Mener Brexit kommer til å endre akademirekrutteringen

United hentet seks ikke-britiske spillere til akademiet før sesongen. Det var ikke på grunn av de nye Brexit-reglene, sier akademisjef Nick Cox.

Publisert Sist oppdatert

Akademiet til United står bak flere av de største fotballspillerne verden har sett, og klubben har en lang og stolt tradisjon med å slippe til unggutter fra egne rekker.

Med spillere som Shola Shoretire, Hannibal Mejbri og Joe Hugill, bare for å nevne noen, er det heller ingenting som tyder på at den tradisjonen vil bli brutt med det første.

Likevel er det snart ti år siden et United-lag vant FA Youth Cup, med blant andre Paul Pogba og Jesse Lingard på laget.

HØYT POTENSIALE: Ryan Tunnicliffe, Jesse Lingard, Paul Pogba og Ravel Morrison hadde verden for sine føtter da de vant FA Youth Cup i 2011.

At United ikke har tatt denne pokalen på såpass lang tid, har ingenting å si, mener akademisjef Nick Cox. Han mener nemlig akademifotballen handler om å utvikle spillere, ikke å vinne trofeer.

– Jobben vår er ikke å skape vinnerlag. Det handler om å sikre at vi har et akademi fullt av talenter med høyt potensiale, for å sikre at vi har en åre av unge spillere som kan hjelpe førstelaget, uansett posisjon, sier Cox og understreker at han ikke takker nei til å vinne et trofé.

– Det er jo alltid en fin bivirkning.

Hentet spillere fra Europa – fordi de var best

Cox er sjef for et akademi som styrket seg betraktelig før sesongen.

Nevnte Hugill kom fra Sunderland, samtidig som United hentet én spiller fra hver av de tre største klubbene i Spania. Isak Hansen-Aarøen kom også fra Tromsø, i tillegg til flere andre nysigneringer.

– Det var bare sånn i fjor sommer at vi så på gruppen vi hadde lokalt og tenkte at vi ikke hadde det høye nivået av potensiale vi trengte. Så vi bestemte oss for å utvide den, sier Cox, i et intervju med Manchester Evening News.

SPANSK REKRUTT: Álvaro Fernandez kom til United fra Real Madrid før sesongen.

Bemerkelsesverdig mange av tilvekstene kom fra utenfor Storbritannias landegrenser. Seks av ni har ikke britisk pass.

Cox forteller at dette ikke er noen bevisst strategi. Det var rett og slett i fastlands-Europa at de største talentene fantes.

– Det var ikke slik at vi endret retning mot å hente spillere utenlandsfra. Du velger en strategi basert på det du trenger hvert år.

– Noen kom fra Europa, og noen kom fra andre steder innenfor landegrensene. Vi har noen høy-potensiale-spillere fra akademiet også. La oss ikke glemme at Shola Shoretire er del av det programmet.

– Brexit kommer til å endre dynamikken

Det er ikke vanskelig å la tankene vandre dithen at de europeiske signeringene har mistenkelig god timing. At britene har forlatt EU, gjør det nemlig vesentlig vanskeligere, om ikke umulig, for engelske klubber å hente talenter utenfra de britiske grensene.

Cox understreker at de nye reglene ikke var grunnen til at United dro på europeisk storhandel foregående sommer.

– Det var ikke en refleks etter Brexit.

NORDMANN I UNITED: Isak Hansen-Aarøen kom til United fra Tromsø før sesongen. Det ville han kanskje ikke fått muligheten til med gjeldende regelverk.

– Det er bare slik at når du rekrutterer spillere, ser du på utvalget som er tilgjengelig og rekrutterer de beste inn i de posisjonene du er ute etter.

Samtidig erkjenner Cox at en hverdag utenfor EU kommer til å forandre rekrutteringsarbeidet i de engelske klubbene.

– Men Brexit kommer til å endre dynamikken i rekrutteringen for alle de engelske klubbene fremover, som kommer til å kreve en annen tilnærming.

– Kan ikke navigere spillere Shoretire-veien

En av de britiske spillerne som har kommet gjennom United-akademiet, er Shola Shoretire. 17-åringen har rukket å få to innhopp for førstelaget, blitt klubbens yngste spiller i en kontinental turnering gjennom tidene, og fått ros av stjernespiller Marcus Rashford.

– Han er en spiller med mye kvalitet, uttalte 23-åringen, som også mente at Shoretire bare kommer til å bli bedre.

UNG DEBUTANT: Shola Shoretire ble Uniteds yngste spiller i Europa da han fikk sjansen mot Real Sociedad.

Selv om Shoretire nå etter sigende har tatt steget opp fra ungdomslagene til A-laget, er det «bare begynnelsen» for unggutten, sier Cox.

Han understreker at det ikke er hverdagskost at en spiller får United-debuten i så ung alder.

Når unge spillere debuterer, uansett om det er Ryan Giggs, Marcus Rashford eller noen andre, lager de overskrifter, men de er unntak for regelen.

Å debutere i Premier League på den alderen er sjeldent og vi må navigere guttene mot å debutere senere, eller gå på lån. Noen debuterer for oss senere, noen gjør det andre steder, og noen klarer seg ikke som fotballspiller.

Men underveis har de en kjempefin tid, lærer seg ferdigheter og utvikler relasjoner som gjør dem klare for et fantastisk liv utenfor fotballen.

Powered by Labrador CMS