Stairway to heaven

PREVIEW: Tar United trappeveien til CL-spill neste sesong, henter de også hjem EL-troféet til terrorrammede Manchester.

– Vi er alle svært triste etter de tragiske hendelsene i går kveld, og kan ikke unnlate å tenke på ofrene og deres familier, skrev José Mourinho i en uttalelse tirsdag.

– Alle mine tanker og bønner går til alle de pårørte, skrev Anthony Martial.

– Mye sinne, mye smerte!, skrev David De Gea.

– Vi står sammen denne mørke stunden, skrev Jesse Lingard.

– Jeg kan ikke tro hva som skjedde i går kveld. #PrayForManchester, skrev Daley Blind.

– Nyhetene i morges har sjokkert meg, var Ashley Youngs ord.

Meldingene som tikket inn fra Manchester United-leiren onsdag minnet om alt annet enn oppladningen til en Europa League-finale.

Selv om rødtrøyene har kommet dit hen at de skal spille José Mourinhos desidert viktigste kamp i hans, forholdsvis korte, karriere som Manchester United-trener, skjedde det langt mer alvorlige ting i Manchester mandag.

Bare to dager før den viktige kampen skjedde det. En bombe gikk av i Manchester Arena etter en Ariana Grande-konsert, og 22 mennesker mistet sine liv.

– Kampen har mistet glansen den bør ha, uttalte Ajax-sjef Peter Bosz før kampen.

– LOVE FOR ALL! Manchester-borgerne står sammen etter Manchester-terroren.

Selv City-fans ønsker troféet hjem

I tunge tider er det viktig å stå sammen. Kultur og idrett er blant de viktigste samfunnsbyggerne vi har. Det speiler seg også i at selv Manchester City-sympatisører ønsker at United henter hjem troféet til terrorrammede Manchester.

– Nå setter jeg rivaliseringen til side, og håper Manchester United bringer Europa League-troféet hjem til byen i morgen! skrev City-fan Jamie Tomkins på Twitter.

– Som en enorm City-fan ønsker jeg at United henter troféet hjem i morgen! Gjør Manchester stolt. Én by, én kjærlighet, vi står sammen – vi står forent!, skrev Barry Edwards.

Har du lest? Historisk tilbakeblikk på Uniteds finaler i Europa

– WE’LL NEVER DIE! Her fra hjemmemøtet med Watford.

Manchester United:

– Nå skal fremtiden formes. Europa League-finalen kan bli like viktig for José Mourinho som triumfen i FA-cupen var for Sir Alex i 1990, skriver United.nos Bjarte Valen i sin kommentar om finalen tirsdag.

Seier betyr ikke bare Europa League-troféet hjem i det stadig voksende trofékabinettet. Enda viktigere er det at Manchester United kvalifiserer til neste års Champions League – og går direkte til gruppespillet.

Har du lest? – Det er en trykket stemning

Det vil også gi Mourinho langt bedre arbeidsvilkår når han trer inn i sin andre United-sesong i august. Forhåpentligvis vil CL-spill gjøre klubben attraktiv for potensielle overgangsobjekt, og dermed øke muligheten for å signere spillerne han vil ha.

– I Manchester United har faktisk Mourinho, rent finansielt, enda bedre forutsetninger for å kunne lykkes enn i Porto, Inter, Chelsea og Real Madrid. Men han vil trenge tid og ikke minst ro, skriver Valen videre.

José Mourinho ser betenkt ut før pressekonferansen mot Crystal Palace forrige helg. En seier onsdag kan bli livsviktig.

Uten Zlatan i hjemlandet

Zlatan Ibrahimovic, Marcos Rojo, Luke Shaw og Ashley Young har alle vært viktige bidragsytere for United denne sesongen. Spesielt førstnevnte, som er Uniteds desiderte toppscorer.

Han må vi imidlertid klare oss uten når United gjester svenskens hjemland, Sverige, for å beseire Ajax i Europa League-finalen. Svensken har spilt to finaler i United allerede. Community Shield og Ligacupen. Begge kampene avgjorde han i sluttminuttene.

Det samme gjelder også Rojo, Shaw og Young, som alle er ute med langtidsskader og dermed utilgjengelige til den viktige kampen mot Ajax.

Marouane Fellaini pådro seg en aldri så liten strekk i bortemøtet med Southampton tidligere denne måneden, men rekker trolig Europa League-finalen. Chris Smalling pådro seg smerter i tåen i samme kamp, men også han er forhåpentligvis tilbake.

Eric Bailly er suspendert, og må dermed stå over. I mål står Sergio Romero, som har gjort Europa League-plassen til sin egen. Det har José Mourinho informert om for lenge siden.

SKADET: Zlatan Ibrahimovic går glipp av kampen.

Unggutter mot Palace

Mot Crystal Palace i helgen var det verken David de Gea eller Romero som sto i mål. Det var heller ikke Anthony Martial, Michael Carrick, Daley BlindAntonio Valencia og en rekke andre a-lagsspillere. José Mourinho valgte nemlig å spare spillere i den ubetydelige, siste, seriekampen.

Snittalderen på United-laget var 22 år og 284 dager – det yngste laget United har stilt med i Premier League noensinne. Angel Gomes ble den første spilleren i Premier League, som er født etter årtusenskiftet, til å få spilletid i serien.

ANGEL GOMES: Fikk sin Premier League-debut som første spiller født etter årtusenskiftet søndag.

Starter Fellaini?

Men hvilke spillere velger portugiseren å spille med når han skal velge sine elleve onsdag? Trolig har han lagt sin plan klar for lenge siden.

Ansvarlig redaktør, Dag Langerød, tror Marouane Fellaini får sjansen fra start, og spekulerer i at belgieren får Ander Herrera og Paul Pogba ved sin side.

