortrener på Carrington, Neil Bailey, og 1999-helten Dwight York er Sbragias assistenter.Tidlgiere Newcastle og Bolton-sjef Sam Allardyce er for øvrig bookmakernes favoritt til å bli ny Sunderland-manager.

Salford-gutt og tidligere United-back Phil Bardsley er klar av skade og tilgjengelig for Sunderland. Ex-Red Kieran Richardson må imidlertid stå over etter å ha fått sitt femte gule kort for sesongen sist helg. En kamp hvor for øvrig Sunderland-keeper Craig Gordon gjorde comeback. Målvakten måtte imidlertid ha behandling, og Keane sa etter kampen at de hadde gamblet med Gordon, og at han var tvilsom for United-oppgjøret. Rio Ferdinands bror, Anton, er skadefri og klar, mens George McCartney blir regnet som usikker.

TIDLIGERE MØTER

United har et rimelig godt tak på Sunderland, og vi får bare krysse fingrene for at det fortsetter. United har tolv strake kamper mot nordøst-klubben i ligaen uten tap. Sist gang vi røk for dem i ligaen var 8. mars 1997 (1-2) borte. Og hjemme på Old Trafford er statistikken enda mer imponerende. Ja, vi har faktisk gått over 40 år uten å tape hjemme for Sunderland (bank i bordet!). Seneste tap var 11. mai 1968 (1-2), da Sir Matt Busbys lag hadde fokus mot den kommende Europacup-triumfen på Wembley. Etter det har United spilt hele 21 hjemmekamper mot Sunderland uten å tape, og hele 13 av dem er vunnet.

Uniteds Premier League-møter med Sunderland på Old Trafford

Sesong

Res.

Målscorerer

2007/08

1-0

Saha

2005/06

0-0

2002/03

2-1

Beckham, Scholes

2000/01

3-0

Scholes 2, Sheringham

1999/2000

4-0

Solskjær 2, Butt, Berg

1996/97

5-0

Solskjær 2, Cantona 2 (1 str.), Butt

DOMMER

Dommer i lørdagens kamp på Old Trafford er Mark Halsey. Halsey har dømt United bare én gang før denne sesongen, nemlig da United slo West Bromwich 4-0 på Old Trafford 18. oktober. På åtte kamper har Halsey delt ut ett rødt og syv gule kort. Ingen dommer i PL deler i snitt ut færre kort enn Halsey.

Kampen har avspark klokken 18.30 (skandinavisk tid) lørdag, og vises direkte på Canal+ Sport 1 og 2.

Powered by Labrador CMS