Solskjær om supertalentet: – Aldri aktuelt med utlån

MANCHESTER: Mason Greenwood (18) har bare brukt noen måneder på å bli varm i United-trøya. Manager og mentor Ole Gunnar Solskjær mener det ikke finnes et bedre sted for spisstalentet enn i Manchester United.

Torsdag kveld markerte Greenwood seg nok en gang som en av Europas mest spennende tenåringer. Unggutten scoret to mål og skaffet straffespark på seks minutter da mannskapet til Solskjær sikret gruppeseieren i Europa League mot AZ Alkmaar.

– Det er dette han gjør. Det er naturlig for ham. I morgen vil han nok score flere mål på trening. Han kan skyte med høyre og venstre, og er et mareritt for forsvarsspillerne. Men han må bli bedre på hodet, sa Solskjær med glimt i øyet på pressekonferansen etter 4-0-seieren.

Uoppfordret nevner United-legenden Greenwood i samme setning som Wayne Rooney.

– Jeg har sett mange gode. Jeg spilte selv med «Wazza». Men han er den beste naturlige avslutteren jeg har sett, svarte Solskjær på spørsmål om Greenwood er det største talentet han har sett.

KOMMENTAR: (+) En plan gjennomført til punkt og prikke

MÅLFORM: Mason Greenwood scorer og scorer i Europa League. Mot AZ ble det to mål.

Uaktuelt med utlån

Med seks mål i Manchester United har Greenwood et stykke opp til rekorden til Wayne Rooney – 247 mål for å være nøyaktig.

Men bare Marcus Rashford (13) har scoret flere mål enn Greenwood (6), og 18-åringen har utvilsomt markert seg i sin første sesong på førstelaget. Greenwood er klubben yngste tomålsscorer i en europeisk turnering.

Klubben vurderte aldri å låne ut 18-åringen etter at han debuterte mot Paris Saint-Germain i mars.

– Det ble bestemt tidlig i oppkjøringen eller på slutten av sesongen. Vi visste at vi hadde et kjempetalent, og denne klubben vet å verdsette sånt. Det er ikke et bedre sted for ham å være enn her, sier Solskjær.

Manchester United kobles stadig til en annen tenåringsspiss i fyr og flamme i Erling Braut Haaland. På pressekonferansen fikk Solskjær spørsmål om formen til Greenwood betyr at klubben ikke må forsterke på spissplass.

– Vi ønsker å forsterke flere posisjoner. Sammenlignet med andre lag nærmer vi oss, men vi trenger to-tre spillere til så vi har en stor nok tropp til å rotere, svarte nordmannen.

SPILLERBØRSEN: (+) – For en førsjulsgave!

HØYRE OG VENSTRE: Ole Gunnar Solskjær mener Greenwood er et mareritt for forsvarsspillerne.

Unggutter i utslagsrundene?

Nå venter større utfordringer for Greenwood og de andre ungguttene i Europa.

I 16-delsfinalen unngår Manchester United de sterkeste lagene fra Champions League og de andre gruppevinnerne i Europa League.

Likevel kan det bli tøffe motstandere som Shakhtar, Leverkusen, Sporting Lisboa, Wolfsburg eller Roma. En helnorsk duell mellom Solskjær og Ståle Solbakkens FC København kan også bli en realitet.

– De har ikke gjort en eneste feil, så de gir meg ingen grunner til at jeg ikke skal bruke dem, sa Solskjær om utsiktene for ungguttene i utslagsrundene. 

HYLLET: Ole Gunnar Solskjær fikk stor støtte på Old Trafford torsdag kveld.

Utelukker ikke Premier League

Det kan også bli vanskelig for Solskjær å ignorere Greenwood i laguttaket mot Everton førstkommende søndag. Deretter venter Colchester i ligacupen.

– Han spilte mot Tottenham og var klasse. Jeg er ikke redd for å spille ham i Premier League, men det handler om å finne de riktige minuttene for ham, sier Solskjær.

18-åringen skal imidlertid ikke spille fredagens oppgjør i FA Youth Cup.

– Lincoln trenger nok ikke å bekymre seg for ham, smilte Solskjær.

MÅLFEST: Manchester United scoret fire mål på elleve minutter mot AZ.

– Må spille mot menn

Etter en tannløs førsteomgang mot AZ Alkmaar, brukte Greenwood og resten av United-laget elleve minutter på å feie all tvil av veien om at hjemmelaget fortjente gruppeseieren.

Målfesten foran Stretford End ble sparket i gang av Ashley Young med en suser fra skrå vinkel – hans første mål i Europa siden 2012. Greenwood scoret to av målene og skaffet straffesparket som Juan Mata satte sikkert i mål.

– Det var ingen kopper som fløy eller noe (i pausen). Vi måtte bare samle oss og gjøre det vi er gode på. Vi var trege uten ballen i førsteomgang og rotet den bort når vi hadde den, sier Solskjær.

United-manageren er godt fornøyd med hvordan laget har klart seg i Europa League. Med 13 poeng var avansementet aldri i fare, til tross for store endringer på laget fra kamp til kamp. Bare mot Astana slapp laget inn mål.

– Det er gledelig at vi kan rotere på laget og få resultater. Det er så mange kamper, spesielt i desember. Jeg tror vi har 11 kamper på 34-35 dager, sier manageren.

– Ungguttene trenger å spille mot menn. U23-ligaen kan bare ta deg et stykke på veien. Ethan (Laird) kom inn og så ut som en skikkelig mann der ute. Jimmy (Garner) var god i andreomgang. Du glemmer hvor ung Brandon (Williams) er og at han ikke var med på oppkjøringen i sommer. Nå er han i ferd med å etablere seg.

Etter 4-0-seieren gikk Solskjær i spillertunnelen til en «Olé, Olé» hyllest fra kvadranten ved Stretford End som holdt det gående gjennom hele kampen.

Dette er de 14 lagene United kan møte i 16-delsfinalen:

Shakhtar, Leverkusen, Olympiakos, Club Brugge, Apoel, FC København, Getafe, Sporting Lisboa, Cluj, Frankfurt, Rangers, Ludogorets, Wolfsburg, Roma.

Trekningen finner sted førstkommende mandag klokken 13.00.