Mine tanker: Spillerbørs

Ansvarlig redaktør har gitt spillerne karakter etter en halv sesong.

En halv Premier League-sesong er tilbakelagt, og ansvarlig redaktør i Supporterklubben, Dag Langerød, har gitt spillerne sine karakterer. Han har bevisst valgt å bruke hele terningskalaen – for å få frem forskjellene tydeligere.

TERNINGKAST 6

Wayne Rooney:

LEDER: Moyes ser lederegenskaper hos Rooney.
En 6’er på Rooney

Jeg var ikke veldig redd for at han skulle ende i Chelsea, men jeg var usikker på hva som kom til å skje. Wayne Rooney ville vekk fra United i sommer. Da jeg var i Asia og en skadet Rooney trente på Carrington,  fikk jeg også troverdige rapporter om at han ikke var den hyggeligste å forholde seg til der. Det virket som om han gjorde «alt» for å komme seg bort – uten å be om en overgang. Det ville vært dødsstøtet, men det skjedde ikke.

Og når han først kom tilbake, så har han vært fantastisk fra første stund, da han noe rusten hadde to målgivende borte mot Swansea som innbytter. Etterpå har han sett bedre ut enn på lenge – fysisk i toppform, og han har levert i bortimot hver eneste kamp.

Jeg hadde ikke forventet det etter at han var skadet i hele juli og starten av august, og vi også kjenner hans historie med å bruke lang tid på å komme seg etter skade. Vi kan imidlertid ikke be om mer enn det vi har fått fra Rooney dette halvåret.

Adnan Januzaj:

Nei, han har ikke vært like god som Rooney, men han kom på mange måter fra ingenting. Da vi slet i innledningen var det Januzajs finter som skapte den første entusiasmen. Målene – da vi lå under mot Sunderland – var ekstremt viktige – og hjalp oss videre på veien mot 12 kamper uten tap. Med et par små unntak har han vært positiv og lyktes de fleste gangene han har fått sjansen.  Han har falt litt for lett noen få ganger, men jeg klarer ikke å se at det gir noe minus fra det som har vært en herlig høst.

Phil Jones:

Det eneste minuset ved Jones’ første halvår er skadene. Han mistet deler av september og han er nå ute igjen, men jeg klarer ikke å trekke noe for det.

På en vaklende sentral midtbane har hans taklingsstyrke, entusiasme og evne til å lese spillet dekket over en del av de sprekkene som er, og det selv om han egentlig er midtstopper. Jones virker ekstremt lojal og er uhyre anvendelig. Alle lag, også Bayern og Barcelona og de andre beste, ønsker en Jones. Det er godt å vite at vi har en sånn type vi også.

TERNINGKAST 5

Antonio Valencia:

Manchester United FC Official Photocall
FYSISK MONSTER – Antonio Valencia

Nei, han blir aldri noen stor dribleving og innleggskvaliteten vil variere fra glimrende til grusomt i hver enkelt kamp. Likevel setter jeg Valencia så høyt. Han hadde et grusomt fjorår, men har funnet tilbake til seg selv denne høsten – og det til tross for at han har jobbet sammen med en rekke ulike høyrebacker – noe som har gjort arbeidsforholdene vanskeligere.

Han har imidlertid vært mer direkte, utfordret mye mer og han har skapt trøbbel for veldig mange denne høsten. Samtidig som vi i noen få kamper – når Rafael har fått være skadefri i noen uker – har revet opp den ene motstanderen etter den andre.

Han er et fysisk monster, all den tid han nesten aldri er skadet. Han kan også bekle høyreback-rollen uten at vi svekkes av den grunn. Et par kamper trekker ned, men i et halvår uten altfor mange virkelig positive prestasjoner, synes jeg Valencias formoppsving fortjener en såpass sterk karakter. Spesielt siden andre kantalternativer (foruten Januzaj) ikke har tatt vare på de sjansene de har fått.

TERNINGKAST 4

David de Gea:

1-De-Gea
VERDENSKLASSE – men fortsatt litt å gå på for David de Gea

Han er verdensklasse. Det er jeg klar på. Men jeg føler likevel at vi har sett det litt for lite denne høsten. Vi vet nøyaktig hvor god han kan være på sitt beste, og dermed har forventningene mine vært høyere. Det er ikke SÅ mange ganger jeg har takket De Gea i «mine tanker» etter en kamp, blant annet fordi han har vært noe uheldig. Liverpool skapte én sjanse mot oss, og den gikk inn uten at man kan laste ham. Newcastle skapte to sjanser mot oss, og scoret på én, uten at han kan få skylda for den.

Vi bør imidlertid kunne holde flere nuller med De Gea mellom stengene, det forsvaret vi har og den stilen vi står for. La oss håpe han kan gi oss en del nuller de neste månedene.

