Skal man ha noe gjort…

…må man gjøre det selv. Ingen har slått City før søndagens duell på Old Trafford. Dermed hviler ansvaret for det på Uniteds skuldre.

Publisert Sist oppdatert

Søndag klokken 17.30 norsk tid er det bare å komme seg til Old Trafford. Eller skru på fjernsynsapparatet.

Da møtes Manchester United og Manchester City til sesongens første byderby – og for første gang på et par sesonger er dette den soleklart viktigste kampen i tittelracet så langt.

Guardiolas menn har åpnet historisk sterkt før jul, med 14 seire og én uavgjort på sine første 15 kamper.

United har også åpnet knallsterkt, men må slukøret se seg selv ligge på 2. plass med 35 poeng når nær en tredel av sesongen er unnagjort.

Det ventes at over en milliard ser kampen, og i Skandinavia sendes den på TV 2 Sport Premium/Sumo i Norge, Viasat Sport Premium/Viaplay i Sverige, og på TV 3 Max/Viasat Ultra HD/Eurosport player i Danmark.

Manchester City:

De lyseblå har aldri åpnet en Premier League-sesong bedre, og ser ut som et helt nytt fotballag nå som Pep Guardiola har fått brikkene på plass etter en rufsete forrige sesong.

Én uavgjort har det blitt – selvsagt mot Everton, som knapt har tatt poeng mot noen andre og senere endte med å sparke sin daværende trener Ronald Koeman.

Stort sett har det blitt overbevisende sifre for Peps menn, men i det aller siste har det lugget litt. Forrige kamp endte med tap borte mot Shakhtar i CL – deres første tap i alle turneringer denne sesongen – men da var City allerede gruppevinnere.

Før den kampen greide City såvidt å halte seg til 2-1-seire mot West Ham og Southampton, henholdsvis i det 83. og 96. minutt.

Skader:

David Silva er tilbake, kunngjorde Pep Guardiola på sin pressekonferanse før kampen.

Den kan du for øvrig lese i sin helhet her.

City-kaptein Vincent Kompany er imidlertid fortsatt tvilsom med et uspesifisert problem. Delph skal ha kommet seg tilbake fra sykdom og er klar, men forsvarsspillerne John Stones (Hamstring) og Benjamin Mendy (Kne) er definitivt ute.

Ellers kan vi legge til at City altså tok den tunge borteturen til Ukraina så sent som onsdag, så de som spilte den kampen skal i teorien være mer slitne enn de som stilte hjemme mot Moskva for United på tirsdag.

City i forrige match (borte mot Shakhtar i CL):

Ederson; Danilo, Adarabioyo, Mangala, Fernandinho (Agüero, 66′); Touré, Foden, Gündogan; Sané (Diaz, 62′), Bernardo Silva; Gabriel Jesus.

City i forrige PL-match (Mot Southampton – muligens en klarere indikasjon på hvordan de stiller på søndag):

Ederson; Walker, Mangala, Otamendi, Danilo; De Bruyne, Delph, Silva; Sterling, Agüero, Sané.

Manchester United:

Stakk av med gruppeseier i CL og 2-1 hjemme mot CSKA i forrige kamp, og er i knallform etter seire i tøffe bortekamper mot Watford og Arsenal like før den tid.

Særlig Jesse Lingard viste seg fram fra sin beste side i de to kampene, med et herlig avgjørende raid mot Watford og to nettkjenninger mot Wengers menn.

Faktisk strekker rekka seg nå til fire kamper, dersom vi tar med de forventede seirene mot Newcastle (4-1) og Brighton (1-0).

Skader og suspensjoner:

Et enormt skjær i sjøen fra seieren mot Arsenal i forrige PL-runde var det røde kortet og dermed den påfølgende suspensjonen for Paul Pogba.

LES OGSÅ: Slik kan United vinne uten Pogba.

Carrick og Bailly er definitivt også ute. I tillegg må United muligens greie seg uten Marouane Fellaini, som ifølge Mourinho vurderes helt fram til kampstart.

