United kan miste milliarder fra adidas

Utstyrsleverandør adidas kan kutte det årlige beløpet til United med 50 prosent om ikke Manchester United spiller i Premier League. adidas kan også terminere den gullkantede avtalen med klubben med én sesongs varsel.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag møtes de øvrige 14 Premier League-klubbene og Premier League-ledelsen for å diskutere veien videre eter at planene om en superliga ble kjent.

På den første delen av møtet er verken United, Manchester City, Arsenal, Tottenham, Liverpool eller Chelsea invitert til å delta. 

Muligheten for å kaste de seks såkalte superliga-klubbene, deriblant United, ut av Premier League, blir ikke utelukket, skriver Telegraph.

Kan bety enorme endringer

Dersom det gjøres alvor ut av trusselen om å kaste de seks utbryterklubbene ut av Premier League, er det ventet at det kommer til å bli en juridisk tautrekking på høyt plan.

På den ene siden er det de seks mest populære Premier League-klubbenes eiere som nå går inn for å etablere en internasjonal superliga som erstatning til UEFAs turneringer, men det vil også ha store konsekvenser for merkevaren Premier League, selv om de seks klubbene skulle forbli en del av Englands øverste divisjon.

Dersom United og de andre klubbene faktisk blir kastet ut, kan det ha enorme konsekvenser for Uniteds kommersielle avtaler, særlig med utstyrsleverandøren adidas.

Manchester Uniteds tre største enkeltstående inntektskilder er i dag Premier League, UEFA og adidas.

De seks utbryterklubbene ønsker å bli værende i Premier League og følgelig få inntektene derfra med seg videre i fortsettelsen, mens inntektene fra den varslede superligaen skal erstatte pengene klubbene får fra spill i europacupene.

Men det har foreløpig vært lite fokus på hva en eventuell utkastelse fra Premier League vil medføre for de seks klubbene med tanke på kommersielle inntekter.

Konsekvensene for Manchester United kan bli dramatiske. 

United har en utstyrsavtale med adidas som har sikret klubben 75 millioner pund i året siden oppstarten i 2015/16-sesongen.

Dette beløpet kan adidas redusere med 50 prosent, altså 37,5 millioner pund per sesong Manchester United ikke spiller i Premier League.

Men det kan faktisk bli enda verre.

adidas har nemlig også muligheten til å terminere kontrakten med United, med et oppsigelsesvarsel på én hel sesong, dersom United rykker ned, og/eller ikke spiller i Premier League eller den øverste divisjonen i England, uavhengig av navn.

Uniteds nåværende avtale med adidas strekker seg ut 2024/25-sesongen.

God butikk, men alt har en pris

Det er ikke dermed sagt at adidas kommer til å si opp avtalen med United derson klubben kastes ut av Premier League, men muligheten ligger utvilsomt der.

Dilemmaet for adidas, og de andre utstyrsleverandørene, er at draktene til utbryterklubbene selger godt blant fansen og er god butikk.

Men hvor godt vil disse draktene selge om fansen vender superligaprosjektet ryggen? Og kan utstyrsleverandørene som velger å stå fast på sine klubbavtaler med utbryterklubbene bli utsatt for fansens boikott?

I tillegg er det verdt å legge merke til at adidas sin tidligere sjef Herbert Hainer, som ledet utstyrsgiganten da United og adidas inngikk avtalen, nå er president i Bayern München, et av lagene som har sagt klart nei til den nye superligaen som skal ha møtt stor motbør i Tyskland.

En rekke av utstyrsleverandørene har også egne avtaler med forbundene som utbryterklubbene spiller under, og det vil bli interessant å se hvordan disse leverandørene vil reagere, basert på sine forbudsavtaler, om den foreslåtte ligaen faktisk blir en realitet.

Sterke reaksjoner fra Premier League og UEFA

Det som i alle fall er klart er at Premier League har gitt klart uttrykk for sin sterke motstand mot superligaplanene.

«Premier League fordømmer ethvert forslag som angriper prinsippene om en åpen turnering basert på sportslige resultater som et selve hjertet i den nasjonale og europeiske fotballpyramiden», skriver ledelsen i en pressemelding og sier organisasjonen vil jobbe tett med FA, EFL, PFA (spillerforeningen) and LMA (managerforeningen) for å forsvare integriteten i fotballen.

TORDNER: UEFA-sjef Aleksander Ceferin ber utbryterklubbene snu og ta til fornuft.

UEFAs president Aleksander Ceferin ber utbryterklubbene i England ta til vettet. 

«Dere har gjort en stor feil. Engelske fans fortjener at dere retter opp denne feilen. De fortjener respekt. Rett opp feilen, snu og ta til fornuften».

Powered by Labrador CMS