Nummer 1 på ryggen …

… og nummer 1 i scoringsprotokollen. HISTORISK TIRSDAG om den gang keeperen toppet Uniteds scoringsliste.

I en sesong hvor 16 forskjellige spillere har pøst inn til sammen 57 mål på på 23 ligakamper (nesten 2,48 per kamp), er det kanskje vanskelig å forestille seg situasjonen slik den fortonet seg på Old Trafford i 1973/74-sesongen.

Den gang var det nemlig langt mellom hver gang det suste i nettmasker bak motstandernes burvoktere.

For å si det rått og brutalt: Da status ble gjort opp ved sesongslutt, hadde Manchester United til sammen scoret 38 mål på 42 ligakamper! Det tilsvarer 0,9 mål hvert 90. minutt …

Nedrykk uunngåelig – med god margin

Og, bare for å illustrere hvor fort det kan snu og gå helt galt i fotball: Dette skjedde altså den samme klubben som bare seks år tidligere hadde løftet Europacuptroféet, som den første i England.

Kanskje noe å tenke på i en tid hvor vi United-supportere har vært så heldige å få oppleve å se laget vårt gå fra den ene triumfen til den neste, som på autopilot.

Toppscorer til jul

Men, vi innledet med scoringer, og det skal vi fortsette med. Ikke med så veldig mange, naturlig nok ettersom vi innledet med å nevne 1973/74-sesongen.
Den var spesiell på minst to måter. Som sagt endte den med degradering, og det for første gang på 48 år. Og for det andre inneholdt den i tillegg en aldri så liten kuriositet: Keeper, Alexander Cyril Stepney, var klubben toppscorer – helt frem til to dager før nyttårsaften! Inntil da var det spilt 21 ligarunder. Sesongen var nøyaktig halvveis og 31-åringen hadde to straffescoringer på samvittigheten. Fire måneder inn i ligasesongen var altså to fulltreffere nok til å inneha status som klubbens mest målfarlige spiller! Riktignok måtte han dele statusen med tre av sine lagkamerater – Sammy McIlroy, Brian Kidd, og etterhvert Lou Macari. Uansett var Stepneys posisjon oppsiktsvekkende og nok til å få folk til å heve på øyenbrynene. Dog, kanskje vel så mye på grunn av hans lagkameraters manglende avslutteregenskaper.

Ramlet av lasset

Ikke helt uventet måtte den «målfarlige» keeperen i månedene som kom innse at han ikke helt strakk til i scoringskappløpet. Stepney hadde mer enn nok å gjøre med å hindre baklengsmål om han ikke skulle satse på toppscorertittelen i tillegg. I det hele tatt ble ikke flere mål på ham, verken denne sesongen eller noensinne. Den gamle landslagsspilleren vil derfor bli stående med de to fulltrefferne bak sitt navn, og det for all fremtid. Men Stepney hadde det nok gøy så lenge det varte …

P.S.:

Og de tre andre? I likhet med Stepney, klarte heller ikke Brian Kidd å spe på med flere nettkjenninger enn de to han hadde fra før. De ble også hans siste i United-trøyen før han ble solgt til Arsenal etter sesongen. Macari derimot puttet på tre til og endte på fem, mens McIlroy holdt stand mot samtlige, og vil til evig tid bli stående som Manchester Uniteds toppscorer 1973/74-sesongen – med 6-seks mål!