SvartHvitt

Dette er det United mister i sommer

Publisert Sist oppdatert

Det går mot storrengjøring for Erik ten Hag når nederlenderen blir ny United-sjef denne sommeren. Ekspertene roper på voldsomme utskiftninger i United-stallen og i øyeblikket kan det se ut til at de får viljen sin.

Seks spillere er nemlig på utgående kontrakt, og det er lite som tyder på at noen av dem forlenger sine avtaler med klubben før sesongslutt.

Nemanja Matic har allerede bekreftet at han kommer til å forlate Old Trafford etter bortemøtet med Crystal Palace, sesongens siste kamp.

Ajax v Real Madrid - UEFA Champions League Round of 16: First Leg

I tillegg er flere spillere lenket bort til andre klubber.

I denne saken bruker vi statistikkverktøyet Statsbomb til å ta en litt grundigere titt på hvilke kvaliteter United faktisk mister, nå som nærmere halve spillerstallen ser ut til å forsvinne ut portene. Først ser vi på spillerne vi vet er på vei ut, deretter ser vi på spillerne som er heftigst lenket til overganger bort fra Drømmenes Teater.

Nemanja Matic

Alder: 33 år
Kamper denne sesongen (fra start): 31 (17)
Målpoeng denne sesongen: 0 mål, 4 målgivende pasninger
Vært i United siden: 2017
Verdi (Transfermarkt): 5,1 millioner pund
Interesserte klubber: Roma, Juventus

Manchester United v Brentford - Premier League

Det serbiske midtbaneankeret avslørte i april at denne sesongen blir hans siste i United-trøya, ettersom han ikke ønsker å fortsette på Old Trafford når kontrakten hans løper ut til sommeren.

33-åringen forlater klubben etter fem år med 188 kamper på CV-en (kan bli 190 før sesongslutt), men dessverre uten trofeer.

Denne sesongen har han måttet finne seg i å spille mindre enn både Scott McTominay og Fred, men statistikken viser at veteranen klarer seg bedre enn greit på flere områder sammenliknet med de to midtbanekonkurrentene.

Eksempelvis snitter serberen på én assist per fjerde Premier League-kamp, i tillegg til at han skaper sjanser på 0,1 xG i snitt per 90 spilte minutter. Det er så vidt høyere enn både McTominay og Fred.

Matic slår også flere nøkkelpasninger enn McTominay, blir taklet sjeldnest av de tre, er mer pasningssikker og sprer flere langpasninger. Serberen er faktisk den United-spilleren som har vært mest treffsikker med langballene sine denne ligasesongen.

Bare Paul Pogba spiller ballen inn i motstandernes tredel oftere, og Matic tar McTominay og Fred både på pasninger inne på siste tredel og pasninger inn i motstanders boks.

Det hører også med at Matic er den spilleren i United med høyest xGBuildup per kamp, altså er det han som oftest er del av angrep som fører til store målsjanser.

Problemet – og årsaken til at det nå kanskje er greit at Matic drar – er at han er vesentlig mindre mobil enn sine motparter på midtbanen.

Dermed ville han nok uansett ikke fungert optimalt i Erik ten Hags United.

Selv om han bryter oftere enn McTominay og gjenvinner ballen omtrent like ofte, er Matic nemlig langt mindre aggressiv. Han går sjeldnere i både press og motpress (press innen fem sekunder etter balltap) og presser også i snitt lenger unna motstanders mål.

Det er også sjeldnere at Matic’ motpress fører til gjenvinning for United.

Tallene tyder på at den tidligere Chelsea-spilleren har noen gode år igjen av karrieren, dersom han får spille i et lag som spiller bedre på hans styrker. Det kan han kanskje få i Roma. Gamlesjef José Mourinho er rapportert å være lysten på å hente sin tidligere elev til den evige stad.

