Mulig motstander: Porto

Før torsdagens Champions League-trekning vil united.no ta en titt på Uniteds mulige motstandere. Først ut: Porto.

Publisert Sist oppdatert

Manchester United kan trekke FC Porto, AC Milan, Real Madrid, Shakthar Donetsk, Valencia eller Celtic i torsdagens Champions League-trekning. Før det vil united.no ta en titt på de ulike lagene.

Først ut – Porto.

United.no følger selvsagt torsdagens trekning direkte fra 11.30.

Hjemlig liga 2012/13:

Portos kamp mot Vitoria Setubal ble avlyst før helga, og laget tar dermed juleferie i Portugal på 2. plass – tre poeng bak Benfica, men med én kamp til gode på serielederne.

De har spilt 11 seriekamper så langt og er ubeseiret etter ni seirer og to uavgjorte kamper. Målforskjellen er på 27-6. Poengtapene har kommet borte mot Gil Vicente og Rio Ave, men laget har ikke møtt Benfica til toppkamp enda. Det skjer først 13. januar.

For å sammenlikne med United så vant Porto 2-0 borte over Braga (som United slo 2 x 3-2) da lagene møttes i serien, selv om det skal sies at målene kom i siste minutt (skudd som traff en spiller og lurte keeper) og på overtid (forsvarsfeil som ble hardt straffet).

Porto var faktisk ubeseiret i alle kamper i alle turneringer fram til 30. november. De slapp bare inn mål i fem av de 18 kampene underveis i den gode perioden.

Det første tapet kom i cupen, borte mot nettopp Braga, 30. november, men det skal sies at Porto sparte åtte av de vanlige spillerne i førsteelleveren under 1-2-tapet i den kampen. De gikk altså til kampen på samme måte som United normalt går til ligacupkampene på – selv om grunnen nok var at gruppefinalen mot Paris St. Germain i Champions League ventet like etter.

I Champions League:

Porto ble trukket i gruppe med Paris St. Germain, Dinamo Zagreb og Dynamo Kiev, og leverte varene fra første stund – akkurat som de har gjort i ligaen denne sesongen.

Kroatiske Zagreb ble slått 2-0 borte i første kamp, før det ble fulgt opp med en sterk 1-0-seier hjemme mot hardtsatsende Paris St. Germain. Deretter ble Dynamo Kiev slått 3-2 hjemme, før de fikk 0-0 borte mot samme motstander noen uker etter. Avansementet fra gruppa ble sikret med en 3-0-seier hjemme mot Zagreb i nest siste runde.

Dermed handlet det om gruppeseieren før siste kamp borte mot Paris St. Germain, og uavgjort ville være nok for portugiserne. Det ble imidlertid 1-2-tap, og dermed 2. plass i gruppa.

Stjernene:

Jackson Martinez har overtatt stafettpinnen som Portos spydspiss etter at Falcao og Hulk dro fra klubben, men han har gjort det med bravur. Han har scoret 10 mål på 11 seriekamper, og ligger dermed på 2. plass i kampen om toppscorertittelen i Portugal. Den colombianske landslagsspilleren har også nettet tre ganger i Champions League, og står med mål i 13 av 20 kamper han har spilt i denne høsten.

En av årsakene til at Martinez har scoret så hyppig er selvsagt at samarbeidet med landsmannen James Rodriguez (7 mål på 11 seriekamper og som har vært koblet til United) og den portugisiske landslagsspilleren Silvestre Varela har vært strålende.

På midtbanen styrer fortsatt Joao Moutinho (bildet til høyre) begivenhetene, og den portugisiske landslagsspilleren har som regel Lucho Gonzales ved sin side. Belgiske Steven Defour er også i troppen, men har ikke klart å ta en fast plass i laget.

I mål er det fortsatt den brasilianske veteranen Helton som dirigerer, mens han foran seg har argentinske Nicolas Otamendi, som akkurat som Lucho Gonzales har en del landskamper for Argentina tidligere i karrieren.

Treneren:

Vitor Manuel Pereira

Pereira hadde kun hatt hovedtrener-roller i lavere divisjoner tidligere, men var assistent til André Villas-Boas da Porto vant UEFA-cupen i 2011. Villas-Boas forsvant dermed til Chelsea, og portugiserne flyttet Pereira opp som hovedtrener.

Forrige sesong, i sin første sesong som hovedtrener i Porto, ledet han laget til seriegull, seks poeng foran Benfica, men det ble tap mot samme lag i cupsemifinalen.

Da ble det også skuffelse i Europa. Porto klarte ikke å avansere fra en gruppe med Zenit St. Petersburg, APOEL Nicosia og Shakhtar Donetsk, og røk ut av Europa League etter et 2-5-tap sammenlagt mot Manchester City etter nyttår. Pereira ledet også laget i den europeiske supercupfinalen mot Barcelona, men portugiserne fikk juling av Barcelona med 2-0 der.

Denne sesongen har det imidlertid gått bedre, og med fullt lag har Porto altså kun tapt én eneste kamp, bortekampen mot Paris St. Germain i siste runde i Champions League.

Powered by Labrador CMS