På den hyggeligere siden er både Zlatan, Matic (som visstnok skal spille med skade) og Jones klare for spill.

United i forrige kamp (Mot CSKA i 3-4-1-2):

Romero; Lindelöf, Smalling, Blind; Valencia, Pogba, Herrera, Shaw; Mata; Lukaku, Rashford.

Manchester United har de siste kampene spilt med en backtreer, men det spekuleres i at portugiseren kanskje vurderer å legge om til 4-2-3-1 igjen mot City.

LES OGSÅ: Det er en formasjon han har lykkes med før.

I tillegg kan vi anta at lagoppstillingen mot CSKA ble tatt ut med tanke på City-matchen, så etter alt å dømme blir det store endringer fra laget som spilte i midtuka.

 

Tidligere møter

Selv om det endte 0-0, var det høy temperatur i det siste oppgjøret mellom United og City. Marouane Fellaini ble utvist ti minutter før full tid for å skalle ned Sergio Agüero, og etterpå brøt det ut tumulter.

Flere av spillerne mente Agüero overspilte, noe Mourinho ga dem støtte i:

– Hvis Sergio ikke går i bakken, er det helt sikkert ikke rødt, men hvis Marouane ga ham sjansen til det.. Jeg vet ikke, for jeg så ikke på det. Jeg har kun tre detaljer. Marouane sier det er rødt fordi det er Marouane. Han er veldig skuffet. Han følte han fikk rødt fordi han er Marouane Fellaini, sa portugiseren.

– Atkinson sa at han vurderte det som rødt, men da jeg så Agüero i tunnelen, hadde han ingen brukket nese eller brukket hodeskalle. Ansiktet hans var vakkert slik det alltid er, så jeg vet ikke. Jeg kan gjette at dette var litt rødt kort, og en liten del av det skyldes også en veldig rutinert og smart argentinsk spiller, sa han videre.

Kanskje var det dette han tenkte på da han kom med et stikk til City-spillerne på pressekonferansens andre del fredag.

Før den tid hadde United vunnet en kamp i Ligacupen mot Guardiolas City, og tapt 2-1 hjemme i PL.

Ellers kan vi føye til:

  • Etter at de tapte fire PL-kamper på rad mot City, har United kun tapt et av sine siste fem derbyer mot City (To seire, to uavgjort, og ett tap)
  • Ingen bortelag har scoret flere PL-mål på Old Trafford enn City (som med sine 27 ligger likt med Chelsea), mens Chelsea er det eneste laget som har vunnet flere kamper på Old Trafford (6) enn City (5)
  • United har tapt syv av sine siste 12 mot City – like mange som de tapte over de 45 kampene de spilte mot dem før det (22 seire, 16 uavgjort, syv tap).

Redaksjonens syn:

Hvis du lurer på hva United.no-redaksjonen tror om søndagens kamp, kan du ta en titt på denne artikkelen.

Opta-tallene:

Dette anbefaler vi ikke å se på hvis du allerede er redd for Manchester City. Men; her er en liten oversikt over hvordan United og City kommer ut av ulike statistikker, deriblant sjanser, mål, taklinger, skudd på og skudd utenfor mål.

Dommeren:

Michael Oliver.

Premier Leagues dommerprofil har dømt Manchester United mot Manchester City en rekke ganger tidligere, senest i 2015/2016-sesongen da United vant 1-0 på Etihad takket være Marcus Rashford.

I fjor dømte han United mot Watford, Everton, Liverpool og Chelsea.

Dette blir andre gang han dømmer United denne sesongen. Oliver var pipeblåser da United slo Leicester 2-0 i andre serierunde.

Den forholdsvis unge, men rutinerte, dommeren på 32 år har i en årrekke gjort seg bemerket som en god dommer som både observerer godt, har god spilleforståelse og kommuniserer profesjonelt med spillerne.

Han har dømt Premier League siden 2010.

Høsten 2014 kom Oliver i søkelyset da han dømte United-City og blåtrøyene kunne argumentere for hele tre straffer. Utvisningen av Chris Smalling i førsteomgang var imidlertid udiskuterbar.

Powered by Labrador CMS