– Vi kunne ha fått Mbappé og Jesus

Ryan Giggs avslører at Louis van Gaal vendte det døve øret til da han ble anbefalt å hente de to supertalentene til Old Trafford.

Den nå 44 år gamle United-legenden var Louis van Gaals assistent og høyrehånd i de to sesongene nederlenderen satt med ansvaret for spillergruppens ve, vel og – resultater. For Giggs’ del kan ikke det bestandig ha vært like enkelt, for det hendte at Van Gaal ganske enkelt ikke lot seg påvirke av assistentens råd.

Dette fremkommer i et intervju Giggs har gitt til The Times (krever pålogging). Der forteller han blant annet hvorfor han måtte forlate Old Trafford, men også hvordan hans anbefalinger om å hente to navngitte unge stortalenter, ble ignorert av sjefen.

Endte i City og PSG

De to spillerne er altså Manchester Citys Gabriel Jesus og Paris Saint-Germains Kylian Mbappé, spillere som etter Giggs’ mening ville vært som skreddersydde for Manchester United og som kunne ha blitt hentet til klubben dersom Louis van Gaal hadde ønsket det.

Isteden endte det altså med at den daværende Palmeiras-spilleren Jesus havnet i Manchester City i januar i år for £20 millioner, mens Mbappé forlot Monaco til fordel for PSG i august. For sistnevntes del dreier det seg om et innledende låneopphold som vil bli gjort permanent til sommeren, da for et beløp som ryktes å ligge på svimlende €180 millioner (£160 mill.).

– Galt å selge

I det samme intervjuet gir Giggs også uttrykk for at han var uenig i Van Gaals beslutning om å kvitte seg med «United through and through-spillere» som Rafael Da Silva, Jonny Evans og Danny Welbeck. Med dette antyder Giggs at han er mer på linje med José Mourinho, som tidligere har uttalt at han aldri ville ha funnet på å selge de tre.

– Noen spillere burde, ifølge Ryan Giggs, ikke ha blitt solgt.

– Min tid var ute

Dette betyr imidlertid ikke det samme som at han ville ha passet inn sammen med den nåværende United-sjefen. Selv hadde han håp om å komme i betraktning som Van Gaals arvtaker, men da portugiserens navn ble trukket opp av hatten visste Giggs at tiden var ute, at han måtte forlate klubben han hadde vært del av i mer enn et kvart århundre.

– Jeg ble tilbudt en jobb, men for meg ville det ikke ha føltes riktig å gå tilbake til juniorlaget, sier han om den saken.

Hvordan ser han på United nå, slik laget fremstår under Mourinho? 

– Isolert sett gjør de det ok, men om vi sammenligner dem med Manchester City blir det verre. Det skyldes at City er så gode. Om vi hadde slått dem på Old Trafford ville det ha blitt interessant å se hvordan de hadde reagert, men det skjedde jo ikke.

Man kan ikke bare storme fremover mot hvem som helst, og særlig ikke med spillere som ikke er like fremtredende som dem vi hadde tidligere.
- Ryan Giggs

Men ble Giggs overrasket over Uniteds forsiktige tilnærming mot naboklubben?

– Man må være veldig forsiktig. Se bare hva som skjedde med Tottenham på lørdag (tapte 4-1 mot City). Som fan ville jeg ha likt å se United satse, ikke bare for underholdningens del, men for å få publikum i ryggen. Isteden kom City fort inn i rytmen og stadion ble stille. Under slike omstendigheter blir det veldig vanskelig å komme tilbake.

– Man kan ikke bare storme fremover mot hvem som helst, og særlig ikke med spillere som ikke er like fremtredende som dem vi hadde tidligere. Av og til er man nødt til å tilpasse seg, som da Ji-sung Park mannsmarkerte [Andrea] Pirlo på Old Trafford.

Man ønsker seg jo underholdning. Det hører til i historien her, det er en del av kulturen.
- Ryan Giggs

– Likevel må jeg si at laget har skuffet meg i de store kampene. Spesielt mot et Liverpool som ikke var i god form, samtidig som United var i flyten. Det frembrakte mye negativitet, noe jeg ikke tror vi helt har klart å komme over.

– Man ønsker seg jo underholdning. Det hører til i historien her, det er en del av kulturen. Samtidig ønsker vi å vinne. Som United-fans ønsker vi begge deler. Det var da også slik jeg spilte. Jeg ønsket å underholde, drible av motstandere og få publikum til å reise seg.

– Men har vi spillerne som kan gjøre dette? Det er forferdelig å måtte si det, men se på City og [David] Silva, [Kevin] De Bruyne, [Leroy] Sané, [Raheem] Sterling, [Gabriel) Jesus … Det er fantastisk å se dem i aksjon. Og ikke bare det; deres beste spillere jobber så hardt, selv når de ikke har ballen. Har United slike kvaliteter? Det er tøft å innrømme det, men trolig har de ikke det.