Ventetiden er over

PREVIEW: David Moyes leder sin første seriekamp som United-manager når ligaen sparkes i gang lørdag.

Dagen har kommet. Lørdag springer Manchester United ut på banen uten Sir Alex Fergusons ledelse for første gang siden 1-1-kampen mot Coventry 1. november 1986. Det er naturlig at mye av fokuset vil ligge på David Moyes – skotten kritiserte det tøffe åpningsprogrammet tidligere denne uken, og det United forventer nok på langt nær noen «tur i parken» når de gjester Swansea City på The Liberty Stadium lørdag.

Wilfried Zaha har imponert i sesongoppkjøringen, og fikk sin debut mot Wigan i Community Shield.
Wilfried Zaha har imponert i sesongoppkjøringen, og fikk sin debut mot Wigan i Community Shield.

I sommer har mye handlet om hva Manchester United har – eller snarere ikke har – foretatt seg på overgangsmarkedet. Både Thiago, Strootman, Fellaini, Fàbregas og Modrić har blitt koblet til de regjerende ligamesterne, men i skrivende stund er Wilfried Zaha og Guillermo Varela de eneste nye fjesene i Manchester United-troppen.

Swansea har på sin side vært svært aktive på overgangsmarkedet i sommer – Laudrup lyktes med å fornye låneavtalen med Jonathan de Guzmán, og i tillegg har spillere som Wilfried Bony, Jonjo Shelvey og Jordi Amat ankommet klubben. José Alberto Cañas og Alejandro Pozuelo har kommet på billigsalg fra Spania, mens Alexander Gogić og Gregor Zabret er unge spillere som kan bli spennende i fremtiden.

Manchester United og Swansea har møttes fire ganger siden waliserne returnerte til det gode selskap – fasiten er fire jevne kamper, og United har vunnet tre av disse. To av kampene har gått på The Liberty Stadium – mens United vant 1-0 etter en tidlig scoring av Jávier Hernández, endte fjorårets oppgjør 1-1 etter at Michu utlignet for hjemmelaget tidlig i andre omgang.

Swansea City

Swansea har kapret mange fotballhjerter etter opprykket for to sesonger siden. Brendan Rodgers imponerte fotballentusiaster med sin positive angrepsfotball. Enkelte Swansea-tilhengere fryktet en nedgangsperiode etter at Rodgers ble hentet til Liverpool, men Laudrup plukket opp hansken og endte to plasser høyere enn det Rodgers klarte det, selv om de plukket ett poeng mindre enn sesongen før.

Svanene fra Wales har hatt en fantastisk oppkjøringsperiode, hvor de har vunnet syv av syv kamper, med en samlet målforskjell på 28-1. Dette gir et gjennomsnitt på fire nettkjenninger per kamp. De har også spilt to kamper mot Malmö i Europa League, og etter å ha avgjort kvalifiseringen med 4-0 hjemme, kontrollerte de inn avansementet med 0-0 i Sverige. Dermed er det kun nederlandske Excelsior som har klart å score mot The Swans.

Michael Laudrup forventer en tøff kamp på The Liberty Stadium.
Michael Laudrup forventer en tøff kamp på The Liberty Stadium.

Da Michael Laudrup ble spurt om han ser på det som en fordel å møte Manchester United i første serierunde, svarte dansken:

– Det er aldri ‘riktig tidspunkt’ å møte et lag som Manchester United. Men vi vet at vi må spille mot dem, og å spille mot dem først er ikke dumt for oss.

I utgangspunktet så skadesituasjonen meget lys ut for hjemmelaget, men etter landkampene i midtuken er det likevel noen grunner til bekymring. Vitale Jonathan de Guzmán mister kampen etter at han pådro seg hjernerystelse i en kollisjon på trening i forbindelse med bortekampen mot Portugal i midtuken. I tillegg har Laudrup uttalt at han må vurdere tilstanden til Wilfried Bony, som sliter med jetlag etter å ha spilt for Elfenbenskysten mot Mexico i New Jersey, og Swansea-tilhengerne krysser fingrene for at ivorianeren er klar til kampstart 18.30 lørdag. På den lyse siden skal både Pablo Hernández og Jonjo Shelvey være klare til lørdagens kamp, etter å ha slitt med henholdsvis lårskade og sykdom.