Jonny Evans:

Startet sesongen på skadelista, og spilte ikke før 25. september mot Liverpool og så tre dager senere i det triste 1-2-tapet hjemme for WBA.  Har imidlertid gjort den ene midtstopper-plassen til sin, United har bare tapt én av de 15 kampene Evans har spilt etter tapet mot WBA (mot Newcastle) og er stort sett solid. Jeg skriver stort sett fordi det fortsatt er noen skjønnhetsfeil. Evans er faktisk også en god fotballspiller, han er ikke bare en ødeleggende stopper, men jeg synes heller ikke han har vist frem én av sine største styrker, igangsetting og det å ta med seg ballen forbi det første pressleddet. Derfor «bare» en 4er i mine øyne.

Robin van Persie:

Manchester United - Portraits
BEDRE I FJOR – Robin van Persie leter etter gamle takter

Som med De Gea – han er verdensklasse. Men jeg føler at han har vist det for lite.  Han har scoret regelmessig, ti ganger på 16 kamper, men allround-spillet hans har vært klart svakere enn i fjor. Han har slitt med en skade under store deler av høsten, og til slutt forsvant han ut i flere uker etter 10. desember. Det er nok en av årsakene til den noe dalende kvaliteten, men jeg forventer mer av en av de få verdensklasse-spillerne vi har. Jeg forventer også at han stiller seg lojalt bak David Moyes og det nye regimet så lenge han er United-spiller – selv om vi alle kan forstå at han nok hadde håpet at Sir Alex fortsatte i et par år til. Det ryktes om misnøye, jeg har også hørt de ryktene, men hvis noen tror Moyes, Round, Giggs og Neville og trenerteamet er så enkle at de ikke tar hensyn til enkeltspilleres behov, så må de tro om igjen. Hvis noen tar alt det Raymond Verheijen spyr ut av seg for god fisk, så virker ikke den på meg. Ja, det er et nytt regime, det er ny og annerledes trening, men United-spillerne følges ekstremt godt opp også på individuelt nivå. Van Persie får også det, så er det bare å håpe at vi får ham skadefri og i toppform nå fra januar av. Jeg ser i alle fall nok av andre spillere som får det til selv om vi visstnok ledes av noen «dinosaurer».

Danny Welbeck:

Et positivt halvår for Welbeck. Touchen sitter ikke alltid, avslutningene går litt for ofte i hytt og pine og noen mener kvaliteten ikke er av United-klasse. Jeg er uenig. Welbeck har veldig ofte blitt plassert på kanten, og er helt klart ineffektiv der. Han har imidlertid tempo, arbeidskapasitet og kan også løse defensive roller. Han gjør det også uten å klage, og det er et klart pluss at Welbeck har levert varene foran mål i Van Persies skadefravær. Målene mot Aston Villa, West Ham og Norwich de siste ukene har vært viktige og avgjørende. Så er det bare å håpe at Moyes har såpass lite skader og en tropp som gjør at Welbeck i all hovedsak kan brukes som spiss-alternativ – og ikke kant-alternativ – i tiden fremover. 4eren er svak.

Chris Smalling:

Han var ute med skade den første drøye måneden av sesongen, men har vært fast etterpå, og han har stort sett løst oppgavene han er blitt satt til – uansett om det er som midtstopper eller høyreback. Han er imidlertid ikke høyreback – noe som har vært tydelig i visse kamper, og det er veldig tydelig at han som midtstopper ikke er den som skal sette i gang Uniteds spill. Får imidlertid et stort pluss for at han stort sett leverer solid til tross for at makkerne hans ofte har blitt skiftet ut og han også har måttet ta ulike roller i laget fra en kamp til en annen.

TERNINGKAST 3

Rafael:

Skadet i august og september. Skadet i hele november, og skadet nå.  Det har vært et frusterende halvår for Rafael, hvor han sjelden har fått spilt nok kamper på rad til at vi virkelig kan se hvor god han er. Han var inne i en slik topp-periode i desember, før han måtte ut igjen tidlig i kampen mot Hull. Vanskelig å komme høyere på lista med så mange skadeavbrekk, og sånn sett har disse siste månedene dessverre vært et stort steg tilbake fra hans fantastiske fjorår.

Michael Carrick:

Manchester United - Portraits
STRÅLENDE I FJOR – men i høst har Michael Carrick ikke overbevist

Han var strålende i fjor, men jeg har faktisk ikke latt meg begeistre så mye denne sesongen. Det er én ting å være ballfordeler og stoppe motstanderen, men jeg forventet mer av Carrick. I fjor fikk vi presise pasninger i lengderetningen på entouch, men det har vært bortimot fraværende denne sesongen. Han har forsøkt, men kvaliteten har vært for dårlig. En seks ukers skade mellom 10. november og 26. desember har også ødelagt, og innhoppet mot Hull og kampen sist mot Norwich viser at han trenger mer kamptrening for å nærme seg nivået han skal være på.

