Murphy holdt flagget høyt

Matt Busby ba sin assistent Jimmy Murphy om å holde flagget høyt og vaiende. Det klarte han med bravur, men sønnen Jimmy jr forteller at det kostet dyrt.

Jimmy Murphy var Matt Busbys trofaste assistent. Sønnen Jimmy jr forteller at faren egentlig skulle vært med på den fatale reisen som kostet elleve United-representanter livet.

– I tillegg til United-jobben var min far også manager for Wales. De hadde VM-kval.kamp mot Israel, men min far ville helst være med til Beograd. Matt sa imidlertid at alt kom til å gå fint i Beograd, og at han kunne konsentrere seg om landskampen. Bert Whalley dro i stedet, og han døde, sier Jimmy Murphy junior stille.

Ubeskrivelig påkjenning

Gleden over at Wales hadde slått Israel 2-0 og kvalifisert seg for sitt første VM-sluttspill ble fort glemt. Sønnen forteller at Murhpy ble sønderknust da han fikk høre nyheten. Han kom til Old Trafford ved 16-tiden den 6. februar, og jobbet til fire neste morgen.

– München-ulykken var en ubeskrivelig påkjenning for min far. Husk at han mistet spillere han hadde kjent og trent fra de var 15 år. Han mistet to av sine beste venner i Tom Curry og Bert Whalley, og i tillegg til den emosjonelle påkjenningen kom alt det praktiske arbeidet.

Møtet med Duncan Edwards

Jimmy Murphy fløy til München 7. februar for 50 år siden. Straks fikk han høre at tilstanden var kritisk for Albert scanlon, Johnny Berry, Matt Busby og Duncan Edwards. Edwards var ennå ved bevissthet da pappa besøkte ham, men legene gjorde det klart at det var 50/50 om han skulle overleve.

– Pappa elsket Big Dunc. Han var en spiller helt i pappas ånd. Han spurte når avspark var mot Wolverhamton førstkommende lørdag. Min far svarte ”klokken 15 som vanlig”. Duncan smilte og sa "I'll get stuck in." Min far svarte så rolig han kunne at det tvilte han ikke på. Vel vitende om at Duncan aldri kunne spille den neste kampen, sier Jimmy Murphy jr, til united.no.

Duncan Edwards kjempet tappert mot døden i 15 dager, før han sovnet inn.

– Jeg har snakket med leger som forteller meg at legevitenskapen og utstyr i dag lett ville reddet livet til Duncan. Den gangen derimot gjorde de alt de kunne. Den sterke kroppen kjempet mot døden lenge, men til slutt måtte også Big Dunc gi opp.

Utnevnte Foulkes til kaptein

Da Jimmy Murphy etter hvert fikk snakke med Matt Busby, fikk han beskjed av sjefen om å holde flagget flagget høyt og vaiende.

– Jeg tør påstå at pappa klarte det. Han førte United til FA-cupfinalen 1958 med et nesten rent reservelag, sier Jimmy junior.

Jimmy Murphy ledet også vesle Wales til kvartfinalen i VM 1958, der det ble tap for de blivende VM-vinnerne Brasil. Brasil tilbød Matt Busbys assistent trenerjobb etter det, og det samme gjorde Juventus. Murphy forble imidlertid lojal mot United. Sønnen husker hvordan hans far etter München-tragedien jobbet dag og natt med oppgaver langt utenfor de rent fotballmessige.

– I det ene øyeblikket ringte han begravelsesbyråer, sekunder etter snakket han om kampforberedelser. Omsider anbefalte han styret å ansette Les Olive som sekretær. Olive var kun 28 år, men viste seg å være en utmerket klubbsekretær i 30 år. Pappa utnevnte også Bill Foulkes til kaptein. Bill sa først nei, men pappa sa ”du kan og du skal være kaptein!

Jimmy Murphy var 47 år gammel da München-ulykken skjedde. Han var ikke med på flyet, men måtte leve med München-ulykken resten av sitt liv.

– Den tærte hardt på min far. Og aldri, aldri snakket han om München-ulykken hjemme.

Les fredag her på united.no: Sir Alex Ferguson om flyulykken, Busby Babes og kampen mot City.