– Mye godt av Pereira, men Pogba vil kunne løse rollen bedre

TAKTISK ANALYSE: Øyvind Eide studerer hvordan Andreas Pereira løste mellomromsrollen i 3-1-seieren mot Brighton.

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide


Sakene stemmer bedre for United!

Daniel James og Marcus Rashford har funnet seg til rette på hver sin kant og Andreas Pereira ser stadig bedre ut i mellomromsrollen.

Jeg har viet litt plass til Pereira denne gang. Han har noen spennende ferdigheter, samtidig synes jeg Jesse Lingard hadde et sprekt innhopp. Det kan gi verdfull konkurranse om plassen i laget som bare vil gjøre de bedre.

ALT OM KAMPEN:

EKSPERT: Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

Pereira som tier

Som vi ser på bildet nedenfor skal Pereira finne sin plass mellom backleddet og midtbaneleddet til motstander.

Brighton spilte en ganske klassisk 4-4-2. Det gjør at Pereira kan søke ulike «lommer». Over ser vi midtstopperen til Brighton som er usikker på hva han skal gjøre med Pereira, så han legger seg i en mellomposisjon, for å kunne rekke både opp og ned i leddet sitt igjen. For Brighton sin del betyr det at han havner på mellomdistanse.

Rashford utnytter den lille bevegelsen stopperen gjør når han går frem i Pereira. Dette er nok rom for Rashford å starte inn i. Slike bevegelser av Rashford og James er helt avgjørende for at United skal lykkes i angrep. Det gjør at laget har trussel i mellomrom og bakrom samtidig. Rashford får ballen og kommer nesten til en stor sjanse i situasjonen på bildet ovenfor.

Nedenfor er ballen på vei til Williams.

Pereira har posisjonert seg i leddet til Brighton, og vi ser at den sentrale midtbanespilleren til Brighton ser over på Fred som er alene. Dette er en god posisjon som til enhver tid gir motstander dette valget; skal han gå opp? Eller bli liggende på trusselen i mellomrom?

Fred får ballen og kan utfordre leddet. Midtbanespillerne til Brighton må ta ett nytt valg; hvem skal støte?

Midtbanespilleren havner på mellomdistanse, og Pereira får ballen. I forrige analyse kritiserte jeg Pereira fordi han brukte for lang tid med ball og brukte for mange touch. Men fotball er en relasjonell idrett; bevegelse skaper pasning. I denne kampen var det mye større trussel på topp.

Nedenfor ser vi foranledningen til 1-0.

Pereira har funnet seg en god plass mellom leddene. Martial ligger og okkuperer stopperne, så nok en gang får Brighton trøbbel med å plukke ut Pereira.

I dette tilfellet greier ikke Fred å finne Pereira.

I stedet spiller Fred direkte til Martial, som legger ballen i støtte til en Pereira som kommer på støtteløp. I denne rollen finner Pereira gode rom, og det er tvilsomt at det er særlig mange lag som kommer til å spille flat 4-4-2 i kommende kamper mot United.

Etter å ha mottatt støttepasningen er Pereira rettvendt og har lyntogene Martial, James og Rashford foran seg.

Dette er rom United må søke å komme i ofte nok. De fant dette rommet også forrige kamp, men bevegelsene foran ballfører var vesentlige bedre enn i 0-1 tapet for Bournemouth.

Mottrekk i 4-4-2

Så om lag kommer til å fortsette å spille 4-4-2 mot United, hva blir mottrekket deres?

Det åpenbare valget er at de kommer til å legge seg veldig lavt. Korte avstander mellom ledd, og minimalt bakrom. Det er en særdeles defensiv inngang som ofte en del lag velger.

I denne kampen valgte Brighton å flytte midtbane og spissene helt over på ballsiden. Slik fikk de tatt ut både midtbanen til United og Pereira.

I bildet nedenfor ser vi ikke Williams, han ligger helt alene ute på venstre side. Trekket til United bør være å vende spillet. Da settes de seks spillere hos Brighton ute av spill.

Pereira gjorde gode ting når han søkte plass mellom ledd. Det han burde utnyttet bedre er situasjonen vi ser på bildet nedenfor.

Martial møter bredt ut mot ballfører, og det er stor avstand mellom midtstopperne til Brighton. Om Pereira kan utfordre dette rommet med løp, så må noen følge det løpet, ellers er han alene på mål. Det igjen vil skape rom for andre. Her er det et utviklingspotensial for Pereira.

Konklusjon

Er mellomromsrollen løst?

Pereira finner gode posisjoner, får et mål og tar gode valg i kampen mot Brighton. Lingard hadde også et godt innhopp, og var sprekere enn tidligere i sesongen.

Dette skaper sunn konkurranse som vil gjøre laget bedre. Denne rollen krever kreativitet og besluttsomhet. Jeg mener fortsatt at Paul Pogba, i godt humør, vil løse denne rollen bedre. Også fordi Fred behøves for å sikre venstrebacken, siden Rashford får litt frie tøyler offensivt. Slik sett kan det tvinges frem at Pogba går inn i denne rollen. Pogba har enorm gjennombruddskraft på dybdeløp, slik som jeg påpekte at Pereira burde gjenkjent på siste bildet.

Brandon Williams gjorde forøvrig sakene sine bra på backen. Han leser spillet godt og spiller med en fin ro. Jeg håper han får muligheten til å vise seg mot bedre lag også.

NB! Alle skjermdumper er hentet fra TV 2.

ALT OM KAMPEN:

Powered by Labrador CMS