Nemanja Vidic:

Det har vært start, stopp, start, stopp for Vidic også, og derfor har det også vært vanskelig for ham å nå det topp-nivået vi vet han kan være på. Han var strålende i duellspillet mot Norwich sist, men vi har sett for lite av det de siste månedene. Faktum er at man nå lurer på om det er Smalling, Evans eller Jones som bekler Uniteds to midtstopper-plasser hvis alle er skadefrie, og det sier sitt om Vidic’ problemer – selv om jeg nok fortsatt sitter med følelsen av at hvis han nærmer seg toppnivået igjen så er han sikker på laget. Kontrakten hans går ut til sommeren, men jeg håper serberen skriver under på en ny ettårskontrakt.

Patrice Evra:

Han spiller så godt som hele tiden, og han spiller så godt som hele tiden til tross for smeller her og der. Han løper opp og ned venstresiden fra første til siste minutt, men det vi har sett dette halvåret har vært et tilbakeskritt fra fjorårssesongen. Han har vært mindre effektiv på dødballer og selv om han som vanlig kommer til en del gode innleggsposisjoner så blir det fortsatt litt for lite sluttprodukt ut av det offensivt. Defensivt har han heller ikke overbevist. Er blitt 32 år, kontrakten går ut til sommeren og jeg håper virkelig at han klarer å heve seg litt i det som fort kan bli hans siste halvår i United.

Ryan Giggs:

Han spiller ikke så ofte lenger, og aldri flere ganger på rad. Jeg var usikker på om jeg skulle sette Giggs på en 2e eller en 3er, men forventningene mine til 40-åringen har vært lavere enn til mange av de andre. Dermed kommer han litt billigere unna det.

Det har vært et par strålende kamper, blant annet i Europa, men det har også vært et par mindre gode opplevelser, som mot Norwich sist.  Giggs har en sentral rolle i laget, blant annet som trener, men jeg forventer egentlig at han blir mindre og mindre involvert videre. Det gledet meg i alle fall at Moyes/Giggs hadde såpass innsikt/selvinnsikt at de valgte å gjøre et raskt bytte da han ikke fungerte mot Norwich.

TERNINGKAST 2

Tom Cleverley:

Manchester United - Portraits
TEGN TIL FREMGANG – selvkritisk Tom Cleverley

Han innrømmet at han hadde vært for dårlig, og så ble han bedre i de to-tre neste kampene i desember. Det gir håp, men sannheten er at Cleverleys utvikling har stått stille altfor lenge og at mangelen på utvikling har gjort det veldig klart at vi trenger en ny midtbanespiller, og det helst fort.

Cleverley løper som alltid mye, men de offensive bidragene har til tider vært helt fraværende. Samtidig mangler han Carrick og Jones’ evne til å lese spillet og bryte motstanderne. Pasningsspillet har heller vært på spesielt høyt nivå, og da står man igjen med en ganske middelmådig midtbanespiller – selv om formen i deler av desember gir håp om en forbedring.

Shinji Kagawa:

Det har vært glimt, absolutt, men de har vært for få og det begynner å bli lenge siden forrige glimt. Glimtene har også gitt håp om mer, men det har sjelden blitt fulgt opp. Kagawa er per nå ikke blant alternativene på venstrekanten, og han er ikke førstevalget i sin foretrukne 10er-rolle. Han virker heller ikke å være spilleren som klarer å vise seg frem hvis han bare får en kamp i ny og ne der, og det er fortsatt spørsmål om engelsk fotball passer for ham. Wayne Rooneys kontrakt går ut 2015, og er sånn sett usikker, men akkurat nå virker det ikke som en optimal løsning å beholde Kagawa bare i tilfelle Rooney forsvinner. Talentet er udiskutabelt, men det blir for få mål og sjanser av Kagawa og det sier sitt at mange vel håper United nå bruker ham i en avtale for å hente en annen Dortmund-spiller (Gündogan/Reus) til Old Trafford.

Javier Hernandez:

Meksikaneren er en goalgetter, men slik United har fremstått de siste månedene har det vært vanskelige arbeidsforhold. Allround-spillet hans har vært for dårlig, og United har ikke vært flinke nok til å sette ham opp i gode posisjoner inne i feltet. Da er Hernandez veldig fort en høyst middelmådig spiller. Han har startet fire seriekamper denne sesongen – mot WBA, Cardiff, Newcastle og Norwich – og det er et tegn på hans halvår at bare én av de kampene er vunnet, mens United har tapt begge hjemmekampene Hernandez har fått sjansen fra start av i hjemme på Old Trafford.