Juan Mata

Alder: 34 år
Kamper denne sesongen (fra start): 10 (3)
Målpoeng denne sesongen: 0 mål, 0 målgivende pasninger
Vært i United siden: 2014
Verdi (Transfermarkt): 2,5 millioner pund
Ryktet til: Real Sociedad, Valencia, Real Betis

Manchester United v Brentford - Premier League

Juan Mata er en annen spiller som er på utgående kontrakt. Rapportene fra engelske medier tyder heller ikke på at det ikke er samtaler om noen forlengelse.

Det virker fornuftig, spilletiden spanjolen får tatt i betraktning. Midtbaneeleganten står med skarve 311 minutter på banen denne sesongen, tilsvarende 7 % av maksimal spilletid denne sesongen.

Friskest i minne ligger kampen hjemmemøtet mot Brentford, der han spilte fra start og fikk 75 minutter, før han gikk av til velfortjent applaus.

Veteranen ble senere hyllet både på spillerbørsen til united.no, i engelske medier og på leserbørsen. Statistikkene til Statsbomb viser imidlertid at dette var en kamp helt på det jevne av Mata.

Playmakeren gjør det greit nok på flere av statistikkene som måler kreativitet, men uten å utmerke seg. Eksempelvis ligger Brentfords Christian Eriksen høyere oppe på de fleste tabellene.

Åtte ganger i gikk Mata i press og fire ganger gikk han i press på motstanders banehalvdel. Det er lavere enn hva nesten samtlige av kollegene, både i angrep og på midtbanen, har snittet på denne sesongen.

Mannen fra nord-Spania skal riktignok ha for fem motpress, flest i mandagens kamp, men så endte ingen av dem med gjenvinning for United.

Det spørs om det ikke vil passe den sympatiske spanjolen bedre å fortsette karrieren i hjemlandet, der blant andre Real Sociedad nevnes som en mulig beiler. Uansett er det nok ingen tvil om at United-fansen ønsker Mata lykke til videre på veien.

Edinson Cavani

Alder: 35 år
Kamper denne sesongen (fra start): 18 (7)
Målpoeng denne sesongen: 2 mål, 1 målgivende pasning
Vært i United siden: 2020
Verdi (Transfermarkt): 3,4 millioner pund
Ryktet til: Real Sociedad, Villarreal, Inter

Manchester United v Brentford - Premier League

Etter fire mål og tre målgivende pasninger i Europa League-semifinalene mot Roma i fjor, var det lett å genierklære avgjørelsen om å hente Edinson Cavani på gratisovergang.

Følgelig ble det godt tatt imot da spissveteranen forlenget United-kontrakten og valgte å bli i Manchester også denne sesongen.

Det har dog ikke vist seg å bli tilsvarende stor suksess. Sør-amerikaneren har vært utilgjengelig til flere kamper enn han faktisk har spilt, noe som har bidratt til at han bare står med to mål denne sesongen, kontra 17 forrige sesong.

Det har heller ikke hjulpet at 35-åringen har vært mye mindre effektiv foran mål. Mens han under fjorårssesongen scoret 0,6 mål i snitt per spilte 90 minutter, har han scoret 0,26 mål i snitt denne.

Dette til tross for at han ifølge xG-tallene har kommer til omtrent like store sjanser per kamp denne sesongen (0,4 xG per 90) som forrige (0,44 xG per 90).

LES OGSÅ: Ville forlatt i United i fjor sommer hvis han hadde visst om Ronaldo-hjemkomsten

I tillegg er Cavani mindre involvert i det oppbyggende spillet, han går sjeldnere i press, presser lengre unna motstanders mål og er også mindre effektiv når han først presser.

Ettersom Cavani har syv mann foran seg på toppscorerlista til United denne sesongen, er stadig mer skadeplaget og ikke blir noe yngre, virker det fornuftig å ikke forhandle om noen ny kontrakt.

Troverdige Fabrizio Romano melder at spanske La Liga er Cavanis foretrukne neste destinasjon. Også her nevnes Real Sociedad hyppigst, men Villarreal er også et lag som har blitt lenket til Cavani. Det er også italienske Inter.

