Uniteds pris: 35 millioner euro

Hvis klubben senere vil hente Memphis Depay tilbake.

Memphis Depay er Lyon-spiller.

Det bekreftet han selv først via sosiale medier fredag.

Like etter ble så følgende bilder offentliggjort, tatt i den franske klubbens klubblokaler.

De viser også at han kommer til å spille med nummer 9 på ryggen i Frankrike.

Klokka 14.45 skandinavisk tid fredag gjennomførte Lyon så en pressekonferanse med 22-åringen, hvor han ble presentert som deres spiller – klar for debut mot Marseille søndag.

– Jeg er veldig glad nå, sa han på pressekonferansen.

Her kan du se en liten video-snutt fra pressekonferansen:

Memphis hadde tidligere offentliggjort overgangen ved hjelp av følgende status i sosiale medier, like etter klokka 13 skandinavisk tid fredag.

– Takk for alle minnene i løpet av tiden min som en rød djevel. Jeg vil aldri glemme støtten jeg fikk.

Han la senere også ut en tweet med bilde av seg selv og Luke Shaw, hvor han fastslo at han ville savne venstrebacken. Han sendte senere også en tweet til Paul Pogba og Wayne Rooney.

Like etter at han hadde meldt United-avskjeden la han ut følgende:

– Jeg håper å gjøre dere alle stolte….hvorpå han tagget Lyon.

Lyon er på 4. plass i Ligue 1, og Memphis kan debutere hjemme mot Marseille søndag kveld.

Lyon-presidenten sa torsdag at de betaler 14 millioner pund for Memphis, men at det beløpet kan øke til 21 millioner pund hvis alle klausuler slår inn. Dette ble gjentatt på fredagens pressekonferanse.

Det betyr at United muligens får tilbake ganske så mye av de 25 millionene de betalte for Memphis for halvannet år siden.

– Jeg vil rette en takk til Jose Mourinho som jeg snakket med og som sørget for at denne overgangen var mulig, sa Lyon-president Jean-Michel Aulas på pressekonferansen.

Han la til at United og Lyon hadde en slags avtale (ikke tilbakekjøpsklausul, det er ikke lov), som sier at United senere – hvis de vil – kan kjøpe tilbake Memphis for 35 millioner euro.

På fredagens pressekonferanse i Manchester var United-manager Jose Mourinho opptatt av å rette opp det negative inntrykket mange United-supportere hadde av den nederlandske kantspilleren.

– Jobbet knallhardt

– Han var ytterst profesjonell. Om noen tror at det ikke fungerte fordi han ikke var seriøs nok så er det helt feil. Det var noen bilder av ham med en fantastisk bil og andre bilder med en veldig eksentrisk klesstil, men det imaget av Memphis er helt feil. Han er en gutt som respekterte alle og som jobbet hardt for å få flere sjanser, men også en gutt som var frustrert fordi han ikke fikk det, sa Mourinho.

United-manageren la til at Memphis spilte i en posisjon der konkurransen er knallhard.

– Om jeg skal peke på en grunn (til at han ikke fikk sjanser red. anm) så er det at han spiller i en posisjon der vi nærmest er overbooket. Vinger er det vi har flest av så det er en posisjon der det var vanskelig å få muligheter. Vi har Lingard, Mata, Rashford, Martial, Mkhitaryan, Young og også Rooney. Vi har trøbbel med å gi alle sjansen selv når jeg rullerer. Jeg har hatt sju mann til den rollen. Men Memphis er en fantastisk profesjonell spiller, men vi hadde for mange i denne rollen, sa Mourinho.

En brukbar start

Memphis Depay ble kjøpt våren 2015 fra PSV etter å ha imponert for klubben som ble nederlandsk seriemester i 2014/15-sesongen.

Daværende Manchester United-manager Louis van Gaal forklarte at han måtte handle raskt da United ble gjort oppmerksomme på at PSG var nær ved å sikre seg unggutten og United betalte rundt 25 millioner pund for talentet som Van Gaal beskrev som et av de aller største.

Også Liverpool forhørte seg om Memphis i følge PSV-direktør Marcel Brands.

Valget falt på United for spilleren som ble toppscorer i Nederlandsk æresdivisjon med 22 ligamål i 2014/15, og som noterte seg for hele 28 mål på 40 kamper for klubben fra Eindhoven.

Memphis Depay ble et fast innslag på Uniteds lag i begynnelsen, og trollbandt Old Trafford med strålende spill og to mål i Champions League-kvalifiseringen mot Brugge.

MANCHESTER, ENGLAND - AUGUST 18: Memphis Depay of Manchester United celebrates scoring their second goal during the UEFA Champions League play-off first leg match between Manchester United and Club Brugge at Old Trafford on August 18, 2015 in Manchester, England. (Photo by Tom Purslow/Man Utd via Getty Images)

FØRSTE MÅL: Mot Club Brugge i playoff til Champions League.

Mistet tillit

Siden gikk det langt tregere og den nederlandske unggutten fikk kritikk både av eksperter og fans for spillet sitt. Mange trodde at nedsablingen av Midtjylland hjemme på Old Trafford ville bli en vendepunkt for kantspilleren som herjet med danskene i samtlige 90 minutter.

Slik gikk det imidlertid ikke.

Til slutt ble han også vraket fra Uniteds tropp til FA-cupfinalen.

Hvorfor gikk det som det gikk?

Luke Shaws stygge skade mot PSV Eindhoven var nok noe ødeleggende. Duoen hadde noe på gang på Uniteds venstreside i starten av 2015/16-sesongen, men uten Shaw ble Memphis i alle fall ikke noe bedre. Til slutt handlet United-historien om nederlenderen imidlertid mer om skuffelse på banen og feil holdninger utenfor banen.

Det spesielle er at Memphis, i Nederland, ble kjent for å knytte til seg ulike eksperter som skulle hjelpe ham til å holde fokus på alt som var viktig. Det var spesielt siden inntrykket i Manchester hele tiden var at han handlet mer om fancy klær og kule biler enn prestasjonene ute på banen.

Som én av gamlegutta én gang sa til undertegnede om Memphis: Han burde holdt en lav profil. I alle fall inntil han hadde levert på stabilt høyt nivå over lang tid.

Samtidig er det lite som er enklere for en engelsk tabloid-journalist enn å «slå» de som ligger nede, og da nederlenderen begynte å slite så ble alt utenomsportslig blåst opp for å bygge et overflatisk bilde av ham som en som hadde feil fokus.

Jose Mourinho avviste imidlertid fullstendig det bildet på sin pressekonferanse fredag.

For alle som ikke er på innsiden av Carrington er det også umulig å fastslå om Memphis hadde feil fokus – hvor lenge han eventuelt hadde feil fokus – og hva som faktisk har skjedd bak gjerdene på Carrington.

Alle så imidlertid det han viste på banen, og det ble dessverre altfor sjelden bra nok for United. Han latterliggjorde Midtjyllands André Römer, men falt stort sett gjennom mot gode høyrebacker. 

Memphis fikk likevel respektable 28 kamper fra start og 18 som innbytter i sin første sesong på Old Trafford. Totalt ble det 53 kamper for United, 28 fra start og det ble sju mål. Det var likevel bare to  av dem som kom i Premier League.

Supporterklubben kan bare ønske ham lykke til i Ligue 1, og håpe at han får ut mer av talentet sitt der.

Det er også blitt nevnt at United har en såkalt «first option» på å kjøpe ham tilbake om han skulle blomstre igjen. Om det skulle bli aktuelt kan bare tiden vise, men selv om sjansene for det nok ikke er så altfor store så er altså døra ikke helt lukket.