Slaget om førsteplassen

PREVIEW: Det blir førsteplass i gruppa så lenge United unngår et tredje strake hjemmetap.

Publisert Sist oppdatert

La oss ta det viktigste først: Manchester United er klare for åttendedelsfinalen. Vi trenger ikke å bekymre oss for slikt.

Men det betyr ikke at United ikke har noe å spille for. Shakhtar vil med seier havne over Manchester United (United har den klart beste målforskjellen, men i Champions League er det innbyrdes oppgjør som teller mest – utenom antall poeng, åpenbart), og det er absolutt ingen filleting. Det kan være svært viktig.

En andreplass kan bety at en i åttendedelsfinalen må møte Bayern München, Real Madrid eller Barcelona. En førsteplass kan gi Olympiakos, Basel eller Zenit. Selvfølgelig kan en være uheldig også om en kommer på førsteplass, men det forbedrer sjansene for at en er heldigere med trekningen enn man var i fjor, da en fikk Real Madrid selv etter en førsteplass.

For Shakhtar er likevel kampen mer betydningsfull enn for United, og United-fansen må håpe at ikke det gjør utslaget. Shakhtar er nemlig bare poenget fremfor Bayer Leverkusen, og tyskerne er best på innbyrdes oppgjør. Dette fordi et hjemmesterkt (på dette tidspunktet er det lov å bryte ut i lett humring) Leverkusen knuste Shakhtar i Tyskland.

Manchester United

David Moyes gjorde syv endringer fra Everton-kampen til Newcastle-kampen – og sistnevnte kamp var verst. Moyes uttalte seg ikke så negativt om Everton-kampen, selv om han åpenbart var skuffet over resultatet, og kanskje blir lagoppstillingen mer lik det vi så i den kampen?

Avansementet er sikret, noe som gir muligheter for rotasjon, men Moyes har snakket om viktigheten av å ta førsteplassen (les alle svarene hans fra pressekonferansen i linken til venstre). At kampen mot Aston Villa på søndag er viktigere er det nok uansett ingen tvil om, men fansen vil like svært dårlig et tredje tap på rad på hjemmebane.

Robin van Persie spilte lenger enn planlagt mot Newcastle, så kanskje får han hvile – i alle fall fra start. Wayne Rooney fikk hvile mot Newcastle fordi han var suspendert, så det vil være en overraskelse om han ikke starter denne kampen. Kombinasjonen med Rooney fremfor Kagawa har fungert bra den siste tiden, og få vil vel bli veldig overrasket om det er det Moyes velger her, om Kagawa er helt klar.

Samtidig er kampen en brukbar sjanse til å gi Hernández en ny sjanse fra start, han er jo naturligvis ute etter mest mulig spilletid, og Danny Welbeck scoret i bortekampen mot Shakhtar. I tillegg må selvsagt ikke Van Persie avskrives helt.

Giggs var strålende i forrige Champions League-kamp, og han var ikke med mot Newcastle. Det lukter spilletid på Giggs i denne kampen. Fellaini var heller ikke med mot Newcastle, og om han er skadefri nå vil han fort kunne starte. Men Fellaini manglet på mandagens trening, sammen med fire andre. Av midtbanespillere manglet altså Fellaini og selvsagt Carrick.

De to i midtbaneduoen på lørdag, Phil Jones og Tom Cleverley, er også alternativ, selv om det vil være overraskende om begge starter igjen. Moyes’ snakk om roteringsmuligheter gir også håp for Anderson, som kom inn mot Newcastle på slutten.

På kanten har det blitt mye rotasjon, og en skal være god om en gjetter riktig på hvem som starter der i hver kamp. Siden Valencia har vist respektabel form, og har gjort det godt i Champions League, er det sannsynlig at han starter på høyrekant. Alle vingalternativene skal uansett være skadefrie, så her har Moyes en del å velge blant.

Siden Chris Smalling og Nemanja Vidic mistet mandagens trening, er kanskje Ferdinand og Evans de heteste kandidatene til denne kampen. Med Evra også ute av treningen åpner det seg kanskje opp en mulighet for Büttner. På høyresiden er sannsynligvis Rafael ganske så bankers om han er 100%. David de Gea framstår også som et åpenbart valg i mål.

Shakhtar Donetsk

Shakhtar Donetsk v Manchester United - UEFA Champions League
MÅL: Taison har her utlignet i Donetsk mot Manchester United.

Shakhtar, ledet av Mircea Lucescu (les sak om ham i linken til venstre), topper tabellen i Ukraina med fem poeng, og å satse penger på andre lag vil være som å kaste penger ut av vinduet. Men Shakhtar var enda mer dominerende forrige sesong.

Shakhtar er et nytt bekjentskap for Manchester United denne sesongen, og møtet i Donetsk i oktober er hittil det eneste møtet mellom lagene. Det endte 1-1. Danny Welbeck sendte United i ledelsen, før Taison utlignet for Shakhtar Donetsk.

Shakhtar stiller skadefritt, og uten suspensjoner, til denne kampen. United.nos Bjarte Valen snakket mandag med flere ukrainske journalister, og de kom frem til at følgende lag er det mest trolige:

Pyatov – Kucher, Shevchuk, Rakitskiy – Hübschman, Bernard, Fernando, Costa, Srna, Teixeira – Adriano.

Dommeren

Manchester United FC v SC Braga - UEFA Champions League
GJENSYN: Robin van Persie forstod ikke avgjørelsen Milorad Mažić hadde tatt her. Kanskje får han forklaringen tirsdag?

Serbiske Milorad Mažić dømmer kampen.  Mažić har vært FIFA-dommer siden 2009, og har blant annet dømt VM-kvalifiseringskamper og Europa League-kamper.

Det mest vesentlige for oss er kanskje likevel det at han i fjorårssesongen dømte gruppespillskampen mellom Manchester United og Braga på Old Trafford. Den gangen vant United 3-2 etter å ha vært under 0-2. To mål av Hernández, og ett av Jonny Evans, gjorde utslaget den gang. Ingen av Uniteds spillere fikk gult kort den gang, mens to Braga-spillere ble vist det gule kortet.

Med seg på linjene har han Milovan Ristić og Dalibor Djurdjević, mens Danilo Grujić og Miodrag Gogić er mållinjedommere. Fjerdedommer er Milan Minić.

Powered by Labrador CMS