– Kan bli en yndling

Fotballkjenner Tor-Kristian Karlsen om Marcos Rojo – Uniteds nye midtstopper.

Det er bare en bestått legesjekk som skiller argentinske Marcos Rojo fra United, og dermed tyder det meste på at 24-åringen som for fem uker siden spilte VM-finale for Argentina ikler seg United-trøya i løpet av kort tid.

United.no har derfor tatt en prat med Tor-Kristian Karlsen – fotballekspert som har jobbet tett opp mot det søramerikanske markedet i lang tid, blant annet for russiske klubber og en storklubb som Monaco.

Karlsen har fulgt Rojo siden 2010, da han spilte for Estudiantes i hjemlandet.

 United ønsket Hummels, men får Rojo. Bør United-fansen være fornøyd?

Dette er kanskje ikke spilleren de absolutt største klubbene i verden ville gått for om de kunne velge fritt, men når det er sagt er det par ting man ikke må glemme som gir valget av nettopp denne spilleren litt mer mening; Manchester United spiller ikke i Champions League denne sesongen, dermed er det urealistisk å kunne tiltrekke spillere som Hummels, Höwedes eller Varane – for å trekke frem navn som er blitt nevnt som ”trofesigneringer”.

For det andre virker det som at Louis Van Gaal har vært veldig presis i ønsket om å hente en venstrebeint forsvarsspiller som formodentlig skal brukes som venstre stopper i en trebackslinje, og med det i minnet så begynner signeringen av Rojo å virke mer logisk. I en trebackslinje må stopperen være bevegelig og dekke mer rom mot sidene enn det som er tilfellet når man spiller med kun to stoppere. Dessuten, som bevitnet i VM, forutsetter jeg også at Van Gaal ønsker at minst en av stopperne skal gis frihet til å bidra offensivt – og igjen, med disse forutsetningene i bakhodet kan Rojo passe veldig godt.

United henter en stopper, men er det bra nok sammenliknet med rivalene?

Det høres kanskje litt merkelig ut, men for min del tror jeg ikke en kvalitetsstopper fra eller til er det som kommer til å avgjøre om Manchester United blir å finne som tittelkandidat eller ikke.

La oss ikke glemme at Manchester City har vunnet to mesterskap med kun en toppstopper – Vincent Kompany – mens de som har vikariert ved hans side, altså Nastasic, Lescott eller Demichelis har blitt sett på som svake punkter. Liverpool var med i tittelkampen helt til målstreken med roterende stopperpar der nesten alle kombinasjoner ble ansett som utilfredsstillende – og det er først nå, med Lovrens ankomst, at man tror man har funnet løsningen. Jeg tror samhandlingen som skjer fra midtbanen og fremover blir mer utslagsgivende for Manchester Uniteds sesong.

Hva kan du si om styrkene og svakhetene hans?

Først og fremst en hurtig og bevegelig forsvarsspiller, nyttige egenskaper på stopperplass når man skal presse høyt. Entusiastisk og intens i stilen, kommer fort opp i motspiller og baserer veldig mye av effektiviteten sin på å lese situasjonene og bryte raskt foran motspiller.

rojo4
I RUSSLAND: Marcos Rojo under en kamp for Spartak Moskva i 2011/12-sesongen.

Denne stilen kommer selvsagt ikke uten risiko, når man støter så mye som Rojo gjør – også uten sikring – kan det enkelte ganger se veldig stygt ut når han bommer. Denne timingen må han jobbe inn for å ikke havne i trøbbel i en liga der ball og spillere spretter rundt som på et flipperspill.

Dessuten er han flink til å bidra offensivt, både fra back- og stopperposisjon. Selv om han ofte kommer på offensive løp, har jeg likevel ikke notert meg at han bidrar til spesielt mange målgivende og venstrebeinet hans produserer mer av kraft enn presisjon.

Som de fleste argentinske forsvarsspillere er han uredd, elsker dueller – på bakken og i luften – så det fysiske aspektet som ofte blir nevnt som en trussel for nyankomne utenlandske forsvarsspillere til Premier League tror jeg ikke vil affektere han. Som de fleste landsmenn er han også temperamentsfull, men det ser jeg faktisk ikke på som en negativ side. Terskelen for ”ufinheter” og røft spill er høyere i Premier League enn i andre ligaer og det er gjerne temperamentsfulle spillere fra Latin-Amerika som lykkes i England.

Hvor er han best? Som ren back i en firer bak eller som venstre midtstopper i en treer bak?  

rojofaktaq34Jeg tror totalsummen av ferdighetene hans tilsier at han vil passe veldig godt som en stopper i en treer bak. Der kan han spille på relativt høy risiko, bidra offensivt og gi laget en ekstra dimensjon som den mer ”eventyrlystne” i stopperrekken. Som ren venstreback mister han noe av ”edgen” som gjør han ganske unik som stopper.

Populært sagt, Marcos Rojo er bygget som en midtstopper men har en spillestil som en back.

Kan han utvikle seg enda mer under Louis van Gaal? 

Forsvarsspillere, særlig midtstoppere, har jo generelt en tendens til å utvikle seg mye senere enn spillere lenger frem på banen. Spesielt siden mye av nøkkelen til godt forsvarsspill handler om å lese situasjoner og plassere seg riktig. Rojo er som alle vet ikke lenger et ”talent” men det er fortsatt rom for å justere elementer i spillet hans. Jeg liker veldig godt at han fremstår som entusiastisk på banen, noe jeg ofte opplever som et tegn til lærevillighet.

– Så oppsummert: Et desperat kjøp eller et godt alternativ?

 Tiden vil vise om argentineren blir en suksess eller ikke, men jeg forstår ikke helt den noe negative stemningen blant Manchester United-supportere rundt denne signeringen. Kanskje handler det mest om timing. Om klubben allerede hadde kjøpt et stort navn, ville muligens Rojo blitt møtt med kyss og åpne armer? Det kan være at Manchester United burde agert tidligere med tanke på å stopperkjøp, men isolert sett liker jeg å tro at klubbledelsen har identifisert en type med de ferdighetene som mangler i dagens tropp og at Rojo er den som havner nærmest den beskrivelsen.

Jeg har tatt feil før, men jeg sitter faktisk med en følelse av at Marcos Rojo – med sin ærlige, entusiastiske, all action-stil – faktisk har potensialet til å bli en Old Trafford-yndling.