Ashley Young:

Jeg er enig med de fleste av dere. Det Young har levert de siste månedene har vært for dårlig. Det er ikke det at han ikke forsøker, men kvaliteten på det han forsøker er stort sett for dårlig – det være seg skudd, innlegg eller finter. Dermed er han blitt en lite sjanseskapende offensiv spiller, og de har United hatt litt for mange av denne høsten.

Rio Ferdinand:

Rio har vært på sidelinjen i lang tid nå, og i kampene rett før det pekte pila bratt nedover. Dermed blir det siste inntrykket negativt og med tanke på at kontrakten hans går ut til sommeren så virker United-fremtiden usikker.

Det skal imidlertid sies at han spilte fast i starten, og at han spilte fast på et lag som nesten ikke slapp til sjanser også mot gode lag. Rio leverte varene  de første ukene av sesongen, men virket ikke helt seg selv etter tapet for City. En måned med godkjent spill gir imidlertid ikke mer enn en 2er.

TERNINGKAST 1

Nani:

Manchester United FC Official Photocall
SKUFFENDE – Nani har ikke grepet sjansen

Jeg hadde store forventninger. Han brukte sommeren til å skrive under på en ny femårskontrakt, men dessverre har Nanis prestasjoner blitt dårligere. Tidligere varierte det fra det fantastiske til det grusomme, gjerne i samme kamp, men denne høsten har det vi har sett stort sett vært middels eller dårlig. Det eneste positive jeg kan si, er at jeg faktisk synes han har blitt noe bedre til å ta tak defensivt.

Det oppsummerer hans halvår for United at vi kun har vunnet to av de åtte seriekampene han har vært på banen i. Hadde du bedt meg før sesongen om å sette opp en liste over de mest talentfulle United-spillerne ville Nani kommet høyt, men da er det tilsvarende frustrerende når vi ikke ser det oftere.

Marouane Fellaini:

Han var tidvis en gigant i Everton, og som Uniteds eneste store sommerkjøp var forventingene derfor skyhøye. Dessverre har han ikke innfridd. Han har virket treg, svak i duellspillet og usikker i pasningsspillet. Han har overhodet ikke fremstått som en trussel i dødballspillet, heller. Han har ikke klart å finne sin posisjon, og sånn sett synes jeg det er snodig at han ikke har blitt flyttet frem i en mer offensiv rolle noen ganger – den rollen han pleide å herje i mot United. Det kunne i alle fall vært et grep når han først var på banen, og det ble synlig at han ikke hadde en god dag på den defensive midtbanen. Halvåret ble ikke noe bedre av at han forsvant ut med skade i desember.

Det positive? At det vel nesten bare kan bli bedre og at det er tidlig.

SPILT FOR LITE:

Darren Fletcher: Omsider tilbake fra skade. Comebacket har vært greit nok. Det er stort bare å se at han har nådd A-laget igjen. Så kan bare tiden vise om han kan ta de ytterligere stegene han må ta.

Alexander Büttner: Entusiasmen kan man ikke ta fra ham, men Büttner har ikke kommet nærmere A-laget denne høsten. Har startet en seriekamp, 1-2-tapet mot WBA, men klart seg greit nok i et par cupkamper. Følelsen fra forrige sesong sitter imidlertid i – at han aldri er aktuell som noe annet enn en back-up på venstrebacken.

Anderson: Har vært på banen i fire seriekamper, hvorav de to siste er tapt. Jeg hadde et håp om at Anderson skulle kunne ta en plass i David Moyes’ mannskap, da han har visse kvaliteter de andre midtbanespillerne ikke har, men har overhodet ikke tatt vare på de få sjansene han har fått. Jeg tror han forsvinner fra United i 2014.

Fabio: Har kun fått 91 minutter med spilletid under David Moyes. Har sittet på benken noen ganger, men ser ikke ut til å ha særlig med tillit. Det er rart – når man tenker tilbake på at han faktisk startet Champions League-finalen mot Barcelona i 2011, men det skal nok litt til nå om han plutselig skal bli et førstevalg under Moyes.

Wilfried Zaha: Høstens mysterium. Uten tvil. Tenk tilbake til Asia. Adnan Januzaj var positiv der, men det var også Zaha. Tanken min, etter å ha sett United på trening og kamp der nede, var at han hadde en like stor sjanse til å slå til som Januzaj, men så har han nesten ikke fått sjansen. Jeg har ingen inside informasjon om hvorfor det har blitt sånn. Jeg vet kun det jeg har lest, men jeg synes fortsatt det er sprøtt at han har fått for så sjanser – spesielt med tanke på at verken Nani eller Ashley Young har imponert voldsomt.

Er du enig eller uenig? Si gjerne din mening i kommentarfeltet under.