UEFA jobber med august-deadline – kan bli aktuelt å spille kampene i en «isolert leir»

Både Premier League og UEFA ser på flere mulige løsninger for å få fullført sesongen.

De av dere som har besøkt united.no siste ukene har fått med dere at det har vært mange forslag til hvordan man skal løse sesongavslutningen i Premier League.

Foreløpig er all fotball utsatt ut april mens coronaviruset herjer for fullt både i England og mye av verden ellers.

Likevel jobbes det fortsatt, fra Premier League, de fleste klubbene og også den britiske regjerings side, med løsninger for å få spilt ferdig sesongen i juni eller senest 16. juli.

Årsaken er, som united.no skrev om søndag, at klubbene risikerer et samlet tap på 750 millioner pund (eller mer) fra TV-rettighetshaverne hvis sesongen ikke er ferdig innen den tid.

LES OGSÅ: Derfor vil de spille ferdig før 16. juli

– UEFA vil fullføre sesongen i august

Samtidig som Premier League jobber på spreng med å finne en løsning for å fullføre den inneværende sesongen, skriver avisen The Times at UEFA nå jobber med planer om å fullføre sesongen før august er omme.

JUBEL FOR TOMME TRIBUNER: Odion Ighalo jubler for scoring mot LASK Linz i Europa League. Kampen gikk for tomme tribuner og det kan bli en realitet også i Premier League.

Avisen The Times skriver at UEFAs planer inkluderer at sesongen 2020/21 vil bli spilt i en kortere og mer komprimert utgave.

UEFA-president Aleksander Ceferin har tidligere uttalt at man risikerer at den inneværende sesongen vil bli annullert om man ikke kommer i gang med fotballen igjen innen utgangen av juni. 

The Times har fått bekreftet fra en ikke navngitt kilde i UEFA at man nå ser på alternativet med å få fullført 2019/20-sesongen innen august og at neste sesong vil bli noe forsinket og forkortet. 

UEFA har allerede besluttet å utsette EM i fotball til sommeren 2021.

Isoleringsidé har fått medvind

18. mars skrev vi om en såkalt eksklusiv sak fra The Sun, hvor det var diskutert å spille samtlige gjenværende kamper for tomme tribuner på to-tre arenaer i Midland-området.

LES SAKEN: 92 kamper, nøytrale baner, tomme tribuner

Nå skal det forslaget, ifølge The Independents Miguel Delaney, ha fått medvind.

Daily Mirror skriver også om dette i sin mandagsutgave.

Planen er å samle alle klubbene i en slags isolert leir, ala det fotballspillere normalt er vant til fra store mesterskap. Så skal det spilles kamper hver dag i juni og juli, og alle kampene skal sendes på TV.

– Planene for dette ligger klare, skriver Delaney i sin artikkel.

5-0 FOR TOM TRIBUNE: Uniteds statistikk for tomme tribuner denne sesongen er strålende. Kanskje blir det flere kamper for tomme tribuner i juni.

Det skal ha vært flere møter de siste dagene, og det virker stadig mer sannsynlig at det blir en eventuell oppstart igjen for tomme tribuner, men «det å spille i en isolert leir er en idé klubbene stadig vender tilbake til», heter det i Independents artikkel.

Det har vært diskutert å spille kampene på treningsanlegg, og ikke gigantiske stadioner.

Ligaavslutningen kan bli 12. juli.

Brød og sirkus til folket?

Den britiske regjeringen skal også se fordeler med løsningen, da fotballens retur vil kunne hjelpe et folk som trenger noe positivt.

For at det skal kunne gjennomføres må spillere og alle ansatte (trenere, ledere) bli isolert på hver sine hoteller, som lag gjerne er under internasjonale turneringer. De vil altså ikke kunne reise hjem for å treffe familiene sine.

Hotellene, treningsanleggene og kamparenaen vil selvsagt bli «rengjort» i tide for alt dette.

Hverdagen vil altså være som en karantene, og testutstyr må selvsagt være tilgjengelig for å ivareta spillerne.

Håpet er at coronavirus-situasjonen er mer under kontroll i juni og juli, slik at dette er mulig også fra et moralsk perspektiv – altså at man faktisk kan bruke testutstyr og leger for å ivareta mennesker som i utgangspunktet ikke er i livsfare.

Én utfordringen er at også dommere, kamerafolk og andre tilknyttet TV-produksjonen også må være med på dette, i karantene.

TRENGER MER ENN SPILLERE: TV-folk, dommere og alle andre som er involvert i en fotballproduksjon må også bli med på karantenen.

Et annet dilemma er selvsagt hva som skjer om en spiller skades alvorlig. Skal et sykehus virkelig gjøre ressurser tilgjengelig for sånt når de egentlig har mye mer alvorlige ting å ta seg av?

En Premier League-retur kan imidlertid også sees på som at folket får litt «brød og sirkus», noe som kan være viktig for britene rent psykologisk.

The Independent skriver at spillerne skal være positive til dette, hvis det betyr at man faktisk kan få ferdigspilt sesongen.