Straffemyten som nå klistres på United

– De får jo bare straffer hele tiden.

– VARchester United. Da er det ikke rart at de vinner.

Det er merkelig hvordan det er. Så fort United blir en trussel så forsøker motstanderne gjerne å finne andre forklaringer enn ren kvalitet til at United gjør det bra.

Etter Bruno Fernandes’ straffescoring mot Aston Villa så mente hele Villa at det var feil, og igjen så forsøkte andre lags fans seg med at United fikk fordeler.

De brydde seg lite om at VAR hadde bilder som viste kontakt mellom Douglas Luiz og Paul Pogba.

Vinkelen som ikke gir noe tvil:

Som VAR-ekspert Dale Johnson i ESPN skrev.

– Så fort VAR ser kontakten mellom Luiz og Pogba så er det ingen sjanse for at dette blir endret.

– Nøkkelen her er at kontakten ikke ble startet av Pogba. Den ble startet av hvordan Douglas Luiz gikk inn mot United-spilleren. Hadde det vært åpenbart at Pogba gikk inn i Luiz så ville VAR hatt en avgjørelse å ta. Det var ikke tilfellet her.

Seks straffer, fem scoringer

Likevel så forsøkes det nå av mange, spesielt på sosiale medier, å skape et bilde om at det er straffene som er årsaken til at United hadde like mange poeng som ligalederen etter fredagens seier.

Dette til tross for at United har fått seks straffer denne sesongen – fire færre enn Leicester, like mange som Brighton, og bare én mer enn for eksempel Liverpool og Chelsea.

United.no har kikket på Uniteds seks straffer denne sesongen, hvorav tre ble matchavgjørende.

Felles for alle tre er at reglene ble fulgt til punkt og prikke. Det er ingenting å ta dommerne eller VAR-rommet på i situasjonene, slik reglene var da kampene ble spilt.

Uniteds straffer i Premier League 2020/21:

26. september: Brighton – Manchester United 2-3
Straffe i 90+10 minutter – etter at dommeren hadde blåst av kampen fordi VAR så en klar straffbar hands, før kampen ble avblåst. Harry Maguires heading på corner traff nemlig armen til Brighton-spilleren som stod rett ut mot hodet til Maguire. Reglene ble fulgt. Så lenge forseelsene skjedde i kampen kunne VAR se på den rett etter at kampen var avblåst. Bruno scoret.

Reglene ble fulgt. Straffen sikret United tre poeng.

STOR GLEDE: United-spillerne kastet seg over Bruno Fernandes etter 3-2-målet mot Brighton.

4. oktober: Manchester United – Tottenham 1-6
Straffe i 2. minutt. Martial satte fart mot mål, og ble tatt av Davinson Sanchez.

Straffen hadde ingenting å si for resultatet.

17. oktober: Newcastle – Manchester United 1-4
Straffe i 58. minutt på stillingen 1-1. Rashford stemplet på foten. Bruno Fernandes bommet.

21. november: Manchester United – WBA 1-0
Straffe i 56. minutt. Matas innlegg ble klart stoppet med hendene av WBAs forsvarer. Handsreglene har blitt endret noe, men ikke slik at en hånd som stopper et innlegg ikke er hands.

20. desember: Manchester United – Leeds 6-2
Straffe i 70. minutt. På stillingen 5-1. Martial lagt i bakken inne i feltet. Bruno Fernandes scoret.

1. januar: Manchester United – Aston Villa 2-1
Straffe i 61. minutt. Dommeren pekte på merket da Paul Pogba gikk i bakken. VAR kikket på det, og fant bilder som viste hvordan Villa-spilleren, som lå bak Pogba, hektet borti beina slik at Pogba hektet seg selv. Bruno Fernandes scoret.

Korrekt straffe, reglene ble fulgt. Straffen sikret United tre poeng.

En veldig rask sammenlikning viser samtidig at absolutt ALLE Liverpools fem straffer denne sesongen har sikret dem poeng.

Først to straffer i 4-3-seieren over Leeds. Deretter straffer i 2-1-seieren mot Wolves, 1-1-kampen mot Manchester City og 1-1-kampen mot Fulham.

5-5 i VAR-endringer

ESPN har en ofte oppdatert oversikt på sine sider over VAR-avgjørelser for og imot alle lag.

Den viser at United ikke hadde tjent noe som helst på VAR-avgjørelsene så langt i sesongen.

United har til nå hatt 10 VAR-inngripener i de første 16 kampene sine – fem har gått til Uniteds fordel mens fem har gått imot United.

VAR-endringer i Uniteds kamper denne sesongen

Man. United – Crystal Palace 1-3 – 2 avgjørelser
Under 1-3-tapet mot Crystal Palace i ligaåpningen fikk United to VAR-avgjørelser mot seg, da Palace fikk både en straffe – og så fikk ta straffen på ny – takket være VAR-bildene.

2 VAR-endringer imot.

Brighton – Man. United 2-3 – 3 avgjørelser
United fikk først medhold i at en Brighton-straffe var feil idømt. Så annullerte VAR et Marcus Rashford-mål for offside, før Fernandes fikk straffe for hands på overtid.

To VAR-endringer for og én imot.

Newcastle – Man. United 1-4 – 2 avgjørelser
Først fikk Bruno Fernandes et annullert mål på grunn av offside på Juan Mata (!!), før United fikk straffe som Fernandes bommet på etter at VAR så en stempling av Marcus Rashford.

Én VAR-endring for og én imot.

Man. United – WBA 1-0 – 2 avgjørelser
Først ombestemte dommeren seg etter å ha sett VAR-bilder da han hadde tenkt å gi WBA en straffe, før United fikk ta sin straffe på ny etter at WBA-keeper Sam Johnstone hadde kastet seg ut fra linja før straffen hadde gått – noe som nå er et regelbrudd.

To VAR-endringer for.

Man. United – Man. City 0-0 – 1 avgjørelse
En straffe dømt til United ble tatt bort grunnet en offside på Rashford i forkant.

Én VAR-endring imot.

FRATATT STRAFFE MOT CITY: VAR-bildene tok fra United straffen som var dømt mot City.