United kobles stadig til nye spillere, og det er mange meninger om hvem som bør hentes til Old Trafford i sommer.

Memphis Depay er én av dem som koblest oftest til United, og united.nos Mats Arntzen var ikke i tvil etter å ha sett ham i aksjon for Nederland mot Tyrkia i EM-kvalifiseringen tidligere i vår.

Her er det bare å ta frem sjekkheftet og handle, var hans konklusjon.

Denne gangen er det ansvarlig redaktør Dag Langerød som kikket nærmere på Depay – i helgas kamp mot Excelsior.

Profil:

Memphis Depay ble for alvor et hett navn da han viste seg frem i sommerens verdensmesterskap i Brasil. Kun 20 år gammel viste han frem repertoaret sitt, og har siden vært et av de hetere navnene på de ulike ryktebørsene. Han ble den yngste nederlenderen til å score i et VM noensinne, da han fant veien til nettmaskene i en alder av 20 år og fire måneder mot Australia. Han scoret også i 2-0-seieren over Chile i siste gruppespillkamp. Memphis ble også nominert til “Beste unge spiller” i VM i Brasil.

Han har vært i PSV siden 2006, etter å tidligere ha tilbrakt barneårene i VV Moordrecht og Sparta Rotterdam. Han fikk debuten sin for PSV allerede som 17-åring i 2011. Denne sesongen har det for alvor tatt av for den driblesterke vingen. Memphis har scoret hele 21 mål på 28 seriekamper i Nederland, og har også scoret seks mål på ni kamper i Europa League. En imponerende statistikk, spesielt for en spiller som i utgangspunktet opererer som venstreving. 21 mål betyr at han er toppscorer i Nederland – fire serierunder før slutt.

Memphis Depay

Prestasjoner mot Excelsior:

Meget varierende.

PSV sikret seriegullet i forrige kamp, og det lå vel litt i kortene at det kom til å bli vanskelig å finne den aller største entusiasmen mot lilleputt Excelsior etter en uke med mye feiring.

Depay lå igjen mest ute til venstre i en slags 4-3-3-formasjon, med med stor lov til å vandre.

I denne kampen var han – med ett viktig unntak – ingen bakromsspiller. I stedet handlet det om å finne rom ute på venstrekanten eller også meget gjerne i mellomrommet sentralt, for så å vende opp eller ta med seg ballen inn i farlig sone.

Likevel – med ball var han ikke veldig imponerende.

Kampen foregikk i ganske så labert tempo sammenliknet med det vi er vant til i Premier League, men det var mange ballmist – gjerne etter overambisiøse forsøk. Depay gjorde også noen merkelige/svake fintevalg én-mot-én. Det virket rett og slett som om han bare valgte en vilkårlig finte uten å se an motstanders bevegelser.

Likevel – og dette er det viktige. Uten at jeg ble veldig imponert over det generelle banespillet – så kom han veldig ofte til sjanser, og til slutt ble han helt avgjørende for kampen. Det er en egenskap som vil være gull verdt for enhver ny arbeidsgiver.

Mot Excelsior kom han til en farlig sjanse og skudd etter bare 50 sekunder. Etter ni minutter kom han til en ny skuddsjanse, som han bommet på. Senere i 1. omgang skjøt han også like over fra midtsirkelen (!!), og like før pause headet han like utenfor etter et innlegg fra venstre. Alt i alt 45 ganske så moderate minutter spillemessig – men altså tre sjanser og en fjerde avslutning som ikke var altfor langt unna.

Etter pause tok Excelsior ledelsen både 1-0 og 2-1, og PSV ble redusert til 10 mann med 20 minutter igjen å spille.

Da tok Depay ansvar.

Først skjøt han et frispark rett i mål (hans 21. mål for sesongen) til 2-2, og på overtid gjorde han et løp i bakrom. Pasningen kom, han fikk den meteren han trengte, la inn i feltet og der kunne en lagkamerat sørge for seier 3-2 – og at kampen var snudd med bare 10 mann.

Ganske så brukbar uttelling for det jeg våger å kalle «variabelt», altså…

PSV Eindhoven v Feyenoord - EredivisieStyrker:

Foruten frisparket som gikk i mål var det ikke særlig å se til den mye omtalte skuddfoten i denne kampen, og Depays store styrke var egentlig evnen til å komme til avslutninger og farlige sjanser. Han var bevegelig og flink til å finne rom og ønsket hele tiden ball, men klarte ikke å bruke farta til å komme seg rundt eller teknikken til å gjøre de helt store tekniske delikatessene – selv om det var flere spektakulære forsøk som ikke lyktes i denne kampen.

Han gjorde også en grei nok jobb defensivt ved å dekke rom på sin kant, selv om han ikke virket spesielt glad i å takle. Det defensive arbeidet handlet mest om å stenge rom.

Svakheter:

Slurvete med ball – noe jeg tar som et tegn på at han er uferdig, men også at kampen ble spilt én uke etter at ligagullet ble sikret.

Tilgjengelighet:

Kommer til å forlate PSV Eindhoven i sommer. Det spørs bare hvor.

United, Liverpool, Paris St. Germain og Bayern München virker å være de heteste kandidatene, og overgangssummen vil trolig enda på cirka 30 millioner euro.

md2

Konklusjon:

Hvis United kjøper Depay er det ingen ferdigutviklet førstelagsspiller vi får. Det kan godt tenkes han vil trenge litt tid på seg til å tilpasse seg det atskillige høyere tempoet som er i England – og Louis van Gaals krav til en kantspiller. Jeg blir heller ikke overrasket om han må regnes som en squad-player i starten – altså at vi må se dette som en investering over tid hvor vi øker kvaliteten og bredden i troppen, skaffer troppen litt andre kvaliteter, men nok ikke får en spiller som automatisk går inn i førsteelleveren fra første sekund.

Depays evne til å skape noe selv – eller for andre – og komme seg til sjanser er imidlertid spesiell. Tenk på hvor mange gode spillere som mangler sluttprodukt. Han er fortsatt bare 21 år, men har altså scoret 21 mål i serien – og ytterligere seks i Europa League. Med fire kamper igjen å spille kan han altså passere 30 mål totalt – og det med utgangspunkt fra en kantrolle. Når det gjelder enkelte valg han gjør – og andre taktiske ferdigheter – vil de bare bli bedre med alderen og riktig trening videre.

Dette var en spesiell kamp å vurdere ham i – en kamp som ikke gjaldt annet enn ære og også respekt for resten av ligaen. Depay var altså ikke veldig god, men han var avgjørende. Han var også så sentral i en middels forestilling at jeg forstår at det er kamp om ham fra flere storklubber.

Jeg er ganske klar på at det er andre ting United trenger mer for førsteelleveren, men for 30 millioner euro er heller ikke jeg i tvil: Løp og kjøp!

Har du sett Depay i aksjon denne sesongen? Gi din vurdering av ham i kommentarfeltet.