Første skritt på veien mot Madrid

United har slitt på sveitsisk jord før. Onsdag er det rødtrøyenes sesongpremiere i Champions League.

Publisert Sist oppdatert

Young Boys v Manchester United

Stadion: Stade de Suisse
Avspark: Kl. 21.00 (skandinavisk tid), onsdag 19. september.
Dommer: Deniz Aytekin
Her kan du se kampen på TV: Viasport 1, Viaplay (Norge), Viasat Sport, Viaplay (Sverige), TV3 Sport 1 (Danmark).

Også denne gangen innledes Europa-eventyret mot sveitsisk motstand, men nå er det Young Boys, og ikke Basel, som skal forsøke å stikke kjepper i hjulene for José Mourinho i første runde.

Forrige sesong ble det stopp i åttedelsfinalen mot Sevilla i Champions League.

Portugiseren ville ikke snakke om det som skjer etter gruppespillet på sin pressekonferanse tirsdag, men virket i særdeles godt humør da united.no og de andre mediene observerte laget på trening på Stade de Suisse.

Manchester United

Etter en varierende, og tidvis veldig svak, sesonginnledning, virker det i alle fall som at Manchester United tilbake på rett spor.

Nå har de vunnet to seriekamper på rad, mot Burnley og Watford, etter å ha tapt 0-3 mot Tottenham på hjemmebane i tredje serierunde. José Mourinho var likevel fornøyd med prestasjonen, og mener det var starten på bedringens vei.

– Vi blir bedre. Vi har funnet en spesiell balanse i laget, og spesielt når det gjelder konkurranseinstinkt. Vi har endret angrepsstilen vår, og vi har funnet en måte å forsvare oss på i ulike situasjoner, sa José Mourinho på tirsdagens pressekonferanse.

 

Antonio Valencia var ikke med troppen som reiste til Sveits, da Mourinho ikke ønsker å utsette kneet hans for påkjenningen av kunstgressunderlag.

Jesse Lingard, Phil Jones og Marcos Rojo er heller ikke med.

De som imidlertid er tilbake er Ander Herrera, Luke Shaw og Diogo Dalot. Marcus Rashford, som er suspendert fra ligaspill i ytterligere to kamper, er også ventet å starte.

– Han er på laget, sa Mourinho på pressekonferansen.

Marcus Rashford ventes å starte onsdag.

Rødtrøyene ligger på åttendeplass på tabellen etter fem kamper spilt, og har vunnet tre av sine fem første seriekamper.

Manchester United har aldri møtt Young Boys i en obligatorisk fotballkamp, men i forkant av 1958/59-sesongen, bare noen måneder etter München-ulykken, spilte lagene to treningskamper under spesielle omstendigheter.

Det eneste sveitsiske laget United har møtt er Basel, og de tre bortekampene har resultert i to tap og én seier.

En som imidlertid har kjennskap til onsdagens motstander er Romelu Lukaku. Belgieren scoret fem mål på to kamper da hans Everton møtte dem i 2015.

En gjennomgang united.no har gjort viser også at United bare har tapt én åpningskamp i Champions League de siste 22 årene.

Young Boys

Onsdagens hjemmelag Young Boys spiller sine hjemmekamper på Stade de Suisse, som har kunstgressunderlag.

David De Gea er skeptisk til forholdene, og sa på onsdagens pressekonferanse at det kan gjøre det vanskeligere, mens José Mourinho ikke ønsket å bruke det som unnskyldning.

Heller ikke Young Boys-trener Gerardo Seouane tror de har en fordel.

– Med en treningsøkt og oppvarmingen før kampen tror jeg det skal gå fint. De har kvalitet, fart og teknikk til å spille på denne banen, så det tror jeg ikke blir et problem, sa Seouane på tirsdagens pressekonferanse.

 

Mens det kan tenkes at sveitserne har en liten fordel akkurat der – hvordan er det med formen deres?

De har vunnet ni av ti kamper så langt denne sesongen etter at de kvalifiserte seg til Champions League i sommer ved å slå Dinamo Zagreb i siste kvalifiseringsrunde.

I helga fikk de imidlertid problemer mot laveredivisjonsmotstanderen Schaffhausen. Selv om Champions League-laget var klare favoritter, måtte det ekstraomganger til for at de slo laget 3-2 og avanserte i den hjemlige cupen.

De har vunnet alle sine seks første seriekamper, og leder allerede serien med åtte poeng – med en målforskjell på 17-4.

Hjemmelaget blir uten midtbanespillerne Jordan Lotomba og Sandro Lauper, som følge av henholdsvis en kne- og en ankelskade.

Tidligere Ajax-spiller Miralem Sulejmani, som tidligere har slitt med skader, var imidlertid med i helgas cupkamp og regnes som et av lagets store spillere.

Miralem Sulejmani har tidligere spilt for Ajax.

Fabian Ruch, journalist i Berner Zeitung, sier i et intervju med united.no at han tror Young Boys kan skape problemer for de store lagene på hjemmebane.

– De har rutinerte spillere som kaptein Steve von Bergen, midtbanegeneralen Sékou Sanogo og Miralem Sulejmani, en tidligere Ajax-ving med en formidabel venstrefot, og tidligere PSG-spiss Guillaume Hoarau, samtidig som de har store talenter som Kevin Mbabu og Djibril Sow som begge debuterte for det sveitsiske landslaget i forrige uke.

Gerardo Seouane og Loris Benito. FOTO: Eivind Brennhovd Holth.

Dommeren

Deniz Aytekin er en rutinert tysk dommer, og har dømt Bundesliga siden 2008. Han har vært FIFA-listet siden 2011 og har dømt i Champions League siden 2012.

Aytekin har dømt United to ganger før. Blant annet viste han ut Eric Bailly da United vant 1-0 borte mot Saint-Étienne i februar 2017.

Her viser Deniz Aytekin ut Eric Bailly mot Saint-Étienne i 2017.

Han dømte også da United vant 3-1 over Club Brugge i første kvalifiseringskamp til Champions League i august 2015.

Den 40 år gamle pipeblåseren har totalt 16 Champions League-kamper, og fire CL-kvalifiseringskamper. I Europa League har han dømt 14 kamper, mens han har fått bestemme i hele 148 Bundesliga-kamper.

I tysk toppserie har han delt ut 543 gule kort, og 14 røde kort på de 148 kampene. Det utgjør et snitt på 3,7 gule kort pr. kamp.

Powered by Labrador CMS