– Bli skuffet og sint på meg, men vær klar

Ole Gunnar Solskjær vet at han må skuffe og forarge flere av spillerne sine før onsdagens finale. Han ber dem likevel være klare til kamp.

Når Ole Gunnar Solskjær leder sitt lag ut på gressmatten i Gdansk onsdag kveld, er det på dagen 22 år etter at han sikret United Champions League-pokalen med sin ikoniske vinnerscoring i finalen mot Bayern München.

Denne gangen er det riktignok Europa League-pokalen som står på spill, men basert på United-trenerens sitater før kampen, er det lite som skiller mellom forberedelsene mellom 1999-finalen og nå.

– Forskjellen er at vi fløy Concorde til Barcelona. Det var en forferdelig flytur, mens gårsdagens flytur var komfortabel, sier Solskjær under sin pressekonferanse.

– Planlegger for å vinne

Det er likevel ingen grunn til å tro at det blir komfortabelt mot Unai Emerys Villarreal-mannskap onsdag kveld. United er kanskje favoritter, men de gulkledde spanjolene har gjort det vanskelig for mangt et storlag denne sesongen.

Solskjær erkjenner at hans gutter er går inn i finalen med tro på seg selv, men at det er noe Villarreal-spillerne nok også kommer til å gjøre.

– Du må forberede deg på å vinne. Vi planlegger for å vinne og vi forventer å vinne. Men jeg er sikker på at Unai føler det samme for sitt lag og sine spillere. Det er ingen forskjell.

United-treneren omtaler vinnersannsynligheten til de to lagene som «fifty-fifty», ettersom det hele skal avgjøres i én enkeltkamp.

– Alt kan skje i finale. Du kan slippe inn i det første minuttet, du kan få en skade eller en utvisning… Alt kan skje. Vi må bare være klare for alt, sier Solskjær og legger til:

– Tingen med finaler er at de blir avgjort der og da.

FINALER BLIR AVGJORT DER OG DA: Noe som Ole Gunnar Solskjær selvfølgelig vet ekstremt godt.

Det har lenge blitt diskutert hva en pokal vil ha å si for nordmannens United-mannskap, der et flertall av spillerne aldri har vært med på å vinne noe. Samtidig har det også vært snakk om hva det vil bety for Solskjær å vinne sitt første sølvtøy med klubben.

– Dette handler ikke om meg. Jeg er uansett selvsikker i det stille, slik jeg alltid er, sier nordmannen.

For spillerne sin del, tror nordmannen at et trofé kan gi to utslag. Enten en følelse av metthet, eller en følelse av fornyet sult.

– Enten kan man tenke: «Nå har jeg klart det, nå kan jeg slappe av», eller så gir det deg følelsen av at du er sulten etter mer og at du hele tiden higer etter å oppleve den følelsen igjen sammen med lagkameratene dine og klubben din.

– Bli skuffet og sint på meg, men vær klar

Som nevnt henger Solskjær-navnet og europeiske finaler tett sammen. Finalescoringen fra 1999 har naturligvis blitt et viktig øyeblikk i nordmannens karriere.

«Dette er store kvelder», som han sier det selv.

Den magiske maikvelden i Barcelona har også gitt Solskjær viktig lærdom han kommer til å bruke i Gdansk onsdag kveld:

– Å stole på laget og å stole på magefølelsene, forklarer Solskjær.

Bailly
MÅ SKUFFE ÉN: Ole Gunnar Solskjær må etter alt å dømme velge én av Eric Bailly og Axel Tuanzebe som Victor Lindelöfs partner – og dermed vrake den andre.

Som spiller startet United-treneren som kjent på benken på Camp Nou, før han tuppet inn seiersmålet i overtiden. Solskjær forteller at en viktig del av hans jobb før denne ukens finale, er å klargjøre innbytterne på deres roller.

– Jeg kommer til å fortelle innbytterne at de ikke starter, men at de kan komme til å spille en stor rolle for oss. Det har skjedd før. Jeg kommer til å si: «Bli skuffet og sint på meg, men vær klar når du kommer på».

Solskjær forteller at han også kommer til å minne spillerne i startelleveren på å nyte øyeblikket.

– Og så må jeg forsikre meg om at de som starter nyter det, fordi du spiller ikke altfor mange finaler i livet ditt.