Jesse Lingard

Alder: 29 år
Kamper denne sesongen (fra start): 22 (4)
Målpoeng denne sesongen: 2 mål, 1 målgivende pasning
Vært i United siden: 2000 (debuterte i 2014)
Verdi (Transfermarkt): 16,9 millioner pund
Ryktet til: Newcastle, PSG, Juventus, Milan

Manchester United Training Session

Jesse Lingards United-karriere ser ut til å få en noe trist slutt etter 22 år i klubben.

Midtbanespilleren står med scoring i to av de tre finalene United har vunnet siden Sir Alex Ferguson (tre av fem hvis man teller med Community Shield), men ser nå ut til å forlate Old Trafford på gratisovergang, angivelig med en følelse av å bli dårlig behandlet av barndomsklubben.

29-åringen ble visstnok lovet en større rolle av Ole Gunnar Solskjær før sesongen, etter et knallgodt låneopphold i West Ham, men det har likevel ikke blitt mer enn 548 minutter på banen denne sesongen – 257 av dem som innbytter.

Det er noe overraskende når man ser på tallene Lingard har levert denne sesongen. Målsnittet på 0,41 (i Premier League) er mer enn godkjent og flere av de underliggende kreative tallene er oppimot nivået 29-åringen viste i utlånet til West Ham.

Eksempelvis snitter Lingard på 0,26 på Statsbombs såkalte On Ball Value-indeks (OBV). Denne måler hvorvidt handlingene til en spiller fører ballen til en mer eller mindre gunstig posisjon på banen.

Snittet på 0,26 er fjerde høyest i United-stallen denne sesongen. Bare Bruno Fernandes, Jadon Sancho og Luke Shaw ligger høyere.

Det som muligens er mest bemerkelsesverdig ved at Lingard har slitt med tilliten, er at han har vært blant Uniteds beste på presspill de gangene han har fått sjansen.

Bare Fred presser mer, og United gjenvinner også ballen relativt ofte hver gang Lingard presser. Lingard topper i tillegg listene når det gjelder motpress, press på motstanders banehalvdel og motpress på motstanders banehalvdel.

Med tanke på at Ten Hag også later til å være en mann som vet å verdsette godt presspill, er det derfor ikke så rart at nederlenderen angivelig ønsker å ha med Lingard videre.

Det virker imidlertid som om forholdet mellom United og mannen som spilte VM-semifinale i 2018 nå er så ødelagt at det ikke lar seg reparere, i alle fall ikke før kontrakten løper ut ved sesongslutt.

Lee Grant

Alder: 39 år
Kamper denne sesongen (fra start): 0 (0)
Målpoeng denne sesongen: 0
Rene bur denne sesongen: 0
Vært i United siden: 2018
Verdi (Transfermarkt): 211 000 pund
Ryktet til: Legger opp ved sesongslutt?

Manchester United v Leicester City - Premier League

Grant kom til United fra Stoke og ble klubbens tredjekeeper før José Mourinhos siste sesong på Old Trafford. Før denne sesongen ble han «nedgradert» til fjerdekeeper etter Tom Heatons ankomst.

Med en såpass perifer rolle har det naturligvis ikke blitt så mange minuttene i United-buret på Grant.

Veteranen fikk debuten sin som innbytter da Sergio Romero ble utvist i ligacuptapet for Derby i 2018, før debuten fra start kom da Solskjær sendte reservelaget til Kasakhstan for å møte Astana i 2019.

Med mindre Rangnick er gavmild med spilletiden de siste kampene denne sesongen, vil disse to opptredenene stå igjen som Grants eneste for United.

Med null kamper på de to siste sesongene har det nok ikke de aller største ringvirkningene dersom Grant forlater United denne sommeren.

