Det var kun Brightons offensive spillere som leverte svakere enn United de siste to månedene av sesongen.

Lørdag presenterte united.no et intervju med Optas mann i Norge, Grant Andersen, hvor han hadde sett på grunner for at United sviktet på tampen nå under Ole Gunnar Solskjær.

Les saken: Her er flere grunner til at United sviktet

Etter 0-2-tapet mot Cardiff ble en av hans punkter enda mer synlig.

United gikk ifølge Opta på 26 avslutninger mot Cardiff uten å score.

Det betyr – kort oppsummert med en gang – at Uniteds mange stjerner har holdt nedrykksform i effektivitet siden det første ligatapet kom mot Arsenal 10. mars.

Det startet så bra…

Totalt under Ole Gunnar Solskjær scoret United 36 mål på totalt 310 avslutninger i Premier League. Det betyr en effektivitet på 11,6 prosent totalt sett.

Det er 10. best i Premier League i samme periode, og det var faktisk bare City, Chelsea og Tottenham som avsluttet mer enn United etter at Solskjær kom inn.

Antall avslutninger i Premier League siden Solskjær kom inn:

Effektivitet i Premier League siden Solskjær overtok:

Men United leverte egentlig tett opp mot de beste i Solskjærs første og gode periode i United.

Frem til nedturen begynte med den nevnte Arsenal-kampen var effektiviteten nemlig på 16 prosent, noe som er tall på det nivået de beste bør levere.

Da var også United-hverdagen god.

…men det avsluttet så svakt

Men fra og med Arsenal-kampen og videre var den langt i fra god.

Det er flere grunner til det, men som tallene under viser: Marcus Rashford, Anthony Martial, Jesse Lingard, Paul Pogba og de andre har de siste to månedene levert nedrykksform i effektivitet.

På de ni siste ligakampene sendte United av gårde 129 avslutninger mot motstandernes mål.

Det var egentlig et ok antall totalt sett, siden kun Chelsea, City og Liverpool var merkbart bedre totalt sett i den perioden. Det var også cirka på samme nivå som Everton og Tottenham.

Avslutninger mot mål i ligaen siden Arsenal-kampen:

Men det ga kun sju scoringer – en effektivitet på 5,43 prosent. Eller sagt på en annen måte: United gikk på 18 avslutninger for hver scoring.

Kun Brighton leverte dårligere i ligaen de siste to månedene.

Effektivitet i Premier League siden Arsenal-kampen:

Hadde Uniteds avsluttere bare fortsatt med å levere på det som er middels Premier League-nivå, altså en effektivitet på cirka 10-11 prosent, så hadde United i samme periode scoret 14 mål.

Hadde United holdt oppe den effektiviteten de viste under Solskjærs første drøye tre måneder, altså en effektivitet på cirka 16 prosent, så ville de scoret cirka 20 mål i stedet for sju.

Det er lett å forstå hva de ekstra målene kunne betydd i kampen om topp 4.

Men faktum er også at Uniteds offensiv egentlig var enda verre enn vi har skissert.

Glem nemlig ikke at United etter 10. mars også tapte mot Wolverhampton i FA-cupen og Barcelona i Champions League. De tre kampene ga én scoring på totalt 30 avslutninger.

Så er det mange grunner til at det ble som det ble, noe Optas Grant Andersen var inne på i saken «Her er flere grunner til at United sviktet».

Der forklarte han blant annet at Marcus Rashford og Paul Pogba stod for 42 prosent av alle Uniteds avslutninger, men at de ikke har vært i nærheten av å levere et sluttprodukt som bør forventes av så sentrale offensive spillere i et godt fotballag.