Morten (14) ble Supporterklubbens medlem nummer to. Nå er han Stortingets 2. visepresident

Morten Wold var 14 år den gangen han meldte seg inn i Supporterklubben. I dag er han 54 år og stortingsrepresentant. Og fortsatt like opptatt av Manchester United.

 

Merk: Denne saken stod først på trykk i medlemsbladet United-Supporteren.

Av: Cato Martinsen

– Jeg husker ikke hvor jeg så annonsen for å melde meg inn, mulig det var i bladet Sport i Bilder eller i Tippebladet Tips.

– Jeg husker det kostet fem kroner å melde seg inn, og jeg tryglet moren min om at hun skulle gå på postkontoret og betale den femmeren. Heldigvis gjorde hun det – og siden har jeg vært medlem.

Morten Wold fra skiflygingsbygda Vikersund ble medlem nummer to.

Kun Trond Olsen fra Nord-Norge og de to som startet det hele, Per Harald Larsen og Hans Lokøy, var foran ham på den håndskrevne medlemslista fra den gangen.

LES OGSÅ: To 18-åringer et gutterom og en skrivemaskin

Fikk brev fra Whiteside

Supporterklubben startet et godt stykke inn i 1980/81-sesongen. En sesong hvor Arthur Albiston og Steve Coppell spilte samtlige 42 ligakamper sammen med Gary Bailey i mål.

Lag som Ipswich og Nottingham Forest kom over United på åttende plass. Joe Jordan ble toppscorer med 15 fulltreffere foran Lou Macari med ni.

Pussig nok spilte United uavgjort 3-3 mot ligavinner Aston Villa både borte og hjemme.

– Det var andre tider den gang, presset og maset på spillerne var mindre. På samme tid som jeg meldte meg inn, begynte jeg å skrive til United-spillerne for å få autografer. Jeg husker at jeg la ved såkalt internasjonal svarporto, som jeg kjøpte på posthuset, for at spillerne ikke skulle ha utgifter til porto, forteller Morten Wold ivrig.

Han har fortsatt alle autografene sirlig samlet i en perm.

Noen spillere, deriblant Norman Whiteside, som da ennå ikke hadde slått igjennom, sendte ikke bare autograf, men skrev ordentlig brev tilbake.

– Det var litt morsomt å vise Whiteside dette da jeg spiste lunsj med han på en restaurant utenfor Manchester for fire år siden, sier Wold, som fra tid til annen er å se på de nasjonale tv-kanalene, som stortingspolitiker for Frp (Buskerud-benken) og som Stortingets andre visepresident.

Så United live i Drammen

Morten Wold ble United-­sup­porter fordi faren var det. Den første kampen han husker er FA-cupfinalen i 1977 da United slo ligamester og favoritt Liverpool 2-1.

Knappe tre måneder senere fikk den unge United-supporteren se United live mot Strømsgodset på Marienlyst i Drammen. For øvrig første gang United besøkte Norge.

– United vant 9-2, Jimmy Greenhoff scoret fem mål – og jeg fikk mitt første United-skjerf. Det er i silke, og jeg har det ennå.

Har truffet flere spillere

I tidlige år var det gleden over bladene, de fotokopierte sidene i sort/hvitt, han fikk mest ut av som medlem av Supporterklubben.

80-tallets utgaver av United-Supporteren:

– Vi var sultefôret på nyheter, det var bare ett og annet glimt i Sportsrevyen på NRK, så bladene var kjærkomne. Jeg har den aller første utgaven godt bevart. Jeg husker det lå ved et ekstra ark i bladet, jeg mener det var med informasjon om at Ron Atkinson var utnevnt som manager. I nyere tid er det kontinuerlig oppdatering på nettsiden, de gode historiene om tidligere spillere, og om folk i kulissene.

Wold har vært mange ganger i England for å se United, men i liten grad benyttet Supporterklubbens reisetilbud.

– Den første turen var i februar 1986 og en kamp mot West Bromwich på Old Trafford. United vant 3-0 og Jesper Olsen scoret hattrick, inkludert to straffespark.

Av spesielle episoder han vil dra fram fra noen av turene, nevner han pokalutdelingen for ligagullet 2013 etter Sir Alex Fergusons siste hjemmekamp og takketalen til Old Trafford.

– Jeg blir rørt bare jeg snakker om det. Og det var en spesiell opplevelse, hjemme mot Chelsea i 1997/98-sesongen, da jeg via en bekjent fikk sitte i «directors box» og først se Henning Berg lage selvmål, Paul Scholes utligne, så Mark Hughes score for Chelsea mot sin gamle klubb – før Ole Gunnar Solskjær skrudde ballen i krysset helt mot slutten og utligne til 2-2. Jeg traff blant andre Bryan Robson, Viv Anderson og Steve Bruce for en hyggelig prat. Det var en morsom opplevelse.

The Treble topper alt

Å være supporter i over 40 år har naturligvis bydd på opp– og nedturer.

– Det verste øyeblikket var da Sergio Agüero sikret Manchester City seriegullet på overtid i 2011/12. Med uavgjort for Citys del, ville United vunnet ligagullet. Da gikk fjernkontrollen til TV’n i tusen knas. Et øyeblikks frustrasjon, fortvilelse og sinne fikk utløp.

– Det har heldigvis aldri skjedd hverken før eller siden. Jeg er normalt rolig under kampene, selv om jeg selvsagt jubler og roper litt ved scoringer, straffespark og spesielle situasjoner.

For en som opplevde harde år som fan fra tiårsalderen, med Liverpools dominans og flere kamerater som holdt med dem, var perioden fra da det endelig løsnet med det første seriegullet under Sir Alex Ferguson i 1992/93 og de neste 20 årene en eneste stor glede. Men The Treble i 1999 toppet alt. Morten Wold har ingen enkelt favorittspiller, men flere.

– Først Jimmy Greenhoff og Lou Macari. Så Bryan Robson, Paul Scholes, Roy Keane og Ryan Giggs. Og selvsagt Ronaldo og Cantona. Det er så mange som kunne vært nevnt.

Ønsker ny midtstopper

Wold omtaler det som nesten for utrolig om det skulle bli ligagull i år.

– Det kan gå, men realistisk tror jeg kanskje ikke det gjør det. Det viktigste er å klare topp fire, men en pokal, uansett hvilken, vil være viktig å bringe hjem til Drømmenes Teater.

54-åringen har ikke vært blant dem som har ønsket å erstatte Solskjær.

– Kritikken mot ham er for hard. Ja, det har kanskje vært noen tilfeller der kamptaktikken og disponeringene har slått feil, men han fortjener et par transfervinduer til. Gi ham denne og neste sesong, så tror jeg vi stabilt er tilbake i toppen.

For å ta ytterligere steg, ønsker Vikersund-mannen seg en verdensklassestopper.

– Lindelöf er for usikker, Bailly er mye skadet, men har et utrolig toppnivå. Ellers er laget fullt av ungt talent og klasse, men vi er nok veldig avhengig av at Bruno Fernandes fortsatt leverer på toppnivå hele tiden. En kontinuerlig forbedring av stallen, fremfor panikkjøp, er å foretrekke. Men det å bringe inn Cavani, kan vise seg å ha vært et godt sjakktrekk, sier Morten Wold, Supporterklubbens medlem nummer to fra skiflygingsbygda Vikersund.