Så spørs det hvordan rødtrøyene ser ut når Ajax skal bekjempes onsdag.

Sannsynlig XI: Romero; Valencia, Smalling, Blind, Darmian; Fellaini, Herrera, Pogba; Lingard, Rashford, Mkhitaryan.

Gutta trener i Manchester dagen før finalen.

Taus Mourinho

José Mourinho hadde ingenting å melde til pressen etter kamp, og unngikk alt som heter intervju og pressekonferanser. Også tirsdagens pressekonferanse ble avlyst, som følge av terrorhandlingene tirsdag.

– Vi har en jobb å gjøre, og drar til Sverige for å fullføre den. Det er bare så synd at vi ikke kan fly dit med samme glede som vanlig foran en stor kamp, sa han imidlertid i en uttalelse tirsdag.

– Ikke spør meg for mange spørsmål nå, er du snill. Nå er jeg i finalen. La meg dra hjem, for nå er jeg i finalen, var hans korte beskjed til MUTV etter kamp søndag.

José Mourinho på Friends Arena dagen før Europa League-finalen 2017.

Ajax

– Dersom guttene ikke har nerver nå, sender jeg dem til legen! Nerver er bra, så lenge de ikke er lamme.

Det var Ajax-sjef Peter Bosz’ klare beskjed til det oppmøtte pressekorpset tirsdag kveld. Budskapet var likevel minst like mye rettet mot hans purunge tropp.

Da hans Ajax vant 3-1 over Willem II i siste seriekamp 14. mai var det med en startellever på 20 år og 139 dager i gjennomsnitt.

Har du lest? Vår speiderrapport på Ajax

–  Dersom guttene ikke har nerver nå, sender jeg dem til legen, spøkte Peter Bosz tirsdag.

Bedre opplading

Nederlenderne har også hatt langt mer hvile enn United før finalen onsdag. I mai spiller United syv kamper.

Totalt 15 kamper siden 1. april. I samme tidsperiode har nederlenderne spilt ti kamper –  i tillegg til at de får ti dager hvile mellom siste seriekamp og finalen. United spilte ligakamp bare tre dager før.

Ajax har vunnet syv av sine siste ti kamper, og tapt tre av dem. På samme rekke har United fire seire, fire uavgjorte og to tap.

Her jubler Ajax’ unggutter mot Feyenoord i vår.

Ungt forsvar

Venstreback Daley Sinkgraven har nylig vært skadet og blir ikke i klar i tide.

Hans erstatter, Nick Viergever, er suspendert, og dermed må Jairo Riedewald (20) trolig steppe inn. I midtforsvar spiller sannsynligvis Davinson Sanchez (20) og Matthijs de Ligt (17). Unge danske Kasper Dolberg starter også sannsynligvis.

– Dolberg kan skape problemer for United. Fysisk kan han helt sikkert matche Daley Blind, og han vil også kunne plage Chris Smalling, som ikke alltid er 100 prosent oppmerksom. Dolberg er vel også en smule hurtigere enn de to, sier den danske fotballeksperten Morten Bruun til United.no.

Sannsynlig ellever: Onana; Veltman, Sanchez, De Ligt, Riedewald; Klaassen, Schone, Ziyech; Traore, Dolberg, Younes.

KASPER DOLBERG: Skaper han hodebry for United onsdag?

Blind legger Ajax-sympatier til side

Uniteds Daley Blind har tidligere spilt i Ajax. Han legger imidlertid ingen skjul på at alle rødhvite sympatier legges til side når han møter gamleklubben på Friends Arena onsdag.

Da er de nemlig ingen på motstanderlaget som er nederlenderens «friends» lenger.

– På onsdag er vi begge røde. Alle vet at jeg heier på Ajax. Jeg er fra Amsterdam og spilte der fra jeg var syv år, men nå er jeg i United og jeg vil vinne denne finalen over alt på jord, sier han til The Guardian.

Har du lest? Økt sikkerhetsoppbud

Blå drakter og sørgebånd

Manchester United er oppført som bortelag når de gjester Friends Arena onsdag, og vil dermed spille i med blå bortedrakter. Ajax spiller med sine røde og hvite drakter.

United kommer også til å spille med sorte sørgebind, i tillegg til at det blir holdt ett minutts stillhet før kampen. Det samme ble gjort på tirsdagens trening for United sin del.

BLÅ DRAKTER: Denne drakten vil United ikle seg onsdag.

…visste du at?

  • Dette er første gang siden 2002 at en nederlandsk klubb når Europa League-finalen. United er det tredje engelske laget på fem år.
  • United og Ajax har møttes to ganger før. Det har endt med to tap, og to seirer, for United.
  • Ajax er i sin første europeiske finale siden de tapte mot Juventus i Champions League-finalen 1996.
  • Kampen spilles nøyaktig 22 år etter at Ajax slo Milan i Champions League-finalen i 1995.
  • United har gått ti kamper på rad uten tap i Europa League.
  • Ajax har spilt 56 kamper denne sesongen. Det er mer enn noen gang før for nederlenderne.

Dommeren

Slovenske Damir Skomina er onsdagens pipeblåser. Den 40 år gamle dommeren har vært FIFA-listet siden 2003, og har vært med i en rekke store mesterskap.

Under EM sommeren 2012 dømte han tre kamper, før han var fjerdedommer i Champions League-finalen våren etter.

Han dømte også England da de tapte for Island i fjorårets EM.

Damir Skomina dømmer finalen.

Scoringsvarsel

Vi har det beste og billigste, og sender rett til din telefon hvis du ikke får sett kampen selv eller er villig til å støtte Supporterklubben med noen få kroner i hver kamp. Meld deg på her.