Milliardsmell for United

Manchester Uniteds omsetning er redusert med 118 millioner pund, og TV-rettighetene alene er redusert med over 100 millioner pund. Samtidig har nettogjelden vokst med 132,9 prosent fra 203,6 til 474,1 millioner pund.

Publisert Sist oppdatert

Akkurat som forventet la Manchester United-ledelsen i ettermiddag frem blodrøde regnskapstall for 2019/20-sesongen.

Uniteds totalomsetning gikk ned fra fjorårets rekordresultat på drøye 627 millioner pund til 509 millioner pund, og de tomme tribunene og reduserte TV-inntekter gir enorme tap. 

De viktigste nøkkeltallene fra Uniteds årsregnskap:

Manchester United PLC20202019Endring %
Omsetning509,0627,1– 18.8%
Kommersielle inntekter279,0275,1  1.4%
TV-rettigheter140,2241,2– 41.9%
Inntekter fra kampdag89,8110,8– 19.0%
Nettogjeld474,1203,6132.9%

United får en redusert omsetning på hele 118 millioner pund og tett oppunder 100 millioner av dette kommer fra reduserte TV-inntekter. Det er i seg selv dramatisk, men det gir samtidig et litt skjevt bilde.

Kampene som ble spilt etter 30. juni 2020 (regnskapsårets avslutning) er ikke tatt med, og dise inntektene vil derfor komme i 1. kvartal i inneværende sesong. 

– Vi vil ha fansen tilbake på Old Trafford

Noe av det første fansen vil legge merke til er en dramatisk økning i nettogjelden fra 203,6 til 474,1 millioner pund. Det tilsvarer en økning på vanvittige 132,9 prosent.

– Vårt fokus er å beskytte helsen til våre kolleger, fans og samfunnet for øvrig, mens vi tilpasser oss de betydelige endringene som følge av en omfattende pandemi, sier Ed Woodward.

Woodward sier det å få fansen tilbake på Old Trafford nå er en av de viktigte prioriteringene til klubben.

– Vi har også forpliktet oss til  å hjelpe klubbene i fotbllpyramiden gjennom denne vanskelige tiden samtidig som vi ser på mulighetene for å gjøre engelsk fotball sterkere på lang sikt, legger han til. 

På banen har United nå funnet formen etter en litt vaklende start. Woodward sier målet er at United skal kjempe om troféer allerede denne sesongen.

Før denne sesongen anslo United-ledelsen at inntektene ville falle med mellom 50 og 70 millioner pund som følge av spill i Europa League og ikke i Champions League.

LES OGSÅ: – Dette er tallene du bør legge særlig merke til

Corona-pandemien har naturligvis gjort at de endelige tallene har blitt langt, langt verre enn de første anslagene.

Tirsdagens 2-1-seier mot PSG var svært gledelig, ikke minst fordi Champions League-spill er helt avgjørende for at United skal nå sine økonomiske mål, og denne sesongen vil disse inntektene bli særdeles viktige for å kompensere bortfallet av inntekter som en følge av corona-pandemien.

Fordelingen av utbetalingen fra UEFA for spill i europacupene er nemlig ca. 3,5 ganger høyere samlet sett i Champions League enn i Europa League.

Det er dessuten færre lag som kjemper om den samme potten i førstnevnte turnering.

Den endelige fordelingen avhenger av mange faktorer, ikke minst hvor langt United går i turneringen. 

PERFEKT START: Marcus Rashford sørget for 2-1-seier borte mot PSG tirsdag kveld. Det ga Solskjærs mannskap en perfekt start på turneringen.

Inntektstapet for ikke å nå Champions League kompenseres riktignok noe av lavere lønnskostnader ettersom spillerne mister betydelige bonuser ved ikke å kvalifisere seg til Champions League.

Dersom Ole Gunnar Solskjær ikke hadde maktet å ta Manchester United tilbake til Champions League etter inneværende sesong villle United mistet 30 prosent av den årlige avtalesummen (75 millioner pund) fra adidas.

Det ville skjedd  fordi det er en klausul i kontrakten mellom United og adidas som tilsier at to år på rad uten Champions League aktiverer denne klausulen. Det ville med andre ord ført til et inntektstap på 22,5 millioner pund i tillegg til betydelig tapte inntekter fra UEFA.

Kommersielle inntekter er stabile enn så lenge

De kommersielle inntektene til United er heldigvis relativt stabile, med utstyrsleverandøren adidas (ca. 75 millioner pund) og draktsponsoren Chevrolet (ca. 57,4 millioner pund) som de to store dragerne.

Uten de enorme kommersielle inntektene ville bildet sett langt mer alvorlig ut for United, selv om ingen skal betvile alvoret som klubben nå befinner seg i.

HER ER DE VIKTIGSTE BIDRAGSYTERNE: Bruno Fernandes jubler for scoringen mot Newcastle i helgen som var. Kombinasjonen adidas, Chevrolet og Kohler står alene for ca 145 millioner pund, som er i overkant av halvparten av Uniteds totale kommersielle inntekter.

Samtidig som sponsoravtalene ikke ble rammet i denne omgang, vet vi at flere av de kommersielle avtalene snart skal fornyes, og det skal skje i en tid der næringslivet verden over blør.

Chevrolet-avtalen går ut etter inneværende sesong.Det samme gjør avtalen med AON som sponser treningsfeltet på Carrington og Uniteds treningsutstyr. Til sammen tjener United over 75 millioner pund på disse to avtalene og det store spørsmålet blir nå om United vil kunne makte å hale i land nye avtaler som kan overgå disse.

Nye planer om en europeisk superliga

Presentasjonen av Uniteds årsregnskap for 2019/2020, vil bli etterfulgt av en telefonkonferanse der United-ledelsen svarer på spørsmål fra investorer og samarbeidspartnere.

LES OGSÅ: 
Planer om europeisk superliga
Oli Winton: – Dette er Glazers idé, ikke Woodwards

Vanligvis dreier disse samtalene seg om resultater og de økonomiske utsiktene for United, men det er ventet at spørsmål om Uniteds involvering i den planlagte nye europeiske superligaen vil dukke opp. 

Flere klubber i England, Spania, Tyskland, Italia og Frankrike skal ifølge Sky Sports være i samtaler om en ny FIFA-støttet turnering som kan få navnet «European Premier League».

EIERNE: Avram og Joel Glazer avbildet under et besøk på Uniteds treningsfelt på Carrington.

Hele fem engelske lag kan ende opp med å bli med, og ligaen vil sannsynligvis inneholde 16 eller 18 lag.

Ingen lag skal foreløpig ha forpliktet seg til prosjektet, men utenom United og Liverpool, som skal  vil lag som Chelsea, Arsenal, City og Tottenham være ventet å være interessert, skriver Sky, som også skriver at en rekke finansfolk og banker skal samle inn en finansieringspakke på 4,6 milliarder pund for å hjelpe til med å få konkurransen i gang.

En ny europeisk superliga skal ikke erstatte Premier League, men i stedet være en konkurrent til UEFAs gullkalv Champions League, og det er ventet at UEFA vil motsette seg planene, selv om de ikke har kommentert lekkasjene, melder Sky Sports. 

Powered by Labrador CMS