Men med en Dean Henderson som muligens også er på vei ut, spørs det om ikke United bør investere i en ny keeper som kan dekke for David de Gea og Tom Heaton ved behov.

Paul Pogba

Alder: 29 år
Kamper denne sesongen (fra start): 27 (21)
Målpoeng denne sesongen: 1 mål, 9 målgivende pasninger
Vært i United siden: 2016
Verdi (Transfermarkt): 46,4 millioner pund
Ryktet til: Real Madrid, Juventus, PSG

Manchester United v Norwich City - Premier League

Han har nok vært den mest omtalte og kontroversielle spilleren i United-garderoben de siste årene, men denne sommeren kan det se ut til at Paul Pogba faktisk skiller lag med klubben han fikk sin første seniorkamp for.

Det gjør han i så fall etter å ha brukt flere av karrierens beste år på Old Trafford, uten at det helt store gjennombruddet har kommet.

Det har blitt sagt og skrevet at United har slitt med å finne ut hvilken posisjon på banen Pogba presterer best i, men franskmannen har fått prøve seg både som anker, indreløper, tier og kantspiller uten at det har løsnet helt.

Samtidig viser både statistikkene og størrelsen på klubbene som lenkes til Pogba hvilket talent det er som antakelig glipper mellom fingrene til United ved sesongslutt.

Bare Spurs’ Dejan Kulusevski leverer målgivende pasninger oftere per spilte 90 enn Pogba denne sesongen. Franskmannen har også best snitt i United når det gjelder xA (forventede assists) i åpent spill, gjennombruddspasninger og såkalte «deep progressions» – altså er Pogba den United-spilleren som oftest frakter eller spiller ballen inn på motstanders tredel.

Pogba scorer også helt i toppen på nøkkelpasninger, antall pasninger på motstanders tredel, pasninger inn i boks, xGBuildup og xGChain blant egne lagkamerater. De to siste forteller at den høyreiste midtbanemannen ofte er involvert når United skaper store sjanser.

Samtidig er det heller ikke til å komme unna at Pogba – i tillegg til å tidvis være et uromoment for motstanderforsvar – også har vært et uromoment for klubben, ved flere ganger å gå ut og spre tvil om sin egen fremtid i klubben.

Dermed vil det nok være best for begge parter å skille part og heller prøve på nytt hver for seg.

Andre som kan være på vei bort:

Samtidig som de seks over virker å ganske sikkert være på vei ut, kan det også være at de får selskap på vei ut døra av noen spillere som fortsatt har kontrakt med klubben neste sesong.

Dette er de fem spillerne som for øyeblikket virker å være sterkest lenket til en overgang som tar dem vekk fra Drømmenes Teater.

Dean Henderson

Alder: 25 år
Kamper denne sesongen (fra start): 3 (3)
Målpoeng denne sesongen: 0
Rene bur denne sesongen: 0
Vært i United siden: 2013 (kom tilbake fra utlån og debuterte 2020)
Verdi (Transfermarkt): 15,2 millioner pund
Ryktet til: Newcastle, Fulham, Middlesbrough, Bournemouth, West Ham

Manchester United v Middlesbrough: The Emirates FA Cup Fourth Round

«Deano» er én av spillerne som ryktes bort, selv om han har kontrakt med United helt frem til 2025.

Engelskmannen gikk inn i denne sesongen med antatt status som førstekeeper på Old Trafford, spesielt etter flausen til David de Gea i Europa League-finalen. Statusen som førstevalg hadde Henderson også gjort seg fortjent til.

Sammenlikner man tallene de to leverte i Premier League i løpet av fjorårssesongen, er det nemlig Henderson som – så vidt – kommer best ut.

Dessverre for Henderson har coronasykdommen han pådro seg før sesongen kostet dyrt. I løpet av tiden det kom å komme seg til hektene festet nemlig De Gea et jerngrep om keeperplassen.

Statistikkene viser også at 2021/22-versjonen av De Gea er en bedre keeper enn 2020/21-versjonen av Henderson.

