OGS (9)

Så viktig er det å prestere i sesongoppkjøringen

Sluttresultatene er kanskje ikke å anse som det viktigste under sommerens treningskamper, men det er en viss sammenheng mellom en god oppkjøring og en god sesongstart.

Publisert Sist oppdatert

Det er begrenset hvor mye man skal legge i det som skjer i løpet av en sesongoppkjøring. Hovedpoenget er å få spillerne i god fysisk form, øve inn relasjoner og bygge lagmoral.

Så kommer resultatene fra sommerens treningskamper gjerne i andre rekke.

Likevel – en dårlig oppkjøring resultatmessig vekker ikke akkurat entusiasme før en ny sesong.

LES MER: (+) Dette er det sterkeste laget Solskjær kan stille mot Derby

Det er bare å tenke tilbake på sesongoppkjøringen før 2018/19-sesongen. På seks vennskapskamper klarte ikke José Mourinhos gutter å vinne mer enn én fattig kamp. Portugiseren var sur på absolutt alt og alle, mens Ander Herrera manet til optimisme.

– Det er selvfølgelig aldri kjekt å tape fotballkamper, men sesongoppkjøring er sesongoppkjøring, uttrykte spanjolen, som mente at det bare var Premier League-åpningen mot Leicester som betydde noe.

DÅRLIG STEMNING: Etter en elendig og kontroversiell sesongoppkjøring, havnet José Mourinhos United tidlig bakpå i kampen mot byrival City, som til slutt vant ligaen.

Den kampen vant riktignok United 2-1, men etter en elendig første halvdel av sesongen, sa det likevel stopp 16 kamper senere. Da fikk Mourinho fyken i United.

På det tidspunktet lå laget på en sjetteplass, hele 19 poeng bak ligaledende Liverpool. Om de svake resultatene har noe som helst sammenheng med den elendige sesongoppkjøringen er selvfølgelig vanskelig å si, men statistikken tyder i alle fall på at det finnes en viss kobling mellom resultater i treningskampene før sesongen og poengfangsten helt i starten av den nye sesongen.

Trenger ti poeng på de første fem kampene for å vinne Premier League

Denne sesongen virker United å ha onde intensjoner om å hevde seg ytterligere i Premier League, etter foregående sesongs andreplass. Ole Gunnar Solskjær har tidligere uttalt at en naturlig ambisjon er å dytte Manchester City av ligatronen og med Jadon Sancho på vei inn dørene, samt rykter om flerfoldige nye storsigneringer, ser det ut til at klubben nå virkelig ønsker å hente ligapokalen hjem til Old Trafford.

Skal klubben lykkes med det, vil det bli viktig med en god sesongstart.

De lagene som vant Premier League de ti siste årene før annerledes-sesongen 2020/21 (der ingen av lagene egentlig hadde noen særlig oppkjøring) sto alle med minst ti poeng etter sine første fem kamper.

Med andre ord er det nærmest et krav om tosifret antall poeng etter sesongens fem første ligakamper, dersom man ønsker å vinne ligagull.

BLE LIGAMESTER: Leicester vant ligaen etter en ligaåpning med ti poeng på sine første fem kamper.

I løpet av utvalget på ti sesonger har United klart tipoengskravet i halvparten – altså fem av gangene. Dette gjelder Sir Alex Fergusons tre siste sesonger, Louis van Gaals siste sesong og Mourinhos andre sesong.

Sammenlikner man disse fem sesongene med de sesongene der United ikke klarte å skaffe til veie ti poeng i løpet av sine første fem Premier League-kamper, ser man at gode prestasjoner i sesongstarten gjerne kommer etter en god førsesong.

Bedre oppkjøringer før de beste sesongstartene

Før de fem nevnte sesongstartene spilte United til sammen 31 treningskamper mot diverse motstand. 71 prosent av disse kampene endte med seier til de rødkledde fra Manchester. I de sesongene der klubben ikke fikk en like god sesongstart derimot, vant klubben bare 51,7 prosent av sine 29 oppkjøringskampene like før.

Tapsprosenten er også noe lavere i oppkjøringene før de «gode» sesongstartene.

I de sesongene der United rasket med seg ti poeng eller flere i løpet av de første fem ligakampene, tapte laget 16,1 prosent av oppkjøringskampene sine, sammenliknet med 20,7 prosent før de svakere sesongstartene.

Valerenga v Manchester United - Pre-Season Friendly
FULGTE OPP NORGESBESØK MED LIGAPANGSTART: Kort tid etter seieren over Vålerenga hadde United plukket opp 12 poeng av 15 mulige på sine fem første Premier League-kamper.

Regner vi om resultatene i treningskampene til poeng, får vi understreket bildet enda tydeligere.

I oppkjøringene før de «gode» sesongstartene, tok United 70 av 93 mulige poeng, en uttelling på 75,3 prosent. Tilsvarende tall for de fem mindre gode sesongstartene er 53 av 87 mulige poeng, en uttelling på 60,9 prosent.

Hva forteller det oss?

Jo, at regelen er at en bedre oppkjøring resultatmessig vanligvis medfører god poengfangst også i de første kampene etter at sesongen faktisk har begynt.

Dette kan det naturligvis være flere grunner til.

En forklaring kan være at dess bedre et lag er, dess bedre sjanser har det til å vinne fotballkamper, uansett om det er en oppkjøringskamp eller en vanlig kamp. En annen forklaring kan være at et lag som spiller på seg selvtillit gjennom gode prestasjoner i pre-season, får en større giv inn i sesongen.

Antakeligvis er det et sammensatt bilde.

Så skal det også sies at en god oppkjøring heller ikke alltid er ensbetydende med suksess og tilnærmet full pott i sesongstarten. I 2014 imponerte United under Louis van Gaals første dager i klubben. Fem seire og én uavgjort ble det på de seks treningskampene.

TIL Å GRÅTE AV: Jesse Lingard og resten av United fikk en fryktelig start på Premier League-sesongen 2014/15.

Sesongens første Premier League-kamper ble dog en helt annen historie.

United vant bare én av sine fem første kamper, spilte to uavgjorte og tapte to, noe som ga en sum på fem poeng. Så få poeng hadde ikke United hatt etter samme antall ligakamper siden 1989/90-sesongen.

Likevel er nok Ole Gunnar Solskjær langt ifra bekymret for om det skulle bli en liten glipp i løpet av oppkjøringen. Nordmannen ser antakelig et større bilde enn som så.

Men som Herrera påpekte, er det aldri kjekt å tape fotballkamper.

Powered by Labrador CMS