Dette er Busby-rekorden Solskjær må slå

Med sin drømmestart har Ole Gunnar Solskjær tangert Sir Matt Busby. For å slå managerlegenden må nordmannen beseire mannen som for øyeblikket er den største favoritten til å få United-jobben i sommer.

Publisert Sist oppdatert

Med 2-0-seieren over Newcastle tok Solskjær sin fjerde strake seier av fire mulige i Premier League og tangerte dermed starten til Busby i 1946.

Kamp etter kamp har Solskjær lagt Dave Sexton, TJ Wallworth og José Mourinho bak seg – alle managere som startet med minst to seirer i ligaen.

Nå er det altså bare den største av dem alle igjen.

Sir Matt Busby ble United-manager i 1945 og gjorde det til sitt oppdrag å gjøre klubben til Englands største igjen.

Ikke siden ligamesterskapet i 1911 hadde Manchester United vært i nærheten av å vinne noe som helst, og utfordringene sto i kø. Klubben sto for eksempel uten et eget stadion etter 2. verdenskrig.

Under krigen ble også ligafotballen satt på vent. I stedet ble det spilt en krigsserie, der Busby ledet sine første United-kamper.

Derfor var det ikke før i 1946/47-sesongen skotten ledet Manchester United i den øverste divisjonen.

LEGENDE: Sir Matt Busby (t.h.) avbildet med Henry Cockburn, Johnny Carey, Johnny Morris og Charlie Mitten.

Må slå Pochettino

Og det er her rekken Solskjær må slå kommer inn.

Med Busby som ny manager vant Manchester United sine fem første kamper i 1946/47-sesongen:

  • Grimsby 2-1
  • Chelsea 3-0
  • Charlton 3-1
  • Liverpool 5-0
  • Middlesbrough 1-0

Spesielt 5-0-seieren mot Liverpool var imponerende. Sesongen endte med Uniteds beste plassering siden mesterskapssesongen 1910/11, og bare erkerivalen fra Merseyside tronet over dem på tabellen.

Seiersrekken i august og september 1946 betyr altså at Solskjær er nødt til å slå United-aktuelle Mauricio Pochettino og Tottenham på Wembley 13. januar dersom han skal skrive seg inn i historiebøkene med tidenes beste start på Old Trafford.

3-0: Da lagene møttes i høst vant Tottenham 3-0 på Old Trafford.

I begge de påfølgende kampene gikk Busby på poengtap mot Chelsea (1-1) og Stoke (2-3), noe som betyr at Solskjær i ligasammenheng går forbi skotten med seirer mot Tottenham på Wembley og i den påfølgende hjemmekampen mot Brighton.

Dersom vi inkluderer FA-cupkampen mot Reading kan de to stå likt allerede på lørdag.

Uansett er det altså Pochettino, den store favoritten til å få United-jobben på permanent basis i sommer, som kan stå i veien for en mulig Solskjær-rekord.

– Han kan få jobben permanent, men da må det gå virkelig bra, sa United-journalist Simon Peach til united.no i romjulen.

– Det virker som United er interessert i Mauricio Pochettino, og det er den største klubben i verden, så jeg tror det bare står på forhandlingene med Daniel Levy.

DRØMMESTART: Sammen med Mike Phelan har Ole Gunnar Solskjær fått en eventyrlig start i United-jobben.

Kjenner barna til Busby

I nettserien «Glory, Glory!» snakker Solskjær om Busby når han mimrer tilbake til den berømte Champions League-finalen i 1999.

Nordmannen kjenner begge skottens barn, Sandy og Sheena.

– Det var noe spesielt med den dagen, for det ville vært 90-årsdagen til Sir Matt Busby. Jeg husker det var hvite duer som fløy over Camp Nou, og da kikket sønnen og datteren til Sir Matt på hverandre. De var sikre på at han satt der oppe og så på, forteller Solskjær.

– Det er fantastisk å tenke på, og det har jeg snakket med dem om flere ganger.

Busby døde i 1994, 84 år gammel.

SE «GLORY, GLORY!» MED SOLSKJÆR:

Powered by Labrador CMS