Spanjolen forhindrer flere mål, redder en god del mer enn man kan forvente og gjør så vidt også færre posisjoneringsfeil per kamp. OBV-indeksen hans er på 0,08 denne sesongen, sammenliknet med -0,09 for Henderson forrige sesong.

Med ballen i beina er de to også omtrent like gode.

25 år er ingen alder for en målvakt, men det finnes antakelig grenser for hvor lenge Henderson gidder å være annenfiolin bak De Gea, spesielt dersom han har ambisjoner om å spille seg inn på det engelske landslaget.

Derfor vil det ikke overraske om han velger å forlate United til sommeren.

Phil Jones

Alder: 30 år
Kamper denne sesongen (fra start): 5 (2)
Målpoeng denne sesongen: 0 mål, 0 målgivende pasninger
Rene bur etter spill fra start denne sesongen: 0
Vært i United siden: 2011
Verdi (Transfermarkt): 3,4 millioner pund
Ryktet til: Watford, Newcastle, Bordeaux

Manchester United v Chelsea - Premier League

Én av fire spillere i United-stallen som vet hvordan det føles å finne Premier League. Når Matic drar vil Jones være én av tre, og før overgangssommeren er over kan det fort bare De Gea og Cristiano Ronaldo igjen.

Ifølge Manchester Evening News har Jones nemlig fortalt lagkameratene at han ønsker å dra etter sesongslutt.

Det er ikke så overraskende. Etter å ha fått karrieren satt på pause i to år som følge av skader, er det ikke lett å kjempe seg forbi Raphaël Varane, Harry Maguire og Victor Lindelöf i køen om en stopperplass i United.

I tillegg ryktes det at klubben ønsker å hente atter en ny stopper i sommer.

Heldigvis har Jones gjort der forholdsvis sterkt de få gangene han har fått sjansen siden han ble frisk igjen.

Snittet av det han har levert i United-drakta denne sesongen er helt i United-toppen både hva gjelder taklinger, ballbrudd og klareringer per 90 spilte minutter.

Han har heller ikke dummet seg ut med ballen.

Uansett hva som skjer med Jones videre, er det ingen tvil om at han fortjener å gå til et sted der han får regelmessig spilletid etter det han har opplevd de siste årene.

Anthony Martial

Alder: 26 år
Kamper denne sesongen (fra start): 11 (4)
Målpoeng denne sesongen: 1 mål, 0 målgivende pasninger
Vært i United siden: 2015
Verdi (Transfermarkt): 23,6 millioner pund
Ryktet til: Inter, Sevilla

Manchester United v Arsenal - Premier League

Anthony Martial er en mann det kan skrives side opp og side ned om.

Franskmannen har gått fra å være et av fotball-Europas aller største talenter, til å være en spiller United-fansen river seg i håret av. Nå er han lånt ut til Sevilla, der han heller ikke har slått ut i full blomst.

Det har ikke kommet altfor mange rapporter rundt hvorvidt Ten Hag planlegger Uniteds fremtid med Martial eller ikke, men angriperen er antakelig en spiller som i alle fall går en usikker fremtid i møte etter to svake sesonger på rad.

Hvis kommende sommer skulle vise seg å bli kroken på døra for Martials United-karriere, er det i alle fall ingen tvil om at klubben mister en spiller som har utvist et skyhøyt potensiale i fortiden.

I 2019/20-sesongen, hans beste i United-trøya, ble han klubbens toppscorer med 23 mål.

Franskmannen lå i toppsjiktet i United både hva gjaldt effektivitet foran mål, vellykkede driblinger, berøringer i boks og på den såkalte OBV-indeksen. Dessverre sank han som en sten på flere av disse statistikkene året etter.

Martial gikk fra å score på 22 prosent av skuddene sine til å score på ni prosent. Til tross for en snitt-xG på 0,37 per kamp, scoret han ikke oftere enn 0,23 per 90 spilte minutter. Underforstått: Avslutningene gikk fra å være gode til å være direkte svake.