Manchester United

David Moyes må forvente å få mye av fokuset rettet mot seg, men også Wayne Rooney kan vente seg noen ekstra blikk. Den engelske spissen har fått mye medieoppmerksomhet siden Sir Alex Ferguson offentliggjorde at Rooney har bedt om å få forlate United i sommer. Kraftspissen har ikke uttalt seg foran kamera, men har blitt sitert på at han er «sint og forvirret» over den nåværende situasjonen. Fredag gikk ryktene om at Rooney starter på benken mot Swansea, men det gjenstår å se om engelskmannen deltar i lørdagens oppgjør.

Rooney spilte for England i midtuken, og skal være i fysisk form til å spille mot Swansea.
Rooney spilte for England i midtuken, og skal være i fysisk form til å spille mot Swansea.

Uniteds nye manager fikk en god start på sin United-karrière med seieren over Wigan forrige helg. Skotten virket brydd da han fikk løfte Community Shield-trofeet. I etterkant av kampen ville han ikke ta mye av æren, og uttalte at det var Sir Alex’ sitt lag som vant trofeet på Wembley.

David Moyes nærmest gjemte seg bak Community Shield-trofeet da han ble bedt om å løfte det.
David Moyes nærmest gjemte seg bak Community Shield-trofeet da han ble bedt om å løfte det.

– Dette er Sir Alex’ trofé, så om han sitter hjemme og ser på i dag, dette er for deg Sir Alex – og for måten laget ditt presterte forrige sesong og vant Premier League, sa Moyes etter kampen.

Pressekonferansen som normalt avholdes fredagen før kamp ble avlyst, uten at det ble gitt noen grunn for at dette skjedde. David Moyes har fortalt pressen at han er lei av de stadige spørsmålene tilknyttet Wayne Rooneys situasjon, og spekulasjoner i engelske aviser og på sosiale medier vil ha det til at dette er grunnen til den avlyste pressekonferansen, selv om dette ikke er bekreftet fra offisielt hold. Det ble heller ikke holdt noen pressekonferanse før kampen mot Wigan, og også den gang ble det spekulert i at stadige og gjentatte Rooney-spørsmål var grunnen til kanselleringen.

Darren Fletcher er den eneste som helt sikkert ikke er frisk til kampen mot Swansea, men det knyttes også usikkerhet rundt Hernández, Powell, Nani og Young. Hernández og Powell sliter med henholdsvis låret og beinet, mens Nani og Young sliter med en smell. Michael Carrick har slitt med øyeproblemer, men spiller høyst sannsynlig mot Swansea lørdag. Rafael må stå over kampen etter det røde kortet mot Chelsea forrige sesong.

Dommeren

Det var en veltrent Phil Dowd som returnerte til fotballbanen.
Det var en veltrent Phil Dowd som returnerte til fotballbanen.

Phil Dowd leder lørdagens kamp. Den 40 år gamle pipeblåseren ledet Manchester United ved tre anledninger forrige sesong – i FA-cupoppgjørene mot West Ham (1-0) og Chelsea (0-1), samt ligakampen mot Arsenal i april (1-1).

Dowd har tidligere fått mye kritkk for vekten sin, og Sir Alex Ferguson hevdet at Dowd ikke var i fysisk stand til å holde tritt med tempoet i en kamp mellom United og Arsenal. Skotten hevdet videre at den engelske dommeren dømte frispark og ga gule kort for å hente seg inn.

Denne sommeren ser det imidlertid ut til at Dowd har tatt et oppgjør med vekten, og det var en betydelig slankere Dowd som var i aksjon i treningskampen mellom Bolton og Real Betis.