Det skal sies at han – delvis på grunn av gode dribleinvolveringer – fortsatt leverte sterkt på OBV-indeksen, uten at det ga selvtillit til å lykkes foran mål.

Nå er spørsmålet om Martial har forspilt sin siste sjanse i United, eller om Ten Hag er klar til å gi franskmannen en siste mulighet til å svare kritikerne som hadde dømt ham nord og ned allerede før han hadde satt sin fot på Old Trafford i 2015.

Eric Bailly

Alder: 28 år
Kamper denne sesongen (fra start): 7 (6)
Målpoeng denne sesongen: 0 mål, 0 målgivende pasninger
Rene bur etter spill fra start denne sesongen: 0
Vært i United siden: 2016
Verdi (Transfermarkt): 6,8 millioner pund
Ryktet til: Milan, Roma, Barcelona

Manchester United v Chelsea - Premier League

Rapportene som har sivet ut av Old Trafford tyder på Eric Bailly er svært misfornøyd med hvor mye spilletid han har fått denne sesongen. Blant annet skal ivorianeren satt et tydelig spørsmålstegn ved at kaptein Harry Maguire har fått såpass mange sjanser som han har fått.

Samtidig har 28-åringen tilsynelatende blitt nedgradert til femtevalg på stopperplass, bak Maguire, Varane, Lindelöf og Jones.

Bailly har ikke fått mer enn 1279 minutter på banen til sammen over de siste tre ligasesongene. Det tilsvarer litt over 14 hele kamper, så vidt over en tredels Premier League-sesong. Da er det kanskje greit å skifte beite.

Tallene fra de to foregående sesongene viser at Bailly har levert til godkjent når han først har fått sjansen. Som forventet ligger han høyt på taklinger og ballbrudd, men ellers utmerker han seg ikke spesielt.

På OBV-statistikken ligger han eksempelvis siste av United-stopperne hittil denne sesongen.

Aaron Wan-Bissaka

Alder: 24 år
Kamper denne sesongen (fra start): 26 (25)
Målpoeng denne sesongen: 0 mål, 0 målgivende pasninger
Rene bur etter spill fra start denne sesongen: 4
Vært i United siden: 2019
Verdi (Transfermarkt): 25,3 millioner pund
Ryktet til: Crystal Palace

Manchester United Training Session

Førstesesongen til Aaron Wan-Bissaka i Manchester United var av det lovende slaget. Selv om de offensive bidragene i stor grad uteble, ble høyrebacken hyllet for sine takleferdigheter. Blant annet fikk han tilnavnet «edderkoppen» av fansen.

To år senere er ikke posisjonen hans blant supporterne like solid. I 2020 var han fortsatt et ungt talent som fortsatt hadde mulighet til å utvikle angrepsferdighetene. I 2022 fyller han 25 år, og det er snart et helt år siden forrige målpoeng.

For første gang siden ankomsten har Wan-Bissaka denne sesongen opplevd faktisk konkurranse om posisjonen ute til høyre i United-forsvaret og lenge har det sett ut som om Diogo Dalot har festet grepet om backplassen.

Croydon-gutten Wan-Bissaka har hatt en negativ kurve når man ser på mange av de statistikkene vi liker å måle backer etter. Blant annet er han mindre involvert fremover denne sesongen enn han har vært tidligere, og han slår også færre vellykkede innlegg enn før.

Antallet taklinger og stoppede dribleforsøk har også duppet litt, men Wan-Bissaka leverer fortsatt sterkt her sammenliknet med resten av ligaen.

Det er ingen tvil om at den tidligere Palace-spilleren har potensiale til å være en solid Premier League-back. Spørsmålet er bare om han har ferdighetene til å være en Ten Hag-back.

ANALYSE: Dette er fotballen Ten Hag står for

FACEBOOK

Powered